Pirmasis Kauno vadovų pokalbis su I. Šimonyte: miestas gavo pagyrų

Premjerės Ingridos Šimonytės iniciatyva šiandien surengtas pirmasis nuotolinis pokalbis su Kauno miesto vadovais.

Vyriausybės vadovei pristatyti Kaune vykdomi projektai bei aptarti keli rūpimi klausimai, trukdantys dar labiau gražinti miestą.

Viena tokių problemų – nebaigtų statybų klausimas. Pagal dabar galiojančius įstatymus, savivaldybė neturi jokių teisinių svertų, kaip priversti pastatų savininkus sutvarkyti griuvėsius ar užbaigti statybas.

Pasak mero Visvaldo Matijošaičio, nebaigtos statybos iš tiesų niokoja Kauno vaizdą.

„Tikrai dar kartą bandysime kreiptis dėl NT mokesčių, kurie būtų taikomi amžinoms statyboms. Kai statybos leidimas išimamas dešimtmečiams, niekas toliau nevyksta. Norime, kad visas miestas atrodytų taip, kaip dabar atrodo Laisvės alėja. Čia veikia paveldotvarkos programa, kai miestas padengia dalį išlaidų, todėl matomas labai geras vaizdas“, – teigė V.Matijošaitis.

Visvaldo Matijošaitis/Eitvydo Kinaičio nuotr.

Kaip gerąjį pavyzdį meras pateikė paveldotvarkos programą, kuomet iki pusės fasadams tvarkyti reikalingos sumos dengia miestas, o kitą dalį sumoka gyventojai.

Taip pat yra nebaigtos statybos, kai stovi griaučiai, dar galioja statybų leidimas, tada negalime taikyti didesnių mokesčių.

„Šiai dienai pagal galiojančius teisės aktus, apleisti pastatai gali būti skatinami tvarkytis iš savivaldybės tik vienu atveju – taikant padidintus mokesčius, bet problema, kai pastatas priklauso juridiniams asmenims. Miestas tada neturi svertų. Taip pat yra nebaigtos statybos, kai stovi griaučiai, dar galioja statybų leidimas, tada negalime taikyti didesnių mokesčių“, – pridūrė vicemeras Andrius Palionis.

Pasak jo, I.Šimonytė pažadėjo su Finansų ministerija ieškoti sprendimo būdų, kaip būtų galima paveikti netvarkomų objektų šeimininkus.

Vyriausybės vadovei taip pat pristatyti šiuo metu vykdomi didieji projektai, jų finansavimo šaltiniai, eiga bei vizijos, kas galėtų būti statoma ateityje.

„Prašymų papildomai prisidėti prie mūsų projektų kol kas nepateikėm, nes premjerė savo poste yra dar labai trumpą laiką, o ir Lietuva dar gyvena pandemijoje, tad nesinori apkrauti papildomais rūpesčiais. Bet premjerė su nuostaba žiūrėjo į mūsų pradėtus darbus. Daug projektų ji žinojo ir sakė, kad tai yra įspūdinga“, – apie premjerės įspūdžius pasakojo V.Matijošaitis.

Diskusija dėl Karo ligoninės

Kauno vadovai tiek su premjere, tiek su antradienį Kaune viešėjusiu krašto apsaugos ministru Arvydu Anušausku aptarė ir žaliąją erdvę tarp „Akropolio“ ir Ramybės parko. Ši teritorija dabar priklauso Karo ligoninei ir uždara miestiečiams. Kauno miesto savivaldybės vizija – čia įrengti atvirą skverą, pėsčiųjų zoną.

Tikimąsi, kad dabar ledai pajudės ir neliks biurokratinės kliūčių atverti visuomenei šią erdvę. „Galėtumėme pasiūlyti Karo ligoninei kitas erdves, o šią teritoriją normaliai sutvarkyti“, – teigė meras.

Su premjere taip pat kalbėtasi apie pandemijos valdymą, Kaunas pristatė gerąją profilkatinio testavimo židiniuose praktiką, aptarti kiti techniniai klausimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Idomu

Idomu portretas
Kokius cia cirkus isdarineja portalas su komentaro vertinimu.Pastebejau,kad ypac tai daroma,kai kalba eina apie Kauno miesto vadovus ir ju darbus. Kuo ,,Kauno dienos,, portalas taip nevykusiai save pateikia.

justus

justus portretas
Sveikatos, sveikatos merui Matijošaičiui, ir nuoširdūs linkėjimai Vilniui išsirinkti miesto meru Kupčinską.

ACIU GERBIAMAM MERUI

ACIU GERBIAMAM MERUI portretas
is jusu komentaru neaisku darosi ka jus norite pasakyti.Kad norite sumenkinti Gerb.Mero darbus tai jau kaunieciams zinoma.GAL JUMS REIKETU KANDIDATUOTI I MERO POSTA- PAZIURETUME ar kaunieciai jumis pasitiketu,nes is jusu reiskiamu minciu nelabai kas domisi jusu skelbiama informacija.Jei rimtai ziurint tokio mero koks dabar yra Kauno mieste labai daugeliui miesto reiketu.Kaunas neatpazystamai keiciasi i geraja puse,miestas atgimsta,grazeja.gelynai,vejos,miesto tvarkymo darbai vyksta be perstojo- ir viskas daroma is esmes,o ne taip,kaip yra daroma kai kur kitur- tik pagrazinti pavirsiu,o kas ten apacioje tai tegul ir lieka. Turim Mera tikra miesto seimininka,mylinti miesta ir gerbianti jo gyventojus.ACIU jUMS uz jusu pasiaukojama darba tvarkant miesta
VISI KOMENTARAI 52

Galerijos

Daugiau straipsnių