Kodėl vaikai laukia policijos?

Lankydami socialinės rizikos šeimas Kauno policijos pareigūnai pajunta visą nuotaikų skalę: vienur jie pasitinkami keiksmais, kitur – kaip laukiami svečiai. Tuo įsitikino ir "Kauno dienos" žurnalistai.

Lankydami socialinės rizikos šeimas Kauno policijos pareigūnai pajunta visą nuotaikų skalę: vienur jie pasitinkami keiksmais, kitur – kaip laukiami svečiai. Tuo įsitikino ir "Kauno dienos" žurnalistai.

Vaikus prižiūri vaikai

Prieš pasibeldžiant į buto duris, kuriame gyvena jauna kaunietė, auginanti  šešis vaikus, Centro policijos nuovados specialistė Rasa Petrusevičiūtė su kolegėmis įspėjo: ši mama yra karšto būdo.

Dėl alkoholizmo kenčianti moteris augina ne visus savo vaikus. Vieną atsikovojo tėvas, kitą globoja seneliai. Pastarieji dukrai labai padeda, rūpinasi visais anūkais, kai reikia, atsiprašo iš darbo.

Duris mums atidarė šios policijai gerai pažįstamos moters dukros. Namai – kuklūs, bet tvarkingi. Jaunosios šeimininkės – svetingos. Viena mergaičių šypsodamasi pareigūnėms pasiūlo: "Gal kavos?"

Vyresniajai mergaitei – apie 11 metų. Ji per visą pokalbį ant rankų laikė mažiausiąjį brolį. Jam – vos pusmetis. Pasirodo, šiuo mažyliu ir ketverių metų broliu mergaitėms dažnokai tenka rūpintis pačioms. "Mums viskas gerai", – tvirtino jos.

R.Petrusevičiūtė mergaites gyrė, nes šios labai gerai mokosi, yra pareigingos. Pareigūnė apgailestaudama pastebėjo, kad dukros visuomet bando užstoti mamą, ją gina, apie ją nėra pasakiusios nė vieno blogo žodžio, net kai ši namo grįžta tik paryčiais.

Viena mergaičių paskambino mamai. Ši, sužinojusi apie atėjusius svečius, sakė tuoj grįšianti, esanti netoliese. Netrukus perskambino ir pasakė, kad užtruks. Nebelaukėme, iškeliavome pas kitą šeimą.

Džiaugiasi pakilusi

Du vaikus auginanti Rita pareigūnus pasitiko dar kieme ir itin emocingai. Ji paleido priekaištų tiradą, kad norime ją apjuodinti, rėkė, kad nedarytume gėdos jos vaikams.

Vėliau moteris nurimo, aprodė namus. Kaunietė neslėpė turinti problemų dėl alkoholio. "Bet ji sugeba susiimti ir pakilti", – Centro nuovados specialistė Lilė Žukaitė. Būtent jos labai laukė Ritos dukrytė. Mergaitė, palikusi vyresnį brolį, netrukus jau šypsojosi ant Lilės rankų.

"Visą dieną laukė savo draugės. Net šukuoseną specialiai darėsi", – juokėsi mama. Geros nuotaikos ji nestokojo, nes susirado darbą, vaikams gerai sekasi mokykloje, darželyje.

"Rita gali būti pavyzdžiui, kad norint galima susitvarkyti gyvenimą", – įvertino Kauno policijos Viešosios tvarkos valdybos Prevencijos skyriaus specialistė Rasa Zinkevičienė.

Vis dėlto šiuose namuose pareigūnės ir kitų tarnybų atstovai lankysis dar ilgokai. Šeima iš socialinės rizikos sąrašo išbraukiama tik po metų, kai jai nebeturima priekaištų.

Iškraustė iš namų

Pareigūnai nuolat lanko ir šeimas, kuriose nebūna nei girtuoklysčių, nei smurto, tačiau jas kamuoja skurdas.

Užsukome į namus, kuriuose auga penki mažyliai. Vyriausiam – septyneri metai, jauniausiam – dveji. Vaikų tėvą užklupo sveikatos problemos, sunkiai vaikščioja, o iš anksčiau turėtų namų šeima buvo iškraustyta su policija.

"Buvo grąžintinas namas. Jame likti nepadėjo net ir vizitas pas merą", – guodėsi 27 metų Evelina Milaitytė, labiau panaši į pareigingą mokinukę, o ne į rūpesčių nukamuotą daugiavaikę mamą.

Ji visuomet džiaugiasi pareigūnių vizitu. Galbūt todėl, kad šiai šeimai nei socialinės tarnybos, nei policija niekuomet neturi priekaištų. Šeima – pavyzdinga, tik kamuoja skurdas.

Jauna mama pasakojo, kad sunku ne tik išgyventi iš turimų lėšų, jų vos užtenka buvo nuomai. "Sunku buvo ir susirasti, kur gyventi. Niekas nenori nuomoti buto šeimai su tiek vaikų. Gerai, kad gera šeimininkė pasitaikė ir mus čia priėmė. Aišku, tikimės sulaukti socialinio būsto. Už jį reikės mažiau mokėti, bus erdviau, bet jį gausime tikrai ne anksčiau kaip gegužę", – pasakojo Evelina.

Viena jos dukrų neslėpė džiaugsmo, kad kartu su pareigūnėmis atėję jaunimo organizacijos "Baltai Juoda“ savanoriai atnešė dovanų.

"Pažiūrėk, pažiūrėk", – rodė tėčiui didelį kreidelių pilną kibirėlį. Vyriausias berniukas į aplinkinius nebekreipė dėmesio – buvo įnikęs į jam patikusį kitą žaislą iš gauto lauknešėlio. Padovanoti vitaminai ir arbatos nuo peršalimo, kaip ir kituose aplankytuose namuose, labiau sudomino mamą.

Trūksta įgūdžių

Pasibeldėme į dar vienas duris, už kurių auga trys mergaitės – metukų dvynukės ir penkerių metų vyresnėlė.

Kai užėjome į kambarį ši sėdėjo fotelyje ir per visą pokalbį neištarė nė žodžio, tik stebėjo, kas vyksta. Tuo metu viena mažųjų drąsiai demonstravo, ką moka, – stovėjo ant dar nelabai tvirtų kojyčių, smalsiai dairėsi ir neatrodė, kad norėtų sėstis ar ketintų eiti arčiau tėvų.

R.Petrusevičiūtė pasakojo, kad čia gyvenanti jauna mama ir už ją jaunesnis tėtis, stengiasi gyventi tvarkingai, tačiau jiems koją kiša socialinių įgūdžių stoka.

Pats tėtis akcentavo apgailėtiną šeimos finansinę padėtį. Tačiau jis džiaugėsi sulaukiąs bent savo tėvų paramos. "Praverčia ir pareigūnų vizitai, pasinaudojome kai kuriais jų patarimais", – sakė šeimos galva.

Važiuoja ir pas praleidinėjančius pamokas

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos Prevencijos poskyrio viršininkas Tauris Stauskis pasakojo, kad pareigūnai socialinės rizikos šeimose lankosi kiekvieną mėnesį. Tokie vizitai – tarsi paraginimas pasitempti, o kartu ir padrąsinama, kai pastebima teigiamų pokyčių.

Ketvirtadienio vakare  buvo aplankytos 39 šeimos. Trims pradėtos ikiteisminės teisenos dėl vaikų nepriežiūros, nes jose rasta neblaivių tėvų.

Kaune į socialinės rizikos šeimų sąrašą yra įtrauktos 545 šeimos. Jose auga per tūkstantį vaikų.

Probleminių šeimų, deja, nemažėja. Vienos, situacijai jose pagerėjus, išbraukiamos, tačiau atsiranda naujų.

Į tokį sąrašą šeima įtraukiama, jei neužtikrinama vaikų priežiūra, vyrauja smurtas, alkoholizmas ir kai vaikai piktybiškai nelanko mokyklos, be pateisinamos priežasties praleidžia pamokas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Jo cia gerai parasyta apie viena ale skurdziai gyvenancia seima,gavo geguzi ta buta,nu ir prasidejo,yra ten ir pijokavimai ir smurtas,ant vaiku staugia ir pan.gyvena turbut puse gimines tam bute,ir dar pora sunu.

to klausimas

to klausimas portretas
Iš kur gauna lėšų gerti? Ogi iš pašalpų. " Susitvarkyti gyvenimą" tai turbūt ir reiškia prisigimdyti vaikų ir iš to gyventi. O jų vaikai, manau, taip pat gyvens. Gal laikas būtų nustoti veisti tuos pašalpinius? Iš dirbančiųjų imami didžiuliai mokesčiai ( beveik pusė uždirbtų pinigų), ir išlaikomi pašalpiniai, o reikėtų dirbantiesims žymiai sumažinti mokesčius, kad galėtų normaliai pragyventi ir savo vaikus auginti.

siaip...

siaip... portretas
jeigu mes žmones esame tai ir išlikime jais, matykime ir mastykime plačiau , rūpestis, atjauta, supratimas, tolerancija... Ar mes tai turim???
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių