Marių įlanka – mokyklai, buriuotojams ir visuomenei

  • Teksto dydis:

Šiuo metu Kauno marių Neptūno įlanką sunku pavadinti traukos centru, tačiau situacija greitai pasikeis. Įlanka tuoj bus pradėta tvarkyti. Joje atsiras šiuolaikiškos viešos erdvės ir infrastruktūra poilsiautojams, buriavimo mokyklos auklėtiniams ir profesionaliems buriuotojams.

Laukiama naujų prieplaukų

Iki šiol Neptūno įlankoje buvo laikoma virš 200 laivų. Tačiau aplinka ir infrastruktūra joje – toli gražu iki patenkinamos. Maža to, pilna nelegaliai pastatytų ir nežinia, ar saugių, lieptelių.

Šiuo metu ant kranto – nemažai laivų, kurių savininkams buvo sudėtinga juos laikinai transportuoti kažkur kitur, tačiau sąlygos buriuotojams ir jų laivams tiek šiltuoju metų laiku, tiek ir žiemą netrukus gerokai pasikeis.

Įlanka bus tvarkoma trimis etapais. Iš pradžių, anot Kauno miesto savivaldybės Sporto skyriaus vedėjo Mindaugo Šivicko, bus ardomi dabartiniai statiniai, statoma buriavimo mokykla, elingai ir įrengiama uostui reikalinga infrastruktūra.

Naujųjų prieplaukų pakaks 300 laivų, bus įrengti elektros ir vandens prievadai, įranga nuotekoms iš laivų išpumpuoti iš laivų – to iki šiol įlankoje apskritai nebuvo.

„Šiuo metu parengtas pokyčių techninis projektas, gautas statybos leidimas, paskelbtas tarptautinis viešasis pirkimas pontoninėms prieplaukoms įsigyti“, – sakė M.Šivickas. Tikimasi, kad prieplaukas pavyks įsigyti jau vasarą ir bus galima skelbti rangos darbų konkursą.

„Jeigu bus finansinės galimybės, metų gale pradėsime darbus, o kitąmet užbaigsime“, – apie preliminarius terminus kalbėjo vedėjas.

Elektra laivams ir WC

Rasti visi lieptelių, kurie bus keičiami, savininkai. Jie sutinka juos nukelti, nes paskui galės naudotis modernia infrastruktūra, naujais lieptais.

Su Turistinių burlaivių savininkų asociacija, kuri įlankoje turi savo prieplauką, vyksta teisminiai ginčai. Pagal savivaldybės projektą šiam objektui įlankoje vietos nelieka. Asociacijos atstovai norėtų naudotis sava prieplauka, nors naująją įrengti žadama kur kas tvarkingesnę, su visai kito lygio infrastruktūra.

Turistinių burlaivių savininkų asociacija neatsižvelgė į savivaldybės nustatytas vietas laivams laikyti žiemos metu ir juos savo nuožiūra pastatė ant žaliųjų plotų.

Naujųjų prieplaukų pakaks 300 laivų, bus įrengti elektros ir vandens prievadai, įranga nuotekoms iš laivų išpumpuoti – to iki šiol įlankoje apskritai nebuvo.

Ant kranto suplanuotose patalpose bus įrengti dušai, tualetai, skalbimo patalpos buriuotojams. Tokių patogumų įlankos senosiose prieplaukose taip pat nebuvo, tad tikėtina, kad iki šiol galėjo būti teršiama aplinka.

Kol kas judinti asociacijos prieplaukos nevalia, tačiau tai pirmam įlankos tvarkymo etapui netrukdo.

Kur statyti laivus?

Projekte numatytas ir žiemos uostas, kuriame būtų galima laikyti laivus žiemą, juos iškėlus iš vandens. Tam bus išplėsta erdvė su tvirta, kieta danga, sustiprinta krantinė, kad galėtų užvažiuoti kranas laivams iškelti. Bus kitaip išdėstytos pontoninės prieplaukos, todėl greta numatyta ir laivų iškėlimo vieta.

Šiuo metu ant kranto riogso nemažai laivų, kurių savininkams buvo sudėtinga juos laikinai transportuoti kitur. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Šiaurinėje įlankos dalyje projektuojama krantinė sustiprinta iki 30 t apkrovos, o U formos ožinis kranas pakeistas į 8 t keliamosios galios gembinį kraną ir slipą su laivų iškėlimo priekaba.

Įlankoje bus įrengtos ir laivų remonto dirbtuvės, skirtos į bėdą pakliuvusiems laivų savininkams. Tikimasi, kad šią paslaugą teiks įmonė, išsinuomojusi naujas tokiai veiklai skirtas ir pritaikytas patalpas.

Vasarą laivai šioje įlankoje būna prišvartuoti prie lieptelių. Artėjant žiemai savininkai juos iškelia iš vandens. Vieni išsiveža į savo patalpas ar kiemus, kiti pasinaudoja savivaldybės įstaigos „Parkavimas Kaune“ teikiama laivų stovėjimo paslauga. Juos galima laikyti aikštelėje Islandijos pl. 201.

Daugiau informacijos dėl laivų laikymo rasite internete:  www.parkavimaskaune.lt.

Buriavimo mokykla

Svarbi įlankos pertvarkos dalis skirta Kauno sporto mokyklai „Bangpūtys“, kuri jungia buvusias atskiras buriavimo ir irklavimo mokyklas. Prie marių iškils patalpos su sporto sale vaikams, persirengimo patalpomis ir kita reikiama infrastruktūra, pastate įsikurs „Bangpūčio“ ir paties uosto administracija.

Pernai „Bangpūčio“ mokykloje buriavimo, irklavimo, baidarių ir kanojų treniruotes lankė apie 450 mokinių.

Įlankoje iškils buriavimo mokyklos pastatas, bus sutvarkyta aplinka. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Prieš pusmetį duris atvėrė moderni irklavimo bazė ant Lampėdžio ežero kranto. Atėjo eilė gerinti treniruočių sąlygas ir buriuotojams.

Traukos vieta

Teritorijai sutvarkyti taip pat bus skiriama daug dėmesio. Šis nuostabus gamtos kampelis taps ir neburiuojančių kauniečių, miesto svečių traukos vieta.

„Bus patalpos kavinei, sutvarkyti takai, atsiras tinklinio aikštelės“, – vardijo M.Šivickas. Pasirūpinus aplinka, lauks trečiasis projekto etapas – bus įrengiama vandens motociklams skirta įlanka.

Bendra visų trijų etapų įgyvendinimo suma – apie 9 mln. eurų.

Šiuo metu projektui skirta tik lėšų, kurių reikės pontoninėms prieplaukoms įsigyti. Tam reikalinga suma numatyta miesto savivaldybės biudžete. Kitiems etapams tikimasi sulaukti finansavimo iš ES fondų.

Atnaujintą prieplauką administruos „Bangpūtys“, „Parkavimas Kaune“ arba teritorijos operatorius bus išrinktas konkurso būdu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

K.M.

K.M. portretas
Atsiprašau, bet laivai ne "riogso", o yra tvarkingai iškelti ant kranto, kaip ir priklauso pagal Prieplaukos pažymėjimą 005, išduotą Jūrų departamento 2007m, turinčiai įstaigai, kuriai priklauso krantinė, akvatorija bei adresas...

miesto savininkas - gaspadorius

miesto savininkas - gaspadorius portretas
girasi, kad sugrąžina miestui pagrobtas erdves - Dainų slenį, Ąžuolyne Vytauto parką, ir t.t tai gal gali sugrąžinti ir Kauno jachtklubą? Su jau pastatytom valgyklom, kavinem sporto sale, persirengimo kambariais, dušinem???. Kodel reikia iš buriuotojų klubo pasisavinti įrengtą priepluką ? tik kad sūnaiteliams pusiasalyje įkurti kavinę ???

to STIPRYBĖS

to STIPRYBĖS portretas
Didžiulį džiaugsmą šiuo grandioziniu projektu suteikė GASPADORIUS kauniečiams. Net konservatoriai užtilo ir priversti pripažinti: "Bet premjerė su nuostaba žiūrėjo į mūsų pradėtus darbus. Daug projektų ji žinojo ir sakė, kad tai yra įspūdinga“, – apie premjerės įspūdžius pasakojo V.Matijošaitis". "Nuosirdi padeka GASPADORIUI Miesto Merui Matjosaiciui ir linkim didziules stiprybes ir sveikatos NUOSIRDUS ACIU"-rašo gerb. p. STIPRYBĖS. Už tai nuoširdi padėka ir gerb. p. Stiprybės
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių