Nusivylė Šaltinių taku: apleistas, sunykęs ir aptriušęs

Kačerginės Šaltinių takas – viena lankomų Kauno rajono vietų, tačiau šį kartą turistams paliko ne patį geriausią įspūdį. Kaunietis tikino, kad takas labai apleistas, aplūžusi infrastruktūra, todėl pasivaikščiojimas tapo komplikuotas.

Aptriušusi vieta

Šaltinių takas pristatomas kaip specialiai parinktas maršrutas, vedantis per vaizdingas Kačerginės miško vietas, apžvalgos aikšteles ir šaltinius. Deja, kauniečio Ramūno įspūdžiai – ne tokie šviesūs.

„Apsilankęs ir pasivaikščiojęs Šaltinių taku likau priblokštas, kai pamačiau, koks jis apleistas, sunykęs ir aptriušęs. Visi ženklai sunykę, išlūžę arba supuvę. Tako orientaciniai žymėjimai dažais taip pat išblukę, todėl vaikščioti problemiška, sunku orientuotis, kur baigiasi vienas takas ir kur prasideda kitas“, – nusivylimo neslėpė tako lankytojas.

Nusivylė: kaunietis tikėjosi smagiai pasivaikščioti miške, tačiau nuotaiką aptemdė netvarkingas takas. („Kauno dienos“ skaitytojo nuotr.)

Pasak Ramūno, apžvalgos aikštelės taip pat praradusios savo ankstesnę paskirtį, o dėl netvarkomų savaiminių sąžalynų jau nieko nebegalima įžiūrėti. „Šaltinių tėkmės vietos taip pat pavirtusios kemsynais ir sunkiai išeinamos“, – pridūrė kaunietis.

Vyras svarstė, ar ši lankytina vieta taip ir sunyks, taps niekam nereikalinga, o gal svarstoma taką atnaujinti. „Nejaugi jis taip sunyks?“ – stebėjosi Ramūnas.

Žadama tvarkyti

Kauno rajono savivaldybės atstovai dienraščiui paaiškino, kad Šaltinių taką prižiūri Ežerėlio urėdija. Kačerginės seniūnijos savanoris, bendruomenės narys, esą, periodiškai surenka turistų išmėtytas šiukšles, tačiau pripažino, kad šiai lankytinai vietai reikalingi pokyčiai.

Likau priblokštas, kai pamačiau, koks jis apleistas, sunykęs ir aptriušęs.

Numatoma, kad 2023 m. pavasarį bus atnaujinta dalinė infrastruktūra. „Šiuo metu kaip tik renkama ir derinama informacija tekstams stenduose atnaujinti“, – nurodė savivaldybė.

Specialistai priminė, kad Šaltinių takas įrengtas 2012 m. Kačerginės bendruomenės ir tuometės Kačerginės girininkijos lėšomis.

Urėdijos planai

„Kauno diena“ apie Šaltinių tako būklę paprašė pakomentuoti ir Valstybinės miškų urėdijos atstovų.

Šie antrino, kad maždaug prieš dešimtmetį takas įrengtas vietos bendruomenės iniciatyva, pritariant tuometei Dubravos eksperimentinei-mokomajai urėdijai. Tuomet Kačerginės miške buvo įrengtas šiaurietiško ėjimo takas Pyplių piliakalnio link. Taką sudarė dažais ant medžių pažymėtos įvairaus ilgio trasos, einančios natūraliais miško takeliais, ir keletas suoliukų. Taką prižiūrėjo Kačerginės šiaurietiško ėjimo entuziastai, tačiau, praėjus pirmajai susidomėjimo šiaurietišku ėjimu bangai, trasos nebebuvo prižiūrimos.

„Per dešimtmetį nuo ankstesnio miškotvarkos projekto parengimo Kačerginės miške buvo identifikuotos Europos Bendrijos svarbos saugomos miškų buveinės, sutvarkytas Pyplių piliakalnis. Šiais metais pradedamas rengti naujas valstybės įmonės Valstybinių miškų urėdijos Dubravos regioninio padalinio miškų miškotvarkos projektas“, – komentavo Valstybinės miškų urėdijos komunikacijos specialistas Tautvydas Mažeika.

Sulūžo: infrastruktūros elementai jau seniai nematė remonto. („Kauno dienos“ skaitytojo nuotr.)

Pasak jo, atsižvelgiant į pasikeitusią situaciją, 2023 m. planuojama suprojektuoti Kačerginės miško pažintinį taką, vedantį Pyplių piliakalnio link. Take numatoma pastatyti stendų, pristatančių Kačerginės miške esančias gamtines vertybes – kertines miško buveines, Europos Bendrijos svarbos miškus (Vakarų taigą ir Žolių turtingus eglynus), įrengti suoliukų.

„Parengus naująjį miškotvarkos projektą, jis bus pristatytas visuomenei, tad visi norintys galės teikti pastabas šiam projektui patobulinti. Atkreipiame dėmesį, kad, rengiant naująjį tako projektą, bus būtina atsižvelgti į įstatymu numatytus gamtosaugos reikalavimus, keliamus Europos Bendrijos svarbos miškų buveinių ir kertinių buveinių tvarkymui“, – nurodė specialistas.


Šiame straipsnyje: Kačerginės Šaltinių takasnusivylėapleistas takasskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kačerginietė

Kačerginietė portretas
Ką galima pastebėti einant kiekvieną dieną iki Pyplių piliakalnio.Kas buvo parašyta viskas teisinga, bet labai liūdna kaip pamatai paliktas šiūkšlias atvykusių keliauninkų .Nepastebi,kad trūksta suoliukų,nepastebi kad reodyklės pasene,bet pastebi,kad keliauninkai atvyksta pasidžaugti pušyno teikiama ramybe ir geru oru atsilygina palikta netvarka.juk nesunku paskui save susitvarkyti taip ,kad kitiems pavasarį nereiktų rinkti jų asmeninių daiktų ir tualetinio popieriaus,saldainių popieriukūžų ir skardinių bei butelių ,duokim gamtai tiek kiek gaunam iš jos ir bus viskas gerai.

to nėra ko

to nėra ko portretas
o tau i miesta nėr ko landžioti-prisigeri ,ir šlapinies kaip savo kaime kur papuola.

Mažeika,

Mažeika, portretas
Matėm kokius stendus statote,ir kokius buvusius naikinate-3 klases uredijos maketuotojai baige,ar nelabai?
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių