Pakaunėje – ambicingi planai kuriant naujas vietas vaikams darželiuose

Pernai Kauno rajone sukūrus 1 tūkst. naujų vietų darželinukams atrodė, kad pavyks užgesinti vieną karštesnių problemų pakaunėje. Šiųmetiniai savivaldybės planai nedaug kuklesni už pernykščius: 2021–2022 mokslo metais planuojama papildomai įsteigti 780 vietų.

Iššūkis didelis, todėl meras Valerijus Makūnas savo automobilyje jau kurį laiką vežiojasi statybininko šalmą, kurio prireikia statybvietėse. Administracijos direktorius Šarūnas Šukevičius ir jo pavaduotojas Mantas Rikteris į statybas vyksta net po keletą kartų per savaitę, prie komandos pagal galimybes prisijungia ir vicemeras Paulius Visockas.

Nors savivaldybė deda daug pastangų, kad ir šiemet įkurtuvių darželiuose būtų kuo daugiau, laukiančiųjų į juos patekti eilė trumpėja pamažu. Vis dėlto karščiausių teritorijų tėveliams siunčiamos viltingos žinios.

Kauno rajono vadovų komanda – meras V.Makūnas (antras iš dešinės), vicemeras P.Visockas (ketvirtas iš dešinės), administracijos direktorius Š.Šukevičius (penktas iš dešinės) ir jo pavaduotojas M.Rikteris (šeštas iš dešinės) – dažnai lankosi statomuose objektuose. (Kauno rajono savivaldybės nuotr.)

Kur eilė pasistūmės labiausiai

Labiausiai eilė pasistūmės Užliedžių, Domeikavos, Samylų ir Lapių seniūnijose.

Noreikiškių NOA kvartalo vystytojai į statybvietę praėjusią savaitę atvykusius savivaldybės vadovus pasitiko šypsodamiesi: "Raktus nuo darželio galėtume atiduoti jau kitą savaitę." Naujasis statinys spalvingas tiek išore, tiek vidumi, patalpos erdvios ir šviesios. Baigiamas tvarkyti kiemelis irgi turėtų būti jaukus. Naujajame darželyje įrengta dešimt grupių.

Jonučiuose iškilo beveik 2 tūkst. kv. m pastatas, kuriame įsikurs net dvylika darželinukų grupių. (Kauno rajono savivaldybės nuotr.)

Jonučiuose iškilo beveik 2 tūkst. kv. m pastatas, kuriame įsikurs net dvylika darželinukų grupių. "Įspūdinga, bet augančiai seniūnijai šito neužteks", – neslėpė V.Makūnas. Ateityje reikėtų ir pradinės mokyklos, todėl savivaldybės vadovai su verslininkais aptarė galimybes statyti ugdymo įstaigą greta darželio esančiame sklype.

Naujasis vaikų darželis Užliedžiuose bus daugiafunkciame centre. Po rekonstrukcijos čia bus suformuotos dvi naujos priešmokyklinės grupės 40-iai vaikų, o šalia esančiame sklype – atlaisvinti penki moduliai, kuriuose planuojamos 100 vietų darželinukams. Vaikai turės atskirą įeigą į modulius, jie bus aptverti, šalia įrengta poilsio ir žaidimų zona.

Domeikavos seniūnijoje ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo poreikiui tenkinti planuojama nuomotis patalpas iš vietos verslininkų.

780 – tiek naujų vietų vaikų darželiuose ketina įsteigti Kauno rajono savivaldybė.

20 Samylų seniūnijos mažylių nuo rugsėjo 1-osios galės lankyti darželį, kuris įrengiamas rekonstruojamoje Šlienavos pagrindinėje mokykloje. Užbaigus Lapių lopšelio-darželio pastato rekonstrukciją, jis bus ne tik šiltesnis ir jaukesnis, bet ir talpesnis. Jį galės lankyti 92 vaikai, arba aštuoniolika mažylių augiau nei anksčiau. Darželio grupė vienuolikai mažylių atsiras ir rekonstruojamame Ramučių daugiafunkciame centre.

Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Jonas Petkevičius "Kauno dieną" patikino, kad jau žinoma, kas nuomos naujus darželius karščiausiose teritorijose. Privačių investuotojų dėka 2021–2022 mokslo metais planuojama įkurti apie 440 naujų vietų darželinukams. Individualių namų kvartaluose pastatytus modernius darželius savivaldybė nuomosis pagal sutartis. Tokia praktika pakaunėje vykdoma jau ne vienus metus.

Nepateks 800 mažylių

Savivaldybės duomenimis, ikimokyklines ir priešmokyklines ugdymo grupes pakaunėje nuo rugsėjo 1 d. pageidauja lankyti 2 593 vaikai, kai priimti galima 1 150. Šiuo metu Kauno rajone yra 3 958 vietos ikimokyklinukams ir priešmokyklinukams.

Pasak Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo, 2021–2022 mokslo metais liks netenkinta apie 800 prašymų. Ikimokyklinio ugdymo paslaugų prieinamumo problema išlieka Užliedžių, Garliavos ir Garliavos apyl., Domeikavos, Akademijos, Ringaudų, Lapių, Raudondvario, Karmėlavos ir Samylų seniūnijose.

Prieš keletą metų naujos grupės darželinukams buvo steigiamos bendrojo ugdymo mokyklose ir kitose tam pritaikytose – policijos, bendrabučio – patalpose. Šiuo metu patalpų naujoms ugdymo grupėms steigti nėra, išnaudotos visos turimos galimybės. Laisvų vietų trūkumo ikimokyklinėse ugdymo įstaigose problema Kauno rajone sprendžiama kitais būdais.

Pernai savivaldybėje pirmą kartą įsteigtos lauko darželio grupės Kačerginės mokykloje-daugiafunkciame centre, Girionių darželyje ir prie jo veikiančiame šeimos darželyje vykdys gerosios patirties sklaidą. Švietimo įstaigos taikys įvairesnių ugdymo organizavimo modelių siekiant ugdymo turinio praktikos įvairovės.

Į rekonstruotą Zapyškio vaikų darželį mažyliai grįš kitais metais. (Kauno rajono savivaldybės nuotr.)

Kauno rajone jau daugiau kaip metus veikia užsienio šalių modeliu sukurti pirmieji šalyje šeimos darželiai. Nors šis sprendimas darželių vietų stygiaus problemos neišspręs, tačiau bent šiek tiek ją sumažins. Kauno rajone veikia 22 šeimos darželių grupės, jas lanko 110 vaikų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių