Patikėkite renovacijos formalumus namo administratoriui

  • Teksto dydis:

Sveiki. Ne vienas pažįstamas gyvena jau renovuotame name, pas juos ypač pagerėjo gyvenimo kokybė, žiemą gaunamos gerokai mažesnės sąskaitos už šildymą. Norėtume ir mes inicijuoti savo daugiabučio renovaciją, tačiau nežinome net nuo ko pradėti. Mūsų name bendrijos nėra.

Audrius

Daugiabučių namų atnaujinimas prasideda nuo namo atnaujinimo (modernizavimo) proceso inicijavimo. Tai dažniausiai daro namo valdytojas. Įvertinęs namo fizinę ir energetinę būklę jis organizuoja daugiabučio namo butų savininkų susirinkimą, kuriame gyventojų dauguma nusprendžia, ar nori namą modernizuoti.

Jei daugiabutyje nėra bendrijos, paprasčiausias kelias – kreiptis į namo administratorių, kuris gali imtis pagrindinio vaidmens užtikrinant sklandžią projekto vykdymo eigą. Administratorius išsiaiškins, ar gyventojai apskritai sutinka renovuoti savo pastatą. Tam reikalingas gyventojų daugumos (mažiausiai – 50 proc. ir vienas butas) sutikimas. Žinoma, prieš žengiant šį žingsnį, geriausia pasitarti su kaimynais ir pateikti prašymą nuo grupės gyventojų.

Gavus principinį namo gyventojų sutikimą bus parengtas būsto atnaujinimo investicijų planas, kuris vėl bus svarstomas gyventojų susirinkime ir, pritarus daugumai, įgyvendintas.

Beje, dėl namo modernizavimo proceso valdymo į pastatų administratorius gali kreiptis ir daugiabučiai, kuriuose yra sudarytos bendrijos, valdomi jungtinės veiklos sutarties būdu ar kitomis formomis.

Nors šiuo metu būsto modernizavimo procesas yra supaprastintas, pirmą kartą su tuo susidūrusiam žmogui jis vis tiek išlieka gana painus. Reikia organizuoti susirinkimus ir projektų derinimą su gyventojais, projektuotojais, rangovais, užsitikrinti banko finansavimą, nuolat bendrauti su gyventojais, rangovais ir techniniu prižiūrėtoju, teikti savaitines ataskaitas savivaldybei, užtikrinti, kad už atliktus darbus būtų laiku atsiskaityta su projekto dalyviais, o įvykdžius projektą – gyventojams skirta valstybės parama. Tai darbai, kurie reikalauja ne tik nemažai laiko, bet ir renovacijos procesų išmanymo.

Šiuo metu pradedamas naujas daugiabučių gyvenamųjų namų atnaujinimo (modernizavimo) inicijavimo etapas, kurio projektams bus teikiama 35 proc. valstybės parama. Jo projektai bus įgyvendinti iki 2017 m. gruodžio 31 d. Nuo 2018 m. valstybės parama bus mažinama, tad namai, norintys dalyvauti modernizavimo programoje ir gauti 35 proc. paramą, turėtų suskubti inicijuoti renovacijos procesą.

Renata Kazlaitė, UAB "Būsto valda" renovacijos vadybininkė

 

Laukia klausimų

Kauno daugiabučius administruojančios bendrovės "Būsto valda" specialistai pasirengę atsakyti ir į kitus kauniečius dominančius klausimus.

Klausimus dėl daugiabučių priežiūros galite siųsti el. paštu info@bustovalda.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių