R. Kėvalas apie skandalą Klinikose: paauglė išleidžiama, kalbos apie kyšį – šmeižtas

Šiandien šešiolikmetė, kuriai Kauno klinikose ketvirtadienį per klaidą buvo sulašintas dezinfekcinis skystis, išleidžiama namo. Jos mama dėl šio įvykio planuoja kreiptis į teisėsaugą.

„Netrukus važiuosiu į Kauną, parašysiu pareiškimą policijoje, kad šis įvykis būtų ištirtas. Aš visko taip nepaliksiu. Juk mano dukra galėjo ir numirti. Ir dukra sako, kad neatleis. Ir aš, ir ji vis dar šoke. Ji labai bijo, kai jai atneša kokį skystį lašinti, bijo, kad vėl ne tą sulašins“, – pirmadienio rytą pasakojo paauglės mama Vita Plančiūnienė.

Po to, kai ketvirtadienį vietoje natrio chlorido tirpalo jai buvo sulašintas žaizdų dezinfekcinis skystis (chlorheksidino digliukonato tirpalas), pasak V.Plančiūneinės, jos dukra pasijuto labai blogai, pradėjo dusti, tinti, buvo išbalusi ir nereaguojanti į aplinką.

Paaiškėjus, kas atsitiko, Kauno klinikose dėl pilvo skausmų gydyta mergina iš karto buvo perkelta į Intensyvios terapijos skyrių (anksčiau tokie skyriai būdavo vadinami Reanimacijos). Čia mergina gydyta parą, vėliau vėl perkelta į Vaikų ligų skyrių.

Jonavos rajone gyvenanti moteris prisipažino, kad savaitgalį dukros nelankė, su ja bendravo tik telefonu. „Penktadienį ji dar vaikščiojo kaip girta. Šeštadienį sakė, kad jaučiasi silpnai, vakar – pakankamai gerai“, – pasakojo šešiolikmetės mama. Kokia žala paauglės sveikatai galimai buvo padaryta, V.Plančiūnienė sakė aiškinsis padedant teisėsaugai. „Aš šito taip nepaliksiu. Vaikas mano akyse vos nenumirė, o kūdikis tai ir numirt galėjo“, – sakė pašnekovė.

Aš šito taip nepaliksiu. Vaikas mano akyse vos nenumirė, o kūdikis tai ir numirt galėjo.

V.Plančiūnienė tikino, esą tam, kad ji šio įvykio neviešintų, jai Kauno klinikų atstovai žadėjo kompensaciją. „Tas gydytojas, kur per televizorių rodė, žadėjo", – sakė V.Plančiūnienė. Moteris teigė supratusi, kad kompensacija yra kyšis.

Kauno klinikos iš karto pripažino padarytą klaidą. „Tai buvo žmogaus klaida. Mes patys savo iniciatyva dabar atliekame tyrimą, kaip atsitiko, kad tas skystis atsirado ten, kur neturėjo būti. Kaip esu minėjęs, izotoninio natrio chlorido ir chlorheksidino digliukonato tirpalų buteliukai yra labai panašūs, tik etiketės skiriasi. Tokioje situacijoje iš savo pusės mes padarėme viską, elgėmės sąžiningai, nieko neslėpėme. Kai įvyksta klaida, ją reikia pripažinti, identifikuoti ir padaryti taip, kad ji daugiau nesikartotų. Mes sudarėme komisiją, kuri tiria šį įvykį. Kai yra nepageidaujamas įvykis, kuris galėjo turėti įtakos paciento sveikatai, yra sudaroma labai rimta komisija, tiriama ir daromos išvados“, – sakė Kauno klinikų Vaikų klinikos vadovas Rimantas Kėvalas.

Tiek natrio chloridas, kuris turėjo būti sulašintas, tiek žaizdų dezinfekcijai skirtas skystis buvo pagaminti Kauno klinikų vaistinėje. Gydytojas užsiminė, kad ateityje jie galbūt bus pakuojami į visiškai skirtingas pakuotes. „Atkreipsime dėmesį į tai, kad tie buteliukai labai panašūs, kad ateityje panašių klaidų nepasikartotų“, – sakė R.Kėvalas.

Rimantas Kėvalas/Redakcijos archyvo nuotr.

Žada: liekamųjų reiškinių nebus

Gydytojo teigimu, sulašinus ne tos paskirties skystį žalos merginos sveikatai padaryta nebuvo: „Žalos nepadaryta jokios. Ir į Intensyvios terapijos skyrių ji buvo paguldyta ne dėl jos būklės, o tam, kad 24 valandas galėtume atlikti visų jos gyvybinių funkcijų, vidaus organų veiklos monitoringą, detalų sekimą. Absoliučiai jokių, nei gyvybinių, nei kitų funkcijų, sutrikimų nebuvo, kaip ir laboratorinių tyrimų nukrypimų nuo normos. O galvos svaigimas – tai yra subjektyvus pojūtis – gal ji ir galėjo taip jaustis, to aš komentuoti negaliu.“

Pinigų siūlymas už tam tikrą veiksmą yra baudžiamas įstatymo numatyta tvarka. Apie tai nebuvo ir negalėjo būti kalbos.

R.Kėvalas patvirtino, kad paauglė pirmadienio rytinės vizitacijos metu buvo žvali ir yra išleidžiama namo.

Pasak mediko, merginai sulašinti penki miligramai dezinfencinio skysčio, toksinė dozė yra nuo 15 miligramų.

„Tikrai nėra jokių net prielaidų, kad galėtų likti kokie nors liekamieji reiškiniai, nes medžiaga yra pasišalinusi iš kraujotakos jau per pirmas 24 valandas“, – į klausimą, ar paauglei nebus liekamųjų reiškinių, atsakė R. Kėvalas.

Kauno klinikų direktorius medicinai ir slaugai doc. Kęstutis Stašaitis BNS teigė, jog reaguojant į situaciją gydymo įstaigoje sudaryta komisija.

„Ligoninės administracija labai rimtai vertina šį incidentą, yra sudaryta komisija, kuri turės išsiaiškinti priežastis, jos gali būti sisteminės, gali būti žmogiškosios klaidos. Kai turėsim išvadas, mes tikrai imsimės visų priemonių, kad net menkiausia galimybė ateityje nepasikartotų tokiai klaidai“, – BNS kalbėjo K. Stašaitis.

Neigia siūlęs „susitarti“

Pasiteiravus, ar su merginos mama buvo kalbėta apie kompensaciją už tai, kad ji šio atvejo neviešins, portalui kauno.diena.lt R.Kėvalas atsakė: „Visų pirma, labai džiaugiuosi, kad pokalbio su mama metu buvau ne vienas. Antra, už kaltinimą kriminaliniu nusikaltimu gresia tam tikra atsakomybė. Jei ta moteris yra sąžininga, tai ji turėtų atsiprašyti už šmeižtą. Suprasčiau, jei ji sakytų, kad gydytojai yra nerūpestingi ar pikti – tai yra emocijos. Bet atskirkime emocijas nuo kaltinimo nusikaltimu. Pinigų siūlymas už tam tikrą veiksmą yra baudžiamas įstatymo numatyta tvarka. Apie tai nebuvo ir negalėjo būti kalbos.“

K. Stašaitis BNS kėlė versiją, jog merginos mama galėjusi supainioti skirtingus dalykus – jai buvo suteikta informacija apie galimybę atlyginti dėl medikų klaidų padaryta žalą pacientams.

„Lietuvoje pacientų sveikatai patirtą žalią reguliuoja įstatymas. Pagal jį, prie Sveikatos apsaugos ministerijos yra sukurta pacientų žalos komisija. Pacientas turi parašyti prašymą, komisija atlieka tyrimą ir nustato žalos dydį. Jei žala paciento sveikatai padaryta, tai išreiškia tam tikra suma, kurią sumoka gydymo įstaiga. Kauno klinikos turi draudimą, ir bet kokiu atveju mes visus mums priteistus sužalojimus sumokame“, – sakė K. Stašaitis.

 

 

„Buvo paaiškinta ta tvarka, kuri galioja Lietuvos Respublikoje. Aš esu kaltinamas siūlęs pinigus, kad mama neitų į viešumą, tai yra visiškai skirtingi dalykai“, – BNS pažymėjo R. Kėvalas.

Medikas teigė su mama kalbėjęs, jog tuo atveju, jei šeima nuspręstų incidentą viešinti, jis irgi norėtų galimybės žiniasklaidai kalbėti apie situaciją, nes medikams komentuoti pacientės būklę draudžia duomenų apsaugos taisyklės.

Sieks reabilituoti slaugytoją

R. Kėvalo teigimu, klaidą padariusi slaugytoja iš karto po incidento išleista į namus, dėl streso pablogėjo jos pačios sveikata, ji šiuo metu pati turi nedarbingumo pažymėjimą.

Ligoninės administracija labai rimtai vertina šį incidentą, yra sudaryta komisija, kuri turės išsiaiškinti priežastis, jos gali būti sisteminės, gali būti žmogiškosios klaidos.

„Tik įvykus šiam faktui aš paprašiau, kad ji išeitų namo, vyresnioji slaugytoja skyrė jai keletą dienų pailsėti. Šiuo metu jos sveikatos būklė pakankamai rimta, ji turi nedarbingumo lapelį, beprotiškai pergyvena dėl šio įvykio“, – BNS tvirtino klinikos vadovas.

Klausiamas, ar ji galės tęsti darbą, R. Kėvalas teigė, jog įstaiga darys viską, kad padėtų slaugytojai reabilituotis.

„Mes netektume labai patyrusio žmogaus, ir aš manau, kad darysime viską, kad padėtume jai reabilituotis ir grįžti į darbą, nes ji yra nuostabus profesionalas“, – sakė medikas.

Spaudos konferencija apie situaciją:

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietė

Kaunietė portretas
. Tik kažkodėl visa Lietuva stengiasi patekti į Kauno ar Vilniaus klinikas, nes čia yra patys geriausi gydytojai ..Džiaugtis ir dėkoti, kad tokie gydytojai, kaip dr. .R. Kėvalas, Dr.K.Stašaitis ir kiti liko dirbti Lietuvoje.Reikia pagyventi nors kelis metus ne Lietuvoje, kad suvoktum su kokiu pasiaukojimu ir įtampa Jie mus gydo už minimalius atlyginimus,bet ne gąsdinti juos teismais.

as

as portretas
Mamelė, matosi, iš kokio molio lipdyta... Ar jums, mama, negėda, jei nukentės gydytojas, kurio dėka sveiksta kiti vaikai? Imkite advokatą, bylinėkitės - jūsų teisė, BET sudirbti taip tokio lygio mediką, su kuriuo jums turėtų būti didžiausia garbė vien vienoje patalpoje būti, yra žema ir neatsakinga Lietuvos vaikų atžvilgiu.

E

E portretas
Uz gydytojo padarytas klaidas turi atsakyti pats gydytojas ir kompensuoti is savo kisenes .kitaip tvarkos nebus .tu tikru daktaru kurie dirba pagal pasaukima vienetai o likusieji atidirbau ale bele
VISI KOMENTARAI 58

Galerijos

Daugiau straipsnių