Moksleivis rodo pavyzdį suaugusiesiems: apsaugines kaukes siuva pats

Supratingi žmonės į lauką be kaukės neišeina. Bėda ta, kad nusipirkti jų beveik neįmanoma. Išeitis – pasidaryti patiems. Kad kaukę nesunku pasisiūti, įsitikino vienuoliktokas Donatas – per vieną vakarą jis pasiuvo po kaukę kiekvienam savo šeimos nariui.

Brėžinį prisitaikė

"Manęs niekas neprašė – pas sumaniau. Laisvalaikiu savanoriauju Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stotyje. Sveikata – brangiausias turtas, kuriuo, jei tik pajėgia, pirmiausia turėtų pasirūpinti pats žmogus", – įsitikinęs vaikinas.

Donatas pasakoja, kad siūti nemokėjo ir net nebandė. Namuose nėra modernios siuvimo mašinos, tad iš garažo atsinešė šeimos relikviją – senutėlę "Singer" siuvamąją, naudotą močiutės. Kol jis valė siuvimo mašiną, mama peržiūrėjo drabužių spintą – tuo pačiu ir sutvarkė atrinko išaugtus ir nedėvimus drabužius. Jų – didžiulė krūva, buvo iš ko rinktis audinį kaukėms. Donatas pasirinko siūti iš trikotažo – tokių marškinėlių turėjo daug.

"Kaukės modelio ieškojau internete, rinkausi tik su brėžiniais. Saugiausias man pasirodė respiratoriaus modelis: jis puikiai apgula veido skruostus, smakrą ir taip pat nespaudžia nosies, galima laisvai kvėpuoti", – aiškina savo pasirinkimą Donatas.

Jis perspėja aklai nekopijuoti brėžinių: kiekvieno žmogaus veidas skiriasi – vienų skruostai pilnesni, kitų – įdubę, vienų nosis didelė, kitų – mažytė. Todėl pateiktus brėžinyje matmenis reikia patikslinti, atsižvelgus į savo duomenis. Svarbiausi jų – atstumas nuo nosies iki smakro ir nuo nosies vidurio iki ausies.

Išbandys naują modelį

Vienuoliktoko pasiūtos pirmos dvi kaukės – prisvilęs blynas, tačiau kitos trys pavyko puikiai. Donatas žada pasiūti naujų – išbandyti modelį su kišenėle viduje.

"Į ją įsideda kelių sluoksnių marlės ar vatos filtras. Jį kasdien reikia keisti, bet tai kur kas patogiau, nei kiekvieną dieną skalbti kaukę", – pabrėžia vaikinas.

Naujosioms kaukėms Donatas rinksis ryškesnių spalvų audinį. Jos bus skirtos mamai ir tetai, tad nori gyvesnių, gražiai derančių prie aprangos.

"Nors karantinas privertė žmones sėdėti namuose, bet lauke – pavasaris, saulė šviečia, norisi kažkaip pakelti nuotaiką. Kaukės gali būti ne tik saugios, bet ir stilingos, o žaismingos privers nusišypsoti", – ir pats šypsosi vaikinas.

Donatas primena: namuose siūtas kaukes reikia skalbti kiekvieną dieną, kruopščiai išlyginti karštu lygintuvu ir tris bent kartus per savaitę dar palaikyti verdančiame vandenyje.

Siūti verta

Namuose siūtos kaukės nėra lygiavertės specialios paskirties kaukėms. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento Vidaus administravimo skyriaus vyriausioji specialistė Kristina Mikalauskienė patikslina, kad, gaminant medicinines kaukes ir respiratorius, naudojamos cheminės medžiagos, kurios veikia virusus.

Visgi net ir medicininės kaukės nuo virusų apsaugo tik tiek, kad neleidžia kalbančiam, čiaudinčiam, kosinčiam žmogui į aplinką išskirti lašelių, su kuriais perduodami virusai. Panašią apsaugą suteiks ir namuose pagamintos kaukės.

"Bet kuriuo atveju, siūti kaukes verta – sumažinsime užkratų plitimo riziką aplinkoje", – pabrėžia specialistė.

Svarbu ne tik turėti kaukę, bet ir ją taisyklingai naudoti. Prieš užsidėdami kaukę nusiplaukite rankas muilu ir vandeniu arba rankas dezinfekuokite. Kaukę laikykite už ausų kilpų, uždėkite kilpą aplink kiekvieną ausį. Svarbu, kad kaukė dengtų nosį, burną ir smakrą.

Norėdami nusiimti kaukę nusiplaukite rankas muilu ir vandeniu arba dezinfekuojančiu skysčiu. Venkite liesti kaukės priekinę dalį – ji užteršta.

Lieskite tik ausies kilpas (raiščius ar juostas). Jas švelniai pakelkite ir nuimkite kaukę. Kaukę dėkite skalbti. Dar kartą nuplaukite ar dezinfekciniu skysčiu ištepkite rankas.

Iš ko siūti?

Kaukei galima rinktis marlę, austinį ar trikotažinį medvilnės audinį. Tiesa, marlė reta, plona, ją reikės sulenkti 4–6 sluoksniais, todėl geriau paieškoti tankesnio audinio. Labai storas taip pat netinka: siuvinys – dvisluoksnis, tad po tokia kauke bus labai karšta, trūks oro. Geriausias sprendimas – panaudoti plonus medvilnės trikotažo marškinėlius: du sluoksniai – geriausias kiekis kaukei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Saunuolis ! Nekreipk demesio i pavyduoliu komentarus, tokiu visa laika bus. Ir toliau eik savo keliu.

...

... portretas
VISI, nešiojantys kaukes, tik skatina pandemijos plitimą. Nes šiaip tas virusas labai negyvybintas, Saulės spinduliai jį per kelias minutes užmuša, tai 2m atskumas nuo kito mums GANATNTUOJA pilną apsaugą, kvėpuodami švariu oru tikplaučius pravalom. O štai kaukės po savimi sukuria PUIKIĄ terpę tiems virusams daugintis, taip kad vietoje lauke pravalę plaučius mes grįžtam viruso prisikvėpavę ir... sėkmingai paskui jį iškvepiam namuose savo artimiems. Ko tam virusui kaip tik ir reikia.

Fi

Fi portretas
Medziaga neapsaugo....
VISI KOMENTARAI 37

Galerijos

Daugiau straipsnių