Nuskynė laurus: Kauno įstaigos – nacionalinio konkurso laureatės

  • Teksto dydis:

Kauno Panemunės pradinė mokykla ir Kauno Algio Žikevičiaus saugaus vaiko mokykla nuskynė laurus nacionaliniame konkurse. Jos pateko tarp geriausių šalies ugdymo įstaigų, skatinančių visapusį vaikų ugdymąsi ir kūrybiškumą tikslingai kuriamose edukacinėse erdvėse. Apdovanojimas – laureatų atstovų mokymai Lenkijoje, Vokietijoje ir Čekijoje. Parsivežtos idėjos padės toliau tobulinti edukacines erdves Kauno mokyklose.

Laimėjimas praturtins idėjomis

Kas antrus metus organizuojamo nacionalinio „Mokyklų edukacinių erdvių konkurso“ tikslas – skatinti mokyklų savarankiškumą, kuriant patrauklias mokyklos vidaus ir lauko edukacines erdves. Taip pat ieškoti originalių  sprendimų, skatinančių vaikus įsitraukti į kūrybines ir praktines veiklas, ugdyti aplinkosauginį jų mąstymą.

Šiemet konkurse idėjas pristatė savivaldybės iš visos Lietuvos. Į nacionalinį etapą pateko 115 mokyklų, iš kurių 17 nepriklausomų vertintojų išrinko 30 laimėtojų keturiose kategorijose: ikimokyklinio, bendrojo, profesinio ir neformaliojo ugdymo ar formalųjį papildančio ugdymo mokyklos. Tarp jų ir dvi Kauno įstaigos – Panemunės pradinė mokykla ir Algio Žikevičiaus saugaus vaiko mokykla.

„Aukštus rezultatus lemia ne tik mokytojų pastangos, bet ir visos mokyklos bendruomenės kuriama kokybiška bei įtraukianti ugdymo aplinka. Džiaugiamės Kaune turėdami pavyzdžių, iš kurių gali pasimokyti visa Lietuva. Neabejoju, kad šie įvertinimai ir laimėjimai prisidės prie tolesnio edukacinių erdvių tobulinimo“, – kalbėjo Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Eglė Andriuškienė.

Nacionalinio konkurso laureatai delegavo po vieną mokyklos atstovą semtis naujovių 4 dienų mokymuose Lenkijoje, Vokietijoje ir Čekijoje. Kelionės metu bus lankomi nacionaliniai parkai,  interaktyvios muziejų ekspozicijos, vyks edukacijos, ekskursijos, bus dalijamasi gerąja patirtimi.

Triskart nuskinti laurai

„Patirtinis ugdymas ir savarankiškas mokymasis vyksta ne tik jaukiose klasėse, moderniai įrengtuose kabinetuose, bibliotekoje ar fojė. Jis vis dažniau keliasi į mokyklos kiemą, sodą, šiltnamį ar daržą. Tai padeda vaikams pasiekti geresnių mokymosi rezultatų, ugdo jų motyvaciją, skatina domėtis supančia aplinka ir ją saugoti“, – pasakojo Kauno Panemunės pradinės mokyklos direktorė dr. Virginija Rupainienė.

Kauno m. savivaldybės nuotr.

Pasak direktorės, dabar populiarėja „netradicinės“ galimybės mokytis. Lauko klasėse kabantys mokomieji-pažintiniai plakatai su QR kodais. Jie leidžia mokiniams ne tik atpažinti Lietuvos paukščius, bet ir išgirsti bei įsiminti jų balsus.

Vaikų rankomis sukurti „Vabzdžių viešbučiai“ nuo mažumės leidžia susipažinti su bestuburių ekosistema, mąstyti apie jų išsaugojimą. Kitas pavyzdys – „Žaliosios palangės“ klasėse. Čia vaikai iš sėklų augina daržovių daigus, kuriuos vėliau persodina į mokyklos šiltnamį. Taip jie mato tolesnį sodinuko augimo ciklą, o vėliau gali paragauti subrandintų vaisių ir daržovių. 

Kauno Panemunės pradinė mokykla nacionalinio konkurso laurus nuskynė nebe pirmą kartą. Ji jau buvo įvertinta už „Geriausiai tvarkomą bendrojo lavinimo mokyklos teritoriją“ (2010 m.) ir „Geriausiai tvarkomas mokyklų edukacines erdves“ (2014 m.).

Ne teorija, o praktika

„Inovatyvūs mokymosi metodai yra tie, kurie dar nėra tapę įprastu reiškiniu. Seniai supratome, kad vaikai geriausiai įsimena vaizdinius, praktiką, o ne pasakojimą. Būtent taip ir kuriame savo edukacines erdves. Čia naujos žinios ir įgūdžiai įsisavinami per bandymus“, – kalbėjo Kauno Algio Žikevičiaus saugaus vaiko mokyklos direktorė Rasa Šerpytienė.

Kuriamos Saugaus vaiko mokyklos edukacinės erdvės yra estetiškos, šiuolaikiškos, neperkrautos priemonėmis, stendais ar plakatais. Čia įrengti kabinetai, kuriuose vaikai gali atlikti bandymus ir eksperimentus, sodinti sėklas ir stebėti augimo procesus, kalbėtis apie atliekų rūšiavimą.

Kauno m. savivaldybės nuotr.

Mokyklos stiprioji pusė – saugaus eismo sampratos ugdymas, todėl būtent čia iškilo pirmasis Baltijos šalyse saugaus eismo miestelis „Saugėnai“. Jis atkartoja miesto aplinką su gatvių prototipais: šviesoforais, kelio ženklais bei apšvietimu, su pėsčiųjų perėjomis, šviesoforais bei pastatais. Vaikai teorines žinias apie elgesį kelyje pritaiko praktikoje su paspirtukais, dviračiais ir mažaisiais elektromobiliais.

Patrauklias A. Žikevičiaus mokyklos edukacines erdves per mokslo metus jau dabar aplanko apie 7 tūkst. mokinių iš Kauno bei kitų Lietuvos regionų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ernestas.

Ernestas. portretas
Melas. Lietuvos Respublikos lietuvių karo kurstymas, propoganda. Skatino, kad rezistentų nenugalima dvasia liktų pavyzdžiu ateities kartoms neatlaidžiai kovoti už savo tautos laisvę ir valstybės savarankiškumą. Rezistencijos okupacija, Rezistencinis veiklos ryšys, Tautos pasipriešinimas, Žmonių rezistencinis atsparumas. Partizanų kovos. Laisvės galėjo trokšti tik banditai arba psichiniai ligoniai. LR, D.Ž, M.B, E.L, R.B. , G.M, P.L, P.M , A.V, R. M.R, M. J, A.P, T.J, V.M, S.V, R.D, A.V , Ž.K, Š.L, G.Ž( klaunas-išdavikas) 865608032, N.V( prostitutė-gegutė, Kaunas, Gričiupio seniūnija, A. Baranausko g. 12-54) 862401700, 860987088, A.V(kuilys) 860318032. V.A, A.K. H. Daktaras(gaidys-ožys), R. Daktarienė ( LR BK 149, išžaginti). Kiti slepiantis. Všį Ernmar Respublika. 1.2 procento gyventojo paramos 2022 metų forma. Luminor LT 294010051005573106. Direktorius, Ernestas Marcinkevičius.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių