Pakaunės flotilę papildė paskirtį pakeitusi žemkasė

Pakaunės keltų ir laivų sąrašą šiemet papildė dar vienas. Tiesa, jis neplaukios, negabens turistų, nekels per upes dviračių ir automobilių. Tai didysis kultūros laivas „Nemuno 7“.

Pirmoji startavo „Vilkynė“

Pirmasis šiųmetį sezoną pradėjo „Vilkynė“, vienintelis per Nemuno upę keliantis keltas Lietuvoje. Keleivius ir transporto priemones tarp Vilkijos (Kauno r.) ir Pavilkijo (Šakių r.) jis jau kėlė balandžio 23 d. Tiesa, kelto savininkas perspėja, kad kol kas būtina pasitikslinti, ar pavyks sutrumpinti kelionę – vandens lygis Nemune vis dar nepastovus ir gali sutrikdyti kelto darbą.

Balandžio 30 d. startavo dar dvi vandens transporto priemonės: „Zapyškis“ ir „Nevėžis“. „Zapyškis“ – pernykščio turizmo sezono naujiena. Modernus ir komfortiškas, 23 keleivius talpinantis laivas sulaukė didžiulio turistų susidomėjimo.

Kitaip: atplaukus laivu, Kulautuvoje moksleiviams rengiama kitokia nei mokykloje sveikatinimo pamoka. / Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro nuotr.

Laivo administratorius – Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centras (KRTVIC) pernai organizavo edukacines programas moksleiviams ir suaugusiesiems. Jų dalyviai susipažino su miestelių, įsikūrusių prie Nemuno, kultūros paveldu, istorija ir gamta. „Kultūrinio turizmo mėgėjai dalyvavo išvykose laivu su gidais į pirmąjį Lietuvos kurortą Kulautuvą, literatūrinę Kačerginę ir kalvotąją Vilkiją, vadinamą mažąja Lietuvos Šveicarija.

Tai buvo edukacinės programos, pritaikytos ir moksleiviams, ir suaugusiesiems, supažindinančios su pakaunės kultūros paveldu, kurortinėmis teritorijomis, etnokultūra, laivyba Nemune. „Pirmasis laivo sezonas buvo sėkmingas – paslaugomis pasinaudojo beveik 2,5 tūkst. žmonių“, – džiaugėsi KRTVIC direktorė Raminta Popovienė.

Vilioja naujienomis

Pirmasis „Zapyškio“ sezonas buvo sėkmingas – paslaugomis pasinaudojo beveik 2,5 tūkst. žmonių.

Šiemet „Zapyškio“ administratorius kviečia geriau pažinti Kauno rajono kurortinę teritoriją. KRTVIC parengė po keturias edukacines programas moksleiviams ir suaugusiesiems. Moksleiviams siūlomos „Pamokos kitaip“: išvykos į istorinę, į literatūrinę Kačerginę ir su gamtininku į šį miestelį bei fizinio aktyvumo-sveikatinimo pamoka Kulautuvoje.

Suaugusieji gali rinktis išvykas į literatūrinę Kačerginę, Kulautuvą „Kelionę kurorto istorijos puslapiais“ arba iš Kulautuvos į Zapyškį ir Kačerginę. Kaip ir pernai, bus siūlomos „Sveikatos popietės“ suaugusiesiems, kurių metu vyksta apžvalginis turas Nemunu ir sveikos gyvensenos užsiėmimai su treneriu Kulautuvoje, aplankant mineralinio vandens biuvetę. Naujiena apžvalginio turo metu – plaukiant laivu, kiekvienas keleivis galės naudotis audiogidu.

Siūlo rinktis šventėms

„Laive galima švęsti vestuves, krikštynas, gimtadienius, organizuoti klasės susitikimus. Tai puikus pasirinkimas nedidelei kompanijai, vertinančiai privatumą ir gamtos grožį“, – idėją siūlo R.Popovienė, mat norima, kad laivas dirbtų kuo pelningiau.

Jei pageidaujama, TVIC komanda gali pasirūpinti maitinimu, pasiūlyti šventės programą.

Pasak KRTVIC direktorės, plaukimas laivu – puiki pramoga visai šeimai, suteikianti galimybę stebėti prie Nemuno įsikūrusių miestelių gyvenimą ir grožėtis besikeičiančiais pakrančių vaizdais.

Anksčiausiai: kelti keleivius ir transporto priemones „Vilkynė“ pradėjo balandžio 23-iąją. / Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro nuotr.

„Nevėžis“ vėl jungia krantus

Vis daugėja žmonių, norinčių pažinti Kauno rajoną minant dviračio pedalus. Ir tai nėra iš piršto laužta informacija: 2020 m. dvylikos vietų keltas per Nemuną perkėlė 3 610 dviratininkų su jų transporto priemone, pernai 24 vietų „Nevėžis“ – 6 824. Teiginį patvirtina ir kita oficiali statistika: pernai, siekiant stebėti dviratininkų srautus, abiejose mažojo Pakaunės turizmo žiedo pusėse pastatyti trys stacionarūs matuokliai. Nuo liepos iki metų pabaigos Šilelio kaime esantis matuoklis užfiksavo 22 520 dviratininkų, Ringaudų seniūnijoje prie Pyplių piliakalnio nuo rugpjūčio – 22 592 ir panašų skaičių Zapyškyje nuo rugsėjo iki metų pabaigos.

Dviratininkų patogumui „Nevėžis“ ir šiemet tradiciškai vėl jungia abu Nemuno krantus. Paslauga teikiama ketvirtadieniais–sekmadieniais ir švenčių dienomis. „Tikimės, kad dviratininkų srautas šį sezoną bus dar didesnis. Rajono patrauklumą dar labiau padidinti turėtų tai, kad dviračių takas šiemet sujungs Batniavą ir Vilkiją“, – sakė R.Popovienė.

Gilins kultūrą

Šiųmetė naujiena – didysis kultūros laivas „Nemuno 7“ – bus pristatyta oficialaus Kauno rajono turizmo sezono atidarymo metu gegužės 22-ąją. Tądien Zapyškyje vyks ir tradicinis aitvarų festivalis „Tarp žemės ir dangaus“.

„Didysis kultūros laivas „Nemuno 7“ yra programos „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ dalis. Šis laivas – puikus tvarumo ir nenaudojamų objektų prikėlimo antram gyvenimui pavyzdys. Nenaudojama žemkasė, kuri gilindavo Nemuno vagą, gilins kultūrą – taps tarpdisciplinine kultūros ir meno erdve“, – šypsojosi KRTVIC vadovė.

Didžiajame kultūros laive įsikurs dešimt ekspozicinių objektų apie upių techniką ir techninį laivybos paveldą, parodų, edukacijų erdvės, menininkų rezidencijos. Buvusi žemkasė bus apželdinta augalais pionieriais. Kiekvienas augalas taps ir eksponatu, apie kurį pasakos audiogidai.

Organizatoriai žada, kad „Nemuno 7“ stebins ir džiugins iki pat rudens, o kiekvieną mėnesį vyks vis nauja paroda ar performansas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kauno rajono TVIC

Kauno rajono TVIC portretas
Laivas „Zapyškis“ plaukia iš Zapyškio prieplaukos (prie senosios Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios). Keltas „Nevėžis“ iš šios Zapyškio prieplaukos kelia dviratininkus į Kulautuvos prieplauką prie karjero.

KLAUSIMAS

KLAUSIMAS portretas
PARAŠYKITE,KAS ŽINOTE,IŠ KUR IŠPLAUKIA LAIVAI,KUR PRIEPLAUKA???
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių