Panemunėje ir Lampėdžiuose – dešimtys tūkstančių pušelių

Šeštadienį žalią akciją surengė bendrovės "Kauno gatvių apšvietimas" želdinių priežiūros skyriaus darbuotojai – Panemunės ir Lampėdžių šile jie pasodino keliasdešimt tūkstančių pušaičių.

Su kastuvu ir generalinis direktorius

"Į talką" – jau nuo ankstyvo ryto toks užrašas žymėjo kelią į Panemunę ir Lampėdžius. Atvykus ryte netoli šilo, aikštelėje, jau stovėjo keliolika automobilių , o triūsė dešimtys žmonių. Kai kurie, po kelių valandų darbo, atokvėpio metu mėgavosi vandeniu – atsigaivinti buvo atvežta 80 litrų svarbiausio žmogaus kūnui gėrimo.

"Stengiamės papuošti miestą. Gatves puošiame darbo dienomis, o savaitgalį dirbame talkoje su kolegomis, bendruomene. Juolab, kad pavasaris, – su kastuvu rankose kalbėjo nuotaikingai nusiteikęs UAB "Kauno gatvių apšvietimas" generalinis direktorius Petras Švažas. – Lampėdžiuose sodiname, o čia – atsodiname pušeles. Vėliau dar sodinsime medelius Pažaislyje."

Iš vieno Lietuvos medelyno buvo atvežta apie 50 tūkst. pušaičių ir šiek tiek eglaičių: 35-40 tūkst. pušaičių buvo skirta atsodinti Panemunės šile – Raudonojo kryžiaus gatvėje, prie Panemunės slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės, apie penkis tūkstančiai – Lampėdžiuose, Romuvos gatvės gale, dar dalis bus pasodinta Pažaislyje.

Best, pasukt, paspaust, ištraukt, užmint

Panemunėje kelios dešimtys vyrų ir kelios moterys poromis šeštadienį dirbo nuo 9 valandos ryto.

Per savo gyvenime daugiau nei 50 tūkstančių medžių pasodinęs miškininkas, "Kauno gatvių apšvietimas" želdinių priežiūros skyriaus darbų vadovas Robertas Butkevičius ištiesė saują dar gležnų pušelių.

"Jos dar kūdikiai – vos trejų metų amžiaus, 15-25 centimetrų dydžio, – šyptelėjo Robertas ir mostelėjo į aplink į 20-25 metrų aukštį pasistiebusias pušis. – Šioms, Panemunės šile augančioms pušims – po 180 metų. Tad dabar sodinamomis galės pasigrožėti ir anūkai, ir proanūkiai. Tiesa, jau po penkerių metų pušelės išaugs iki žmogaus ūgio."

Panemunėje, Raudonojo kryžiaus gatvėje, 15 hektarų plote paprastosios pušelės buvo sodinamos į praėjusiais metais neprigijusiųjų spygliuočių vietą.

"Medelynuose jos tręšiamos, kruopščiai prižiūrimos. Čia – natūralios sąlygos, pirmieji metai sunkūs, vyksta kova dėl išgyvenimo, – aiškino R. Butkevičius. – Vidutiniškai apie 20 proc. pasodintų pušelių miršta, todėl reikia vėl atsodinti."

Panemunės šile, keli šimtai metrų už Panemunės slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės, per pastaruosius septynerius metus pušys persodinamos jau trečią kartą.

"Vienas žmogus bedžią specialų kastuvą į žemę... – davęs išbandyti kastuvą plačiomis rankenomis aiškino iš Radviliškio rajono kilęs R. Butkevičius. – Stipriai pasuka, paspaudžia, ištraukia. Kitas – sodina gležną pušelę, o pirmasis po to stipriai aplink ją suspaudžią koja žemę. Labai svarbu, kad šaknys nebūtų paviršiuje, bet ir į žemę sodintų ne pernelyg giliai, tik iki tos pačios ribos, kaip jos augo medelyne."

Augs naujas miškas

Lampėdžiuose, Romuvos gatvės gale, netoli Nemuno kranto, hektaro plote buvo veisiamas naujas miškas.

"Kauno gatvių apšvietimas" darbuotojai su talkininkais dirbo hektaro plote.

"Vyrai, judam, judam, jungiame ketvirtą pavarą", – šmaikštavo talkoje susirinkusios linksmai nusiteikusios moterys.

Vyrų nereikėjo raginti 

"Kauno gatvių apšvietimas" darbuotojai su kolegomis bei talkininkais nepaisant ryte karaliavusio žvarboko oro, jau įgudę sodino pušelę po pušelės.

"Vagos jau buvo parengtos iš anksto. Čia sodinsime apie 5 tūkst. pušelių, – teigė želdinių skyriaus darbų vadovas Tomas Dambrauskas. – Per dieną pora žmonių aktyviai dirbdama įprastai pasodina apie 1 tūkst. pušelių."

Padirbėjęs Panemunėje, į Lampėdžius ne tuščiomis rankomis atskubėjo ir generalinis direktorius P. Švažas.

"Pirmiausiai – moterims", – siūlė pasivaišinti saldainiais Petras.

Vėliau, pietų metu, talkininkų laukė ne saldumynai, bet perlinių kruopų ošė su rūkyta šonine, kiaulienos kumpiu ir daržovėmis.

"Tačiau pirmiausiai – darbas, – apie maistą dar negalvojo P.  Švažas. – Dirbsime tol, kol nepasodinsime apie 50 tūkstančių pušelių."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fedf

Fedf portretas
Dgtf

Anonimui

Anonimui portretas
O išrėžtą ties teniso kortais Aleksote beržynėlį matei? Ten nors medžiai visai sveiki buvo, o pakeliui į Garliavą sodų pakraščiais skurdo, vos ne kiaurus metus balose mirkdami, nes apie drenažą ten galima tik pasvajot - "ruso laikais" buvęs jau seniai išdrapalintas, o apie naują nė kriukt.

lijopardas

lijopardas portretas
Su skaiciais neapsigaukit rasytojai
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių