Paaiškėjo, kas skleidė kauniečius naktį bauginusį didžiulį triukšmą

Savaitgalį kauniečiams miegoti sutrukdė didelis agregatų keliamas triukšmas. Žmonės įtarė, jog iki šiol negirdėtus garsus naktį galėjo skleisti naujai pastatyta Kauno kogeneracinė jėgainė, tačiau paaiškėjo, kad garsai sklido iš termofikacijos elektrinės, kurioje buvo atliekami bandymai.

Negirdėti garsai

Kaunietis Rokas pasakojo, kad naktį iš šeštadienio į sekmadienį jį ir žmoną pažadino didelis ūžimas. Tokių garsų šeima dar nebuvo girdėjusi.

Vyras tikino, kad pirmiau garsus išgirdo žmona. Ją baisus triukšmas pažadino apie 3 val. nakties. Apie 4.30 val. garsai išblaškė ir Roko sapnus. Kauniečiai gyvena J.Tolkūno gatvėje, ji yra sąlyginai netoli naujai pastatytos Kauno kogeneracinės jėgainės, tad pirma mintis ir buvo, kad triukšmas sklinda būtent iš ten.

Tuo metu buvo susimuliuota, jog Lietuva atsijungia nuo jungties su Baltarusija ir įsijungia visos elektrinės, galinčios šalyje gaminti elektrą.

„Mūsų miegamojo langai yra į šiukšlių deginimo gamyklos pusę, matau jų žybsinčias lemputes, tad žinau, kur jų lokacija. Garsas sklido maždaug iš jų pusės. Kažkas ūžė, po to nutilo, vėl pradėjo. Toks pulsavimas buvo, kol galiausiai apie 5 val. visai nutilo. Pas mus visada girdisi ir magistralinio kelio ūžimas, tačiau tą naktį garsas buvo visai kitoks ir žymiai stipresnis. Atrodė, kad kokie nors ventiliatoriai dirba maksimaliais pajėgumais arba nuolat virš langų lėktuvas skraido.

Tai buvo pirmas kartas, kai girdėjome tokius garsus. Tai viršijo visus leistinus decibelus. Net ir dieną tokių garsų būtų per daug, o čia – vidury nakties. Tikrai būtų įdomu, kas triukšmavo, nes žmonės ir taip nebuvo patenkinti, kad netoli namų pastatė jėgainę ar šiukšlių perdirbimo gamyklą, tad jei dar prisidės ir triukšmas, bus neįmanoma gyventi“, – nurodė Rokas.

Vyras pasidalijo ir vaizdo įrašu, kuriame girdėti garsus, atrodo visą erdvę praskrodžiantis garsas. Kadangi naktį nėra pašalinių miesto garsų, naujam triukšmui sklisti į gyvenamuosius rajonus niekas netrukdė. Paklausius įrašą net kilo mintis, kad panašius garsus naudoja filmų kūrėjai, bandantys įbauginti ar žiūrovams sukelti įtampos jausmą.

 

 

Vienkartinis triukšmas

Kauno kogeneracinę jėgainę valdančios bendrovės „Ignitis“ atstovai nurodė, kad šiame objekte savaitgalį nebuvo atliekami jokie darbai, galėję sukelti tokius garsus. Jie nurodė, kad greičiausiai garsai sklido iš Kauno termofikacijos elektrinės. Paaiškėjo, jog iš tiesų triukšmavo elektrinė, nes buvo atliekami tinklo bandymai.

„Taip, mes triukšmavome. Buvo atliekami Lietuvos energetinės sistemos izoliuoto darbo bandymai. Tuo metu buvo susimuliuota, jog Lietuva atsijungia nuo jungties su Baltarusija ir įsijungia visos elektrinės, galinčios šalyje gaminti elektrą. Visos bandymo detalės yra „Litgrid“ rankose, nes jie yra bandymų iniciatoriai. Kauno termofikacijos elektrinė būtent turi izoliuoto darbo sutartį ir yra rezerve, būtų naudojama tik tuo atveju, jei Lietuva netektų išorinio elektros tiekimo. Tuomet, kartu su kitomis, įsijungtų ir tiektų elektrą.

Tai viršijo visus leistinus decibelus. Net ir dieną tokių garsų būtų per daug, o čia – vidury nakties.

Mes iš „Litgrid“ gavome komandą įsijungti ir visą instrukciją, ką daryti, o kadangi turime sutartį, turėjome reaguoti ir įjungti. Iš mūsų pusės viskas praėjo puikiai. Turėjome labai greitai viską pajungti dideliu pajėgimu, visą tai ir įvykdėme“, – komentavo Kauno termofikacijos elektrinės komunikacijos koordinatorius Arūnas Armalis ir pridūrė, kad kitą savaitgalį tokių garsų elektrinė neskleis.

Atlikti bandymai

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ informavo, kad šį savaitgalį atliko dalinį technologinį Lietuvos izoliuoto darbo bandymą. Jis įvyko sklandžiai ir jau yra užbaigtas. Pirminiai bandymo rezultatai rodo, kad šalies elektros energijos gamintojai rimtai ruošiasi ir yra tinkamai pasirengę avariniu režimu dirbti izoliuotai ir valdyti dažnį bei reaguoti į jo pokyčius, jei to prireiktų.

Bandyme dalyvavo visi didieji šalies elektros gamintojai – „Orlen Lietuva“ elektrinė, Lietuvos elektrinės septintasis ir devintasis blokai, Kauno termofikacinė elektrinė bei Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė ir „NordBal" jungtis. Taip pat buvo išbandyta jungtis su Lenkija „LitPol Link“ ir ištestuota, kaip ji gali padėti valdyti dažnį esant jo pokyčiams, pasitelkiant jos technologinį funkcionalumą.

„Tokie technologiniai bandymai koordinuojant veiksmus su elektros gamintojais išryškina technologinę įrenginių parengtį bei rodo mūsų visų energetikos darbuotojų profesionalumo lygį ir atskleidžia, ką dar turime padaryti ar išmokti ruošiantis savarankiškam dažnio valdymui ir patikimam Lietuvos elektros perdavimo sistemos darbui sklandžiai veikiant kartu su žemyninės Europos partneriais. Po šio bandymo esame dar vienu žingsniu arčiau Lietuvos strateginio tikslo – sinchronizacijos“, – rašoma „Litgrid“ puslapyje.

Pagrindiniai bandymai buvo atliekami naktį iš šeštadienio į sekmadienį, nuo 18 val. iki 02.40 val. ir galutinai baigti sekmadienio ryte. Vartotojams elektra buvo teikiama be sutrikimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gyventojas jonas

Gyventojas jonas portretas
Is kur sklinda smarve Žaliakalnyje Žemaitės Višinskio sankryžoje, toje vietoje yra triaukštis namas. Naktimis ir būna taip ,kad nuo 18 val. Iki paryčių. O smarvė baisi ,atrodo kad degintiu plastmase ar chemija kažkokia virtu,sakyčiau gal kas narkotikus cheminius verda.Per ventiliacija, langus atvetus preina i butus.Galva net sukasi gyventojams.Gal atkreips demesi i ši komentarą, tam tikros tarnybos,gal susidomės.Taip neturi būti.

Hm

Hm portretas
As vistik nesuprantu. Nusiperka pigiausius sklypus, ciut ne po laidais, kazin kur uz Kauno, prie gamyklu arba lezu, o paskui skundziasi.. tokie turetu isigydami zemes iskart det parasa, kad netures jokiu pretenziju.

.....

..... portretas
Vaikysteje is termofikacines daznai tekdavo girdeti didziuli garsa isleidziant perteklinius garus ir visi tylejo,o dabar suskysteja zemiau bobos lygio kurie skundziasi. Tautos vardo neverti.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių