„Rasos“ gimnazijoje – bėdos dėl naujos valgyklos

Šiais mokslo metais VDU "Rasos" gimnaziją lankantys moksleiviai jau turėjo pietauti naujai renovuotoje valgykloje, tačiau darbai užsitęsė ir iki šiol šiltus pietus gauna vos saujelė mokinių.

Tėvų skundas

Į "Kauno dienos" redakciją kreipėsi Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) "Rasos" gimnazijos bendruomenė ir nurodė, kad gimnazistai negali naudotis valgykla, nes joje vis dar pluša darbininkai, remontą pradėję rugpjūtį. Tėvai tikina, kad vaikai neturi galimybės gauti šilto maisto.

"Nuo rugsėjo 1 d. Kauno VDU "Rasos" gimnazijos vaikai neturi galimybės pavalgyti šviežio, šilto maisto, kadangi mokyklos valgykla yra remontuojama. Valgyklos remonto darbai turėjo būti baigti iki mokslo metų, tačiau rangovas UAB "Drūtnamis" iki šiol darbų nėra net įpusėjęs", – rašoma skunde, kuris kartu adresuotas ir Kauno miesto merui.

Tėvai aiškino, kad dėl susidariusios situacijos kreipėsi ir į gimnazijos administraciją, tačiau ši pagelbėti negalėjo. "Tėvų grupei kreipusis į mokyklos vadovybę, kad paspartintų rangovą arba ieškotų kito, kadangi darbai nevyksta, buvo nurodyta, kad mokyklos administracija nieko negalinti padaryti, nes neva rangovas savivaldybėje turi užnugarį", – dėstoma skunde.

Gimnazistų tėvai neatmeta galimybės kreiptis ir į teisėsaugą, nes, kaip nurodo skundo autoriai, dėl neefektyvaus rangovų darbo kenčia ne tik vaikai, bet ir neefektyviai naudojamos lėšos, kurios buvo skirtos valgyklai atnaujinti.

Mokyklos pozicija

"Rasos" gimnazijos vadovas Artūras Sakalauskas pripažino, kad yra problemų dėl šios švietimo įstaigos valgyklos. Jis nurodė, kad valgykla kol kas negali funkcionuoti taip, kad visiems norintiems būtų užtikrinta galimybė valgyti šiltus pietus. Kol kas gimnazija pasirūpina tik tais mokiniais, kurie gauna nemokamą maitinimą.

"Valgykloje atliekamas kapitalinis remontas, viskas vyksta šiek tiek vėliau, nei planavome. Užsitęsė ir remonto, ir kiti darbai. Užvilkino ir rangovai laiką, nespėjo visko laiku atlikti. Turi pastatyti stalus ir įrengti kriaukles. Po moksleivių atostogų jau viskas turėtų būti sutvarkyta", – komentavo gimnazijos direktorius.

Pasiteiravome, ar kol vaikai negali naudotis valgykla, nebuvo svarstymų maistą gimnazistams tiekti jį atvežus iš kitur. Gimnazijos vadovas tikino, kad jei visai mokyklai būtų vežamas maistas, jie vis tiek neturėtų vietos kur pavalgyti. Dėl koronaviruso situacijos rekomenduojama skirstyti moksleivių srautus, kad jie kuo mažiau maišytųsi tarpusavyje. Todėl, atvežus maistą, jie negalėtų eiti į bendras patalpas. Pasak A.Sakalausko, kol kas maistu aprūpinami tik socialiai remtinų šeimų vaikai.

Valgyklos atnaujinimo darbams skirta daugiau kaip 91 tūkst. eurų.

"Vežame maistą tik tiems, kuriems priklauso nemokamas maitinimas. Jie ateina į tą pačią valgyklą, bet susėda prie vieno stalo. Kiti nusineša į kabinetus", – nurodė švietimo įstaigos vadovas.

Kritikuoja projektą

Valgyklos renovacijos darbus atliekantys rangovai "Kauno dienai" pateikė kiek kitokią versiją. Pagal juos, valgykloje jau atlikti pagrindiniai darbai ir ji esą jau veikia. Dabar atliekami papildomi darbai, kurių nebuvo numatyta pirminiame darbų projekte.

"Valgykla veikia, nežinau, kuo čia skundžiasi. Pats trečiadienį buvau nuvažiavęs ir pro langą mačiau, kad maitinimo paslaugos teikiamos. Pagal sutartį mes viską turėjome padaryti iki spalio vidurio, tad įvykdėme laiku, nepaisant to, kad atsirado papildomų darbų. Teko papildomai tinkuoti sienas, taip pat buvo projekto korekcijų dėl pagrindinio įėjimo laiptų", – dienraščiui komentavo bendrovės "Drūtnamis" direktorius Ramūnas Povilaitis.

Pasak jo, dabar "Rasos" gimnazijos valgykloje liko pataisyti kelias estetines vietas. "Dabar likę tokių galiukų, kurių nebuvo sutartyje. Pagal projektą durys atsidaro į vieną pusę, bet įstaigai nepatinka, tad jie nori, kad būtų į kitą. Yra tokių šašiukų, kurie įstaigai nepatinka, pvz., prie senų vamzdynų dabar reikia padaryti tokias dėžutes, kad gražu būtų. Tai kai bus mokinių atostogos, padarysime", – pridūrė rangovas.

Jis tikino, kad su miesto savivaldybe darbų rangos sutartį pasirašė likus nedaug laiko iki mokslo metų pradžios. Anot R.Povilaičio, atlikti kapitalinę valgyklos rekonstrukciją jie turėjo vos pusantro mėnesio. Bendrovės vadovas nepraleido progos pakritikuoti ir parengto projekto. Pasak pašnekovo, jame nebuvo numatyta tam tikrų darbų, todėl teko jį ne kartą koreguoti. Tai keitė ir galutinę kainą, ir darbų atlikimo terminus.

Situacija žinoma

Kauno miesto savivaldybės atstovai nurodė, kad "Rasos" gimnazijos valgyklos remonto bėdos jiems yra žinomos. Jie patvirtino, kad į rangovus buvo kreiptasi ne vieną kartą. Dabar tikimasi, kad darbai bus užbaigti per artimiausias kelias dienas.

"Apgailestaujame dėl užsitęsusių kapitalinio remonto darbų. Savivaldybės atstovai daro viską, kad vėluojantis rangovas savo darbus atliktų per maksimaliai trumpą laiką. Už terminų nesilaikymą bus skaičiuojami delspinigiai. Į remontą atliekantį rangovą kreiptasi ne vieną kartą – UAB "Drūtnamis" sulaukė įspėjimų dėl vėluojančių darbų ir raginimų paskubėti. Įmonės atstovai užtikrino, kad patalpų remontas bus užbaigtas per artimiausias keletą dienų", – dienraščiui komentavo Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė.

Ji nurodė, kad, savivaldybės žiniomis, pirmųjų gimnazijos klasių mokinių tėvai apie neplanuotai užtrukusius remonto darbus buvo informuoti visuotiniame tėvų susirinkime, o kitų grupių – per klasių vadovus.

"Mokiniams, gaunantiems nemokamą maitinimą, šiltą maistą teikia UAB "Niklita", kuri laimėjo mokinių maitinimo konkursą ir yra pasirengusi pradėti darbą VDU "Rasos" gimnazijoje. Dabar tėveliams rekomenduojame įdėti pietus mokiniams iš namų, kad vaikai galėtų papietauti ilgosios pertraukos metu", – kalbėjo specialistė.

Ji nurodė, kad valgyklos remonto darbai turėjo būti užbaigti dar iki spalio 15 d. Pasak rangovų, pagrindinė užtrukusių darbų priežastis yra vėluojantys tiekėjai. Šiuo metu vis dar laukiama šešių vienetų nerūdijančio plieno kriauklių ir šešių nerūdijančio plieno stalų.

"Tik sumontavus šiuos stalus, bus tiksliai aišku, kokių matmenų turės būti užsakyti kiti valgyklos darbui reikalingi baldai. Bendrovė "Drūtnamis" įsipareigojo darbus pratęsti, o per keletą dienų juos visiškai užbaigti. Po moksleivių rudens atostogų valgykla veiks įprastiniu režimu. Yra ir geroji šios situacijos pusė: pagaliau užbaigus darbus, daugelį metų neremontuota valgykla taps kur kas jaukesnė ir patrauklesnė gimnazijos bendruomenei. Svarbu pabrėžti ir tai, kad šiuo atveju kalbame ne apie kosmetinį remontą, o apie kapitalinį valgyklos atnaujinimą iš pagrindų, kuris tarnaus ilgus metus", – komentavo O.Gucevičienė.

VDU "Rasos" gimnazijoje šiuo metu vyksta valgyklos patalpų ir virtuvės kapitalinio remonto darbai. Iš pagrindų atnaujinama 137,96 kv. m erdvė, keičiami baldai, virtuvės įranga. Visiems valgyklos atnaujinimo darbams skirta daugiau kaip 91 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

X

X portretas
Teveliai, laika ir energija skirkit savo vaikuciu auklejimui, o ne skundu rasymui. Savaite veluoja ir jau tragedija. Juokdariai

pakentekit

pakentekit portretas
nu ir kas atsitiks

slenka

slenka portretas
prie visų Kauno mokyklų slenka Vilniuje kiek pristabdytas "bruneravirusas"?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių