Nė motais bemiegės naktys ir supjaustyti delnai: skydus medikams gamins, kol išgalės

Mažvydui nė motais bemiegės naktys ir supjaustyti delnai – apsauginius skydus medikams jaunas vyras su sužadėtine gamins tol, kol baigsis arba medžiagos, arba virusas.

Reagavo į situaciją

Prieš mėnesį "Kauno diena" jus supažindino su geradariu Mažvydu Sverdiolu, penkiamečiam kauniečiui Dominykui dovanojusiu 3D ranką. Panašus programuotojo kurtas įrenginys kiek anksčiau iškeliavo ir į Gargždus. Ten juo sėkmingai tebesinaudoja ir aplinkoje sutinkamus daiktus jaukinasi septynerių Aurilė.

"Teoriškai, jei viską išspręsime, tai gal per mėnesį būsime padarę ir atidavę penkias 3D atspausdintas rankas", – iš vietos pajudėjusiais ledais baigiantis vasariui džiaugėsi jaunas vyras. Vis dėlto svajonėms padidinti darbo tempus koją pakišo ne kartą girdėtas posakis: "Žmogus planuoja, o Dievas juokiasi." Tik nemanykite, kad Mažvydas nustojo daryti gerus darbus! Reaguodamas į nūdienos aktualijas ir beviltišką situaciją, kurioje atsidūrė su koronavirusu kovojantys šalies medikai, Mažvydas laikinai nusprendė stabdyti 3D rankų gamybą, o savo spausdintuvą įdarbino kitam kilniam tikslui – apsauginėms priemonėms.

Mažvydas Sverdiolas (dešinėje)/Asmeninio archyvo nuotr.

"Vos tik sužinoję apie virusą 3D spausdintuvų savininkai norėjo sugalvoti kokį nors dizainą respiratoriui arba veido kaukei. Tik kol kas šia spausdinimo technologija minėtos priemonės sunkiai padaromos ir nebūtų labai veiksmingos, – atkritus pirmiems dviem variantams, M.Sverdiolas pasirinko trečią – veido skydus. – Su tokiomis technologijomis apsauginių skydų darymas šiandien yra geriausia alternatyva. Jis kažkiek apsaugo nuo tiesioginio skystinio kontakto. Tarkim, jei kas nors nusičiaudi. Aš labai tikiuosi, kad jis bent kažkiek padės."

Tiesa, prieš imdamasis gaminti veido skydus, jaunas vyras vienoje feisbuko grupėje užklausė apie šių apsaugos priemonių poreikį. Lietuvos šaulių sąjungos savanorės, dirbančios viename mobiliųjų punktų atsakas Mažvydui buvo paskata nedelsiant kibti į darbus.

Pasipildė pajėgos

Programuotojas prisipažino, kad pastarąją savaitę spausdintuvas dirba nesustodamas, o jiedu su sužadėtine miega vos po kelias valandas.

"Per parą išeina pagaminti apie septynis skydus. Daugiau galimybės neleidžia, nes spausdintuvas tik vienas", – M.Sverdiolas skaičiavo, kad pagaminti vieno skydo rėmą trunka apie tris keturias valandas. Jaunas vyras drauge su mylimąja Urte keliasi net ir naktį, kad gamybos procesas nenutrūktų. Iš specialios medžiagos jie pjauna skaidrią priekinę dalį ir sujungia ją su nulietu rėmu. Tuo metu spausdintuvas tęsia darbą prie naujo rėmo.

Negaliu patikėti – mes tik pradėjome, o jau vyksta tokie dalykai!

Supratę, kad jų gaminti skydai pagelbės tik mažai saujelei medikų, Mažvydas su Urte ėmėsi ieškoti daugiau entuziastų, namuose turinčių 3D spausdintuvus.

"Negaliu patikėti – mes tik pradėjome, o jau vyksta tokie dalykai! Sekmadienį parašęs vienoje medikų grupėje, pirmadienio rytą nuvažiavau medžiagų. Supratau, kad turiu jų per daug vieno spausdintuvo našumui. Tada atsirado du savanoriai", – savaitės pabaigoje, anot M.Sverdiolo, pagalbininkų gretos išaugo mažiausiai kelis kartus, o prie skydų gamybos prisidėjo ir pavieniai asmenys, ir įmonės. Antai, būrelis savanorių sutiko į gydymo įstaigas vežioti jau pagamintas apsaugos priemones, o viena įmonė apsiėmė pjaustyti apsauginę skydų dalį, todėl dabar Mažvydui su sužadėtine to nebereikia daryti rankomis.

"Su Urte išpjovėme apie 100 vienetų, tik buvo baisu žiūrėti, kaip po to atrodė mūsų pirštai", – anot M.Sverdiolo, rasti įmonę, kuri darbą atliktų neatlygintinai, buvo ganėtinai sunku. Galiausiai, po ilgų paieškų, vienos durys programuotojui atsivėrė.

M.Sverdiolas viliasi, kad artimiausiu metu jis su savanoriais pagamins dar daugiau apsauginių skydų.

Neima pinigų

Šiuo metu virtualioje erdvėje veikia interaktyvusis žemėlapis, kuriame gydymo ir kitos viešosios įstaigos gali užsisakyti apsaugos skydus, nurodyti, kiek priemonių reikia ir kokiu adresu jas pristatyti. Pirmosiomis dienomis tokių prašymų būta maždaug po 200 per parą. Dabar srautas kiek sumažėjo.

"Atskirai kreipėsi chirurginis, infekcinių ligų ir įvairūs kiti skyriai. Kai sužadėtinė pagamintus skydus nuvežė į vieną operacinę, nustėro – tokioje vietoje medikai beveik neturėjo apsaugų, – programuotojas stebėjosi ir padėtimi gydymo įstaigose, ir žmonėmis, kurie viruso akivaizdoje geba nevykusiai pokštauti. – Turėjome ne vieną melagingą užsakymą. Laiko trūksta, o reikia tikrinti, ar užsakovas nurodytu adresu egzistuoja, ar ne. Tai labai erzina."

Mažvydo skaičiavimais, pas šalies medikus jau iškeliavo apie 800 apsauginių skydų. Dar maždaug 1 tūkst. bus išdalyta per artimiausią parą.

"Kiek laiko gaminsime apsauginius skydus? Kol baigsis medžiagos arba virusas. Pinigai?" – M.Sverdiolas paprašė jų nesiūlyti.

Peržvelgę savo šeimos biudžetą, medžiagas pirmiesiems gaminiams Mažvydas ir Urtė pirko iš asmeninių santaupų. Atsiradus galimybei pagaminti daugiau skydų, jaunas vyras rado tiekėjų, sutikusių nemokamai aprūpinti medžiagomis.

"Noriu, kad šios iniciatyvos metu nieko nebūtų išleista ir nieko gauta. Sulaukiau ne vieno pasiūlymo paremti pinigais, tačiau visiems atsakau, kad geriau juos paaukotų mirusių, sergančių ar medikų šeimoms, – Baigdamas pokalbį M.Sverdiolas darsyk akcentavo ne pinigų, o žmonių ir 3D spausdintuvų poreikį. – Tiesiog bandau kažkaip padėti ir daryti tai, ką galiu. Žinau, kad Lietuvoje yra ir daugiau žmonių, kurie namuose turi tokius spausdintuvus. Susiburkime, kad padarytume kiek įmanoma daugiau apsauginių veido skydų!"



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jole

Jole portretas
Didziausias tau aciu, tesaugo tave Dievas!

pensininkas

pensininkas portretas
Geras vaikas. Sirdis dziaugiasi. Kad visi tokie malaciai butu!

R.P

R.P portretas
Matosi žmogus yra ne politikas. Turi ir širdį ir rankas, ne tik liežuvį
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių