Neatsakingas elgesys: ant Kauno marių ledo lipa būriais

Nors specialiųjų tarnybų atstovai įspėja, kad ledas nėra tvirtas, tačiau kai kuriems kauniečiams į tokius perspėjimus nusispjauti. Ant Kauno marių ledo žmonės lipa ne tik pavieniui, bet ir būriais, taip didindami riziką įlūžti.

Susirūpino žmonių saugumu

Portalo kauno.diena.lt skaitytojai pasidalijo nuotraukomis, kuriose matyti, kaip praeiviai nesibaimina įlūžti ir lipa ant Kauno marių ledo. Pasak skaitytojų, toks elgesys tiesiog neatsakingas.

„Ant marių nemažai žvejų, bet jie įsikūrę atokiau vienas nuo kito. Neabejoju, kad bent kažkokias saugumo priemones jie turi, nes ne kartą esu mačiusi, kad juos pareigūnai tikrina, ar turi smaigus, nesibūriuoja. Tačiau nerimą kelia labiau ne pavieniai asmenys, o būriais ant ledo traukiantys jaunuoliai“, – teigė kaunietė Jurga.

Moteris pasakojo, kad prieš kelias dienas ant marių ledo matė ne vieną būrį žmonių. Pasak skaitytojos, viena kompanija drąsiai žygiavo, nors ties pakrante matėsi, kad ledas nėra storas.

„Tik vienas vyras iš visos kompanijos suabejojo, ar tikrai saugu, tačiau kiti jį paragino lipti ir visi nužygiavo toliau. Šiaip labai keistai atrodo ir tai, kad ties vartais, vedančiais į „Jachtklubą“, vanduo visai neužšąla, tačiau matosi žmonių pėdos, tai iki ten net kažkas buvo atėjęs, nors ten ledas visai plonytis“, – pastebėjimais dalijosi Jurga.

Skaitytojos nuotr.

Specialistų patarimai

Kauno Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos (PGV) specialistai perspėja, kad vieną žmogų gali išlaikyti 7 cm storio ledas, dviem žmonėms reikia ne mažiau 12 cm, todėl šiuo metu tikrai yra nemaža tikimybė įlūžti, ypač kai ant ledo vienoje vietoje lipa daug žmonių.

Specialistai įspėja, kad lipti ar važiuoti ant neseniai užšalusio ledo, eiti per vandens telkinius labai pavojinga. Būtina žinoti, kuriose ledu padengtų vandens telkinių vietose tyko pavojai. Vanduo daug lėčiau užšąla ten, kur auga žolės, įkritę medžių šakų ar kitų daiktų, iškirstos eketės, ledas užsnigtas ar teka povandeninės srovės. Tokiose vietose ledas būna trapus ir plonas. Ypač atsargiems reikia būti prie kranto, nes čia ledas silpnesnis ir jame gali būti įtrūkimų. Ledas dar pavojingesnis upėse ir vandens telkiniuose su įtekančiais upeliais ar šaltiniais.

Tvirtas ledas visada mėlyno arba žalio atspalvio, o matinės baltos spalvos arba gelsvas ledas yra netvirtas. Niekada nelipkite ant pabalusio ledo, nes jis būna iškorėjęs ir nestiprus. Vieną žmogų išlaiko 7 cm, o grupei žmonių išlaikyti būtinas ne plonesnis kaip 12 cm storio ledas. Pajutus, jog ledas linksta ar pradėjo traškėti, kad neįlūžtumėte, turite padidinti atramos į jį plotą, t. y. atsiremti į ledą rankomis ir gulint šliaužti į krantą.

Už bato ar kitoje greitai pasiekiamoje visuomet turėkite užsikišę ledo smigius. Jie padeda įsikabinti, jei ledas įlūžtų. Būtinai vilkėkite gelbėjimo liemenę su atšvaitais.

Ką daryti, jei įlūžote?

Svarbiausia – nepanikuokite, stenkitės išsilaikyti vandens paviršiuje. Darydami nereikalingus judesius išeikvosite energiją. Įlūžęs ropškitės ant ledo tik į tą pusę, iš kurios atėjote. Sliuokite ant ledo ne visu kūno svoriu, plačiai išskėtęs rankas – taip padidinsite atramos plotą.

Pasistenkite kiek galima labiau krūtine užgulti ledą, o po to atsargiai iškelkite vieną koją po kitos. Turint ledo smigius visas šis procesas kur kas pagreitėtų. Jeigu užčiuožėte ant ledo, kuris jau nebelūžta, niekuomet nebandykite stotis – irkitės rankomis gulėdami ant pilvo arba ridenkitės iki kranto. Tik pasiekęs krantą bėkite, kad sušiltumėte, ir ieškokite šiltos vietos, kur galėtumėte nusivilkti šlapius drabužius.

Tik vienas vyras iš visos kompanijos suabejojo, ar tikrai saugu, tačiau kiti jį paragino lipti ir visi nužygiavo toliau.

Jei įlūžo kitas žmogus?

Veikti reikia greitai ir ryžtingai, nes šaltame vandenyje žmogus greitai sušąla, o permirkę rūbai neleidžia jam ilgai išsilaikyti vandens paviršiuje Jei pastebėjote skęstantį asmenį, pirmiausia kvieskite pagalbą telefonu 112 ir garsiai bendraukite su skęstančiuoju.

Sakykite, kad skubate į pagalbą, kad pagalba jau atvyksta, taip truputį nuraminsite nelaimėlį, suteiksite jam jėgų ilgiau išsilaikyti vandens paviršiuje. Psichologinis palaikymas tokioje situacijoje yra ypač svarbus. Garsiai bendraudamas atkreipsite ir kitų galinčių padėti žmonių dėmesį.

Artintis prie eketės, kurioje yra skęstantysis, reikia labai atsargiai – geriausia šliaužte ir plačiai išskėtus rankas. Jeigu yra galimybė, po savimi pasidėkite kokį plokščią daiktą, pavyzdžiui, lentą. Prišliaužti prie pat eketės krašto ir duoti skęstančiajam rankos negalima, kadangi galite įlūžti ir jūs pats.

Ledas išlaiko žmogų tik už 3–4 m nuo eketės krašto, todėl skęstančiajam reikia ištiesti slidę, slidžių lazdą, medžio šaką, lentą ar numesti virvę. Gelbėjimui galima panaudoti ir tvirtai surištus šalikus. Jeigu nelaimės vietoje yra keli gelbėtojai, jie gali paimti vienas kitą už kojų ir atsigulę ant ledo sudaryti grandinę iki eketės.


Šiame straipsnyje: Kauno mariosledaspavojusbūriai žmonių ant ledoįspėja apie pavojųskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Atsakingas

Atsakingas portretas
Tai jie ir tegul skęsta.Kuo mažiau neatsakingų durnių, tuo sveikesnė visuomenė

Slabodke

Slabodke portretas
I žopa tokius specialistus

kritikas

kritikas portretas
tie zvejai del ukleikos ir nuskesti pasiruose
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių