M. Daukšos gatvės grindinys – ne tik pėsčiųjų galvos skausmas

Grindinys suteikia Senamiesčiui išskirtinumo ir autentiškumo, tačiau įvaizdį gadina kyšantys akmenys.

„Tai ne tvarkymas, o pinigų plovimas“, – taip gatvės remonto darbus apibūdino M.Daukšos gatvėje dirbanti Vida. 

„Dar vasarą kelis kartus kreipėmės į Kauno savivaldybę, kad sutvarkytų M.Daukšos gatvę, tačiau jokio atsako“, –gyventojų ir šioje gatvėje įsikūrusių įstaigų darbuotojų vardu kalbėjo Vida.

Moteris tikino kasdien matanti kliūvančius, klumpančius, griūnančius žmones, rizikuojančius traumomis dviratininkus, laužomus automobilius.

Moteris pripažino, kad gatvė būna patvarkoma, tačiau rezultatas netrukus tampa niekiniu, nes grindinio akmenys tuoj pat ir vėl išjuda, palikdami plyšius grindinyje.

Dėl netvarkingo grindinio būna aplamdyti ir automobiliai. Korėtos gatvės pasekmes automobiliui kaunietė Vida patyrė savo kailiu. Važiuodama į darbą įvažiavo į vieną iš gatvės duobių ir sulamdė mašiną.

Situacija dėl M.Daukšos gatvės grindinio kauniečiai piktinosi ir anksčiau. Portalas kauno.diena.lt jau rašė, kaip pernai vaikštinėdama mugėje kaunietė patyrė galvos traumą.

Moteris užkliuvo už Vilniau gatvės grindinio akmens, o krisdama net negalėjo susilaikyti ar atsiremti, kad smūgis būtų ne toks skausmingas, nes rankos buvo užimtos mugėje įsigytais pirkiniais.

Kauno savivaldybės miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis patvirtino, kad situacija M.Daukšos gatvėje žinoma. „Grindinio akmenys tvarkomi nuolat pagal poreikį. Informacija perduodama „Kauno švarai“. Pastaroji dėliojasi prioritetus ir pagal planą tvarko“, – paaiškino A.Pakalniškis.

Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas pabrėžė, kad grindinio akmenys išsijuda dėl juo važinėjančio sunkiasvorio transporto. Dažniausiai tokiu transportu pristatomi produktai į kavines, prekės į parduotuves.

Pasak savivaldybės atstovų, kitąmet planuojama Vilniaus gatvės rekonstrukcija, tačiau šoninių gatvelių rekonstrukcijos planuose nėra.

Beje, pernai panašiu laiku Kauno savivaldybės administracijos direktorius, tuo metu buvęs pavaduotojo pareigose, Vilius Šiliauskas žadėjo 2019 metais pradėti ir baigti kapitalinį Vilniaus gatvės remontą. 

Tai ne tvarkymas, o pinigų plovimas.

„Atnaujinsime susidėvėjusius gatvės elementus bei įrengsime keletą naujovių.  Didžiausia naujovė – granitiniai šaligatviai bei akmenimis grįstos gatvės viduryje planuojama 1,2 metro granito juosta, kuri bus skirta dviratininkams“, – viešai prieš metus dėstė V.Šiliauskas.

Buvo skelbta, kad dalyje gatvės ketinama įrengti lietaus kanalizaciją, kurios iki šiol ten nebuvo. Taip pat bus restauruojami apšvietimo stulpai ir mažosios architektūros elementai.

Dažnu atveju savivaldybės specialistai aiškina, kad kasmet po žiemos grindinio akmenys iššokinėja. Tam turi įtakos nuolat po senamiestį zujantys automobiliai ir kintančios oro sąlygos. Akmenis greičiau išklibinami iš savo vietų, nes grindinio paklojimo technologija neatitinka reikalavimų.

Kaltė būdavo verčiama sovietmečio darbo ypatumams. Esą tarybiniais metais, taupant medžiagas, akmenys buvo suguldyti su tarpais. Pagal reikalavimus grindinys klojamas nepaliekant jokių tarpų tarp akmenų. Aiškinta ir tai, kad kai nelieka tarpų, jokie atmosferos svyravimai grindiniui nebaisūs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Daukšos g. vienos krypties eismas,bet visvien visi važiuoja dviem kryptim.

Miestas

Miestas portretas
Miestas buvo siaubingai apleistas ir netvarkomas, tad dabar suspėti viską sutvarkyti yra neįmanoma. Man tik įdomu, kas būt buvę su miestu, jei Kupčinskėlis dar būtų likęs meru-baisu. Ačiū Visvaldui, o tie kam neleidžiama vogti ir iš to lobti-loja iki paspringimo

Vysvaldas

Vysvaldas portretas
Visa miesta rekonstruoti neimanoma - po truputi ,is eiles iki 2099 metu bus viskas sutvarkyta. Pirmiausia Vichiunai ,Panemune....
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių