Neša vilties, stiprybės ir dvasingumo deglą (Metų kaunietės rinkimai)

  • Teksto dydis:

Geras žodis, pavyzdys visuomet palieka savo pėdsaką, įžiebia vilties, kad yra kitoks pasaulis, siunčia žinią, kad galima viską pasiekti. Dar dvi pretendentės į Metų kaunietes, kurias išsamiau pristatysime šįkart, tuo vadovaujasi kasdien, ir nepailsdamos dalijasi gerumu.

08. FAUSTA PALAIMAITĖ – sesuo vienuolė, dirbanti resocializacijos specialiste Kauno tardymo izoliatoriuje ir kapeliono asistente Kauno policijoje. Su nuteistais ir suimtais nepilnamečiais bei suaugusiaisiais dirba sielovados darbą organizuodama įvairius projektus, įtraukdama į juos ir savanorius.

"Sielovada – mano profesija, pašaukimas ir palaiminimas. Ir nesvarbu, kam, kada, kokiomis aplinkybėmis. Norisi palydėti kiekvieną žmogų į vis gilesnę bendrystę su Kūrėju. Juk tik jame žmogus atpažįsta savo būties prasmę, savo kelio kryptį, misiją", – akcentavo F.Palaimaitė, kaip didžiausią šventę ir atlygį įvardijusi palydimo žmogaus susitikimo su Dievu patirtį.

Ir visai nesvarbu žmogaus amžius, profesija, nuodėmės, patirtys. Svarbu Dievo pergalė jo gyvenime.

"Ir visai nesvarbu žmogaus amžius, profesija, nuodėmės, patirtys. Svarbu Dievo pergalė jo gyvenime", – teigė sesuo.

Didžiausias prioritetas jai yra dėmesys aukoms, kurios nukentėjo nuo nuteistųjų nusikaltimų. "Nukentėjęs asmuo turi sulaukti žalos atlyginimo, bet jam skirta milžiniška egzistencinė užduotis, ypač jei nužudytas artimasis, stipriai sužalota sveikata, – susitaikymas. Iš tiesų kalėjimų sielovada vyksta trimis kryptimis: orientuojamasi į nuteistuosius, nuteistųjų artimuosius ir nukentėjusiuosius", – aiškino F.Palaimaitė.

Su nuteistaisiais ji dažnai meldžiasi už jų nuskriaustus žmones, kalbasi apie blogio padarinius jų gyvenimams, sukeltą skausmą, jaučiamą pyktį, apie teisingą bausmės priėmimą.

Fausta Palaimaitė. Vilmanto Raupelio nuotr.

"Kol nuteistiesiems nebus sudaromos galimybės tinkamai atgailai, resocializacijai, kol jie laisvės atėmimo bausmę patirs kaip visuomenės kerštą, niekas nesikeis – tik meilė ir atleidimas sukuria galimybę keistis. Kerštas provokuoja keršą. Darbas su nuteistaisiais yra investicija į ateitį. Rezultatus pavedu Dievui. Tikrai yra didelė dalis nuteistųjų, kurie norėtų išmokti susikurti dorą, gerą gyvenimą. Priemonių reikia visokių, sielovada – viena jų", – įsitikinusi F.Palaimaitė.

Vienas jos inicijuotų – tapybos projektas, kurio metu devyniolika nuteistų ir suimtų nepilnamečių, nors nei moka, nei mėgsta piešti, tapė paveikslus, kurie vėliau buvo eksponuoti Šv.arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje.

"Esantiesiems uždarose įstaigose be galo svarbu žmonės, kurie ateina iš išorės, veiklos, užimtumas, o per pirmąjį karantiną to nebuvo. Norėjau sukurti kažką labai įtraukiančio, pranokstančio jų suprastus gebėjimus, taip pat parodyti jų sielą visuomenei", – pasakojo sesuo.

Didelę prasmę F.Palaimaitė mato ir dirbdama su policijos pareigūnais. "Sisteminė kokybiška sielovada daugeliui jų galėtų būti priemonė dvasinei stiprybei atgauti, asmeninėms netektims ir sunkumams įveikti. Mums visiems būtina prisiminti, dėl ko gyvenime, dėl ko einame į darbą. Pareigūnas negali dirbti vien dėl atlyginimo arba kad patinka. Niekam nepatinka, kai tave iškeikia, meluoja, priešinasi, grasina. Reikia būti stiprios dvasios, kad galėtum pagarbiai, nešališkai, taktiškai atlikti šias pareigas", – kalbėjo projekto "Metų kaunietė" dalyvė.

19. VILMA LAPINSKIENĖ – vaikų dienos užimtumo centro "Juventa" socialinė darbuotoja, kuri, kaip apibūdina gyventojai, tarsi angelas globoja vargstančias šeimas.

Savo, kaip socialinės pedagogės, kelią ji pradėjo buvusioje Kulautuvos vaikų sanatorinėje mokykloje. Prieš tai baigė socialinio darbo ir pedagogikos studijas. "Jas rinkausi, nes nuo jaunystės norėjau dirbti su vaikais, padėti nuskriaustiems vaikams", – pasakojo V.Lapinskienė, atjautos, šilumos, mokėjimo bendrauti nestokojanti iki šiol.

Pirmieji vaikai, su kuriais jai teko bendrauti, padėti, dabar jau užaugę, sukūrę savo šeimas, tačiau ir per tiek laiko, džiaugiasi V.Lapinskienė, pavyko išlaikyti su jais ryšį. Šiltus santykius palaiko iki šiol. Jai tenka narplioti, spręsti įvairias šeimų gyvenimiškas situacijas, aiškintis ir gludinti kolektyvų tarpusavio santykius, kovoti su patyčiomis.

"Pirma turiu pastebėti, jei vaikui kažkas negerai, išsiaiškinti, kas negerai, ir bandyti padėti", – vieną svarbiausių dalykų įvardijo V.Lapinskienė, sugebanti įžiebti motyvacijos stengtis, siekti geresnio išsilavinimo, motyvacijos dirbti. Jos žinioje – ir socialinių įgūdžių pamokos, žalingų įpročių prevencija, motyvacija jų atsisakyti ir kt.

Vilma Lapinskienė. Asmeninio archyvo nuotr.

V.Lapinskienė atkreipė dėmesį, kad jos, kaip specialistės, pagalba praverčia ir vaikams iš vadinamųjų gerų šeimų. "Daugybė tėvų šiais laikais yra užsiėmę, daug dirba. Vaikams reikia bendravimo, kontaktų, nors dažnai ir atrodo, kad jie pirmenybę teiktų telefonų ir kompiuterių ekranams. Vaikai, atėję į centrą, greitai įsilieja į visas kitokias veiklas: šnekasi tarpusavyje, seka pasakas, kartu žaidžia, piešia ir t.t.", – pasakojo kaunietė, kartu su keliomis kolegėmis besirūpinanti 23 centrą lankančiais daugiausia pradinukais.

Vaikams reikia bendravimo, kontaktų, nors dažnai ir atrodo, kad jie pirmenybę teiktų telefonų ir kompiuterių ekranams.

Daugiausia laimės darbe jai suteikia auklėtinių gyvenimo pokyčiai, atgalinis ryšys: ištartas ačiū ar tiesiog tylus apkabinimas, atvirukas, nors užrašytas ir su klaidomis, nuoširdumas. V.Lapinskienė skaudžiai reaguoja į auklėtinių nesėkmes, grįžimą prie blogo elgesio, į kompanijas, kurių bendromis jėgomis bandė vengti. "Bandyti, stengtis, padėti visada verta. Per pokalbius, renginius, pavyzdžius vaikai pamato, kad yra kitas gyvenimas, kad galima kitaip gyventi, galima visko pasiekti, išeiti iš dabartinės zonos, svarbiausia – labai norėti ir stengtis", – kalbėjo V.Lapinskienė.


Balsuoti galite:

DIENRAŠTIS: išsikirptą ir užpildytą specialų kuponą siųsti adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" laikraščio redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas, arba įmesti į specialias balsavimo dėžes redakcijos skyriuje. 1 kuponas = 10 taškų. Esant galimybei, dienraščio iškarpas prašom į redakciją siųsti paštu.

SMS: trumpąją žinutę (Lietuvoje) siųsti numeriu 1398 su tekstu "MKN XX". XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio portale. SMS kaina – 1 Eur. 1 SMS = 10 taškų.

PORTALAS: portale kauno.diena.lt, rubrikoje "Metų kaunietė" (kaunodiena.lt/mk). Portale už vieną kandidatę galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Nuo kovo 16 d. iki balandžio 8 d. 12 val. balsuodami išrinksite dešimt šio titulo verčiausių kauniečių.

Balandžio 10 d. paskelbsime dešimtuką ir tęsime balsavimą iki balandžio 22 d. 12 val.

Balandžio 24 d. paskelbsime finalinį pretendenčių šešetuką.

Nuo balandžio 24 d. iki gegužės 10 d. 12 val. balsuodami iš šešių finalininkių rinksite nugalėtoją.

Gegužės 11–13 d. susumuosime rezultatus.

Gegužės 14 d. Metų kaunietę paskelbsime finaliniame renginyje.

Dienraštis "Kauno diena" dėkoja projekto mecenatui "Mano būstas", pagrindiniams rėmėjams "Vikonda grupė", "Bosca", rėmėjams "Baltic Transline", "Volfas Engelman nealkoholinis", partneriams "Clinic DPC", SDG, renginio draugui "LNK".



NAUJAUSI KOMENTARAI

be komentaru-

be komentaru- portretas
Grybauskiene-Karpaviciene Kauno ponia amziams...Vis dar atsiranda norinciu dalyvauti sitoj mugej-parodijoj?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių