Pirmą kartą Kaune – Japonijos tyrinėjimams skirta EAJRS konferencija

  • Teksto dydis:

Trečiadienį Kaune prasidės vienas didžiausių mokslinių renginių – Japonijos tyrinėjimams skirta konferencija, kurioje dalyvaus beveik šimtas japonistikos ekspertų iš Japonijos, Kinijos, JAV, Kanados, Prancūzijos, Vokietijos, Suomijos, Švedijos, Danijos, Belgijos, Indijos ir daugybės kitų šalių.

Tai pirmoji tokio pobūdžio konferencija Baltijos šalyse.

Ekspertus į Kauną sukvietė 29-oji tarptautinė Europos Japonijos studijų išteklių specialistų asociacijos (EAJRS) konferencija, kurios tema šiemet – „Japonijos studijų išteklių (g)lokalizacija“. Rugsėjo 12–15 d. vyksiantį renginį organizuoja EAJRS kartu su Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Azijos studijų centru ir „TUFS Global Japan Office“ Kaune.

„Tai, kad VDU buvo išrinktas suorganizuoti šią pasaulinio lygio konferenciją, mums yra didelė garbė, – sakė Azijos studijų centro vadovas dr. Aurelijus Zykas. – Viena to priežasčių buvo labai aktyviai mūsų centro kuriami ir naudojami elektroniniai ištekliai, tokie kaip japonų-lietuvių kalbų žodynas ar japonų kalbos vadovėlis. Praėjusių metų konferencijoje Osle dalyvius labai sudomino Kaune ribotomis galimybėmis kuriami elektroniniai japonistikos ištekliai, kurie pritaikomi vietos, t. y. lietuviškiems poreikiams“.

Pagrindinis dėmesys konferencijos metu bus skiriamas išteklių pri(si)taikymui prie vietos vartotojo globaliame kontekste. Atsižvelgiant į tai, kad šiais metais konferencija organizuojama Kaune – mieste, turinčiame glaudų santykį su Čiune Sugihara, gelbėjusiu žydų gyvybes 1939–40 m. – dalis konferencijos skiriama japonistikos resursams, susijusiems su Antruoju pasauliniu karu.

Konferencijos dalyviai aptars ne tik su Č. Sugihara susijusius dokumentus, bet ir senąjį Japonijos graviūrų meną, Japonijos ambasadų klausimus, mokslinius išteklius skaitmeniniame amžiuje, retų japoniškų knygų išsaugojimą, Japonijos istoriją lietuviškuose vadovėliuose ir kt. Tarp pranešėjų – Kembridžo universiteto, Britų muziejaus, Leipcigo, Kopenhagos, Helsinkio, Ciuricho, Oslo ir kitų universitetų, Prahos nacionalinės galerijos, Japonijos Nacionalinio informatikos instituto ir daugybės kitų įstaigų atstovai.

Europos Japonijos studijų išteklių specialistų asociacija yra viena didžiausių japonistikos specialistus vienijančių organizacijų pasaulyje, kuri ypatingą dėmesį skiria japonologijos išteklių kaupimui, kūrimui, valdymui ir sklaidai. Kasmetinės jos konferencijos vyksta nuo 1994 m., daugiausia Vakarų Europos valstybėse, ir sutraukia šimtus specialistų iš viso pasaulio: ne tik Europos ir Japonijos, bet ir iš Australijos, Amerikos bei Azijos valstybių.

29-oji tarptautinė EAJRS konferencija „Japonijos studijų išteklių (g)lokalizacija“ (“(G)localizing Japanese Studies Resources”) vyks rugsėjo 12–15 d. VDU mokslo ir studijų centre (V. Putvinskio g. 23, Kaunas).

Konferencijos tinklalapis – https://www.eajrs.net/



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuostaba

nuostaba portretas
Kodėl ne Kinijoje ar Korėjoje? Ar tik Kaune galima žmonėms skalauti smegenis? Papasakotų apie japonų "gelbėjimus" bei civilizacijos pasiekimus tuose kraštuose.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių