Ypatinga Rugsėjo 1-oji: maironiečiai peržengė atnaujintos gimnazijos slenkstį

Pernai Rugsėjo 1-ąją Kauno Maironio universitetinės gimnazijos mokiniai ir mokytojai šventė Steigiamojo Seimo aikštėje, tačiau į seniausią Kauno mokyklą taip ir neužsuko. Dėl prasidėjusių remonto darbų pamokos čia nevyko ir tik šiemet maironiečiai peržengė atnaujintos gimnazijos slenkstį.

Baigti pradėtą

Istorinėje Kauno ir visos Lietuvos vietoje, šalia Prezidentūros esančios gimnazijos šventės neretai vyksta ne mokyklos kieme ar salėje, o Steigiamojo Seimo aikštėje ar Istorinėje Prezidentūroje. Šių mokslo metų pradžios šventė vyko mokyklos kieme, o atidarytos gimnazijos durys liudijo, kad tuoj po iškilmingų kalbų mokiniai sugužės į dar dažais kvepiančios mokyklos klases.

„Net nežinau, kaip mokykla atrodė anksčiau, nes ateinu į pirmą gimnazijos klasę. Jau laukiau ne nuotolinės mokyklos. Kai susitinki su žmonėmis, tai jauti, kad šventė. Laukiu susitikimo su naujais klasiokais“, – šypsojosi Maironio universitetinės gimnazijos pirmokė Austėja.

Gimnazistai dėstė, kad per beveik dvejus metus nuotolinio mokymosi pasiilgo ir mokyklos, mokytojų, ir draugų, o rekonstruotas gimnazijos pastatas tik dar labiau skatino smalsumą susipažinti su naujomis erdvėmis.

Panašiomis nuotaikomis dalinosi ir abiturientai – džiaugėsi susitikimu, kiek nerimavo dėl jų laukiančių iššūkių ir atviravo apie nostalgiją jiems įprastos senosios mokyklos. „Senesnė Maironio gimnazija man buvo mielesnė ir šiltesnė. Pripratau prie tokios mokyklos, kokioje pradėjau mokytis, o dabar viskas nauja, jautiesi kaip pirmokas naujoje mokykloje, o ne abiturientas“, – pokyčius priėmė Gabija.

Evaldo Šemioto nuotr.

Abiturientai svarstė, kad teks priprasti prie naujų patalpų. Štai toje erdvėje, kurioje buvo sporto salė, nuo šiol veiks informacinis centras. Kol kas gimnazistai sportuos rūsyje. Ten yra įrengtos kelios patalpos – treniruokliai, gimnastikos salė.

Vietoje sporto salės antrame aukšte atsirado informacijos centras. Didelė, graži erdvė, kurioje gimnazistai galės ir pamokas ruošti, per pertraukas bendrauti, po pamokų organizuoti renginius, žiūrėti kiną, nes stalai ir kėdės su rateliais, todėl erdvę galima pritaikyti pagal poreikius. Vienoje naujosios erdvės pusėje įrengta labiau poilsio erdvė, kitoje – biblioteka-skaitykla.

„Bet visada smagu grįžti į atnaujintas patalpas. Šiek tiek baisu dėl artėjančių egzaminų, bet kaip nors“, – paskutiniuosius metus gimnazijoje pasitiko Aurimas ir prisipažino, kad po susitikimo su klasiokais Rugsėjo 1-ąją mieliau grįžtų prie pamokų nuotoliniu būdu.

Abiturientai, praėjusius metus bendravę virtualiai, džiaugėsi atsiversiančiu nauju gyvenimo etapu, naujais keliais. Niekas nestovi vietoje, ateina laikas, kai turi baigti pradėtą.

Evaldo Šemioto nuotr.

Vietoje klasių – auditorijos

Pernai pirmą gimnazijos klasę pradėję lankyti mokiniai mokyklos koridorius ir klases pirmą kartą pamatė tik šiemet pavasarį specialiai jiems surengtoje ekskursijoje, kai karantino ribojimai buvo atlaisvinti, o mokyklos rekonstrukcijos darbai baigti.

Tačiau didžiausią susižavėjimą po remonto atsinaujinusi mokykla sukėlė tiems, kurie gimnazijoje jau mokėsi, o dėl vykstančių darbų į pamokas teko eiti buvusiame S. Lozoraičio mokyklos pastate.

Taip viskas pasikeitė, kad net sunku pažinti.

„Vasarą, kai grąžinome knygas, teko pamatyti mokyklą po remonto. Taip viskas pasikeitė, kad net sunku pažinti. Labai laukiame, kada prasidės pamokos ir galėsime naujose patalpose mokytis. Nusimato linksmesni ir laisvesni metai. Aišku, reikia nepamiršti, kad kitąmet egzaminai, bet šie metai nusimato su mažiau streso ir daugiau džiaugsmo“, – lūkesčiais dalinosi trečios gimnazijos klasės mokinė Simona.

Gimnazija tarsi atstatyta iš naujo. Atsirado naujų erdvių, atstatytos saugotinos vertybės, atsivėrė išlikę senų laikų užrašai – kirilica užrašytas užrašas ant gimnazijos pastato fasado, viduje rasti vokiški užrašai. O štai lietuvių kalba jokio užrašo nebuvo. Tačiau istorija mėgsta pataisas, ateinančioms kartoms liks lietuvių kalba fojė tarp pirmo ir antro aukštų užrašyti vieni Maironio žodžiai, o tarp antro ir trečio aukštų – kiti.

Evaldo Šemioto nuotr.

„Į atnaujintą gimnaziją grįžę mokiniai atrado jau nebe klases, o auditorijas. Čia vykdavo aukštieji kursai, kurių 100-metį šiemet šventėme. Kauno universitetai kilę iš tų aukštųjų kursų, todėl mes stipriai bendradarbiaujame su universitetais ir esame universitetinė gimnazija. Nutarėme klases vadinti kaip ir universitetuose – auditorijomis“, – pokyčius mokykloje minėjo Kauno Maironio universitetinės gimnazijos direktorė Daiva Garnienė.

Mokyklos pastate įrengtas liftas, gamtos mokslų laboratorija, kurios gimnazija iki šiol neturėjo, naujai įrengtos kelios klasės su šiuolaikiškais baldais. Kai kuriose gimnazijos sienų vietose palikti atidengti senieji sienų raštai ir spalvos, sluoksniais liudijantys mokyklos pastato amžių.


1863 metais statyta gimnazija, kaip Kauno gubernijos gimnazija, mačiusi įvairius mūsų šalies laikotarpius, daugybę iškilių asmenybių.

„Pirmame gimnazijos aukšte įamžinti žymūs žmonės, gimnaziją baigę gubernijos laikotarpiu. Antras aukštas skirtas „Aušros“ mergaičių gimnazijos laikotarpiui. Čia dėmesys dviem asmenybėms – Daliai Grinkevičiūtei, kurios vardu pavadinta auditorija, ir pirmasis svarbus darbas šiais mokslo metais – įrengti Marijos Gimbutienės vardo auditoriją. Be kita ko, M. Gimbutienės 100- mečiui skirtiems metams gimnazijoje planuojamas renginys šiai iškiliai asmenybei. Trečias aukštas skirtas pirmam, antram, trečiam Steigiamiesiems Seimams, yra Aleksandro Stulginskio vardo auditorija. Šis įamžinimas padarytas bendradarbiaujant su Seimo kanceliarija“, – istorines Maironio gimnazijos detales minėjo mokyklos direktorė D. Garnienė.

Tačiau direktorė šyptelėjo kalbėdama, kad rekonstrukcija baigėsi ir gimnazijos bendruomenė tuo labai džiaugėsi, bet šie darbai dar ne pabaiga. Maironio gimnazijos kieme esantis pastatas tai pat laukia remonto, kuris, tikimasi, prasidės dar šiais metais. Planuose – sporto salės, kurios projektas jau baigtas, statyba, kiemo tvarkyba.

Lėšų Maironio gimnazijos rekonstrukcijai skyrė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, o įsirengti padėjo Kauno savivaldybė. Darbai atsiėjo beveik 1,5 mln. eurų.

„Šitaip nušvito mūsų gimnazija, tokioje vietoje pagyvino visą Kauną. Tam tikromis progomis gimnazija apšviečiama įvairiomis spalvomis. Turime ir mes šviesti kaip tas pastatas“, – džiaugsmo pokyčiais neslėpė direktorė.

Kasmet daugėja ir norinčių mokytis Maironio universitetinėje gimnazijoje. 2,5 karto daugiau, nei mokykla gali priimti. Pagal egzaminų rodiklius gimnazija yra ketvirtoje vietoje tarp Kauno mokyklų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

IV

IV portretas
Pagaliau esame namie!!!! :)

Fuksas

Fuksas portretas
Šiais metais baigiau šią gimnaziją. Tiek mano, tiek klasiokų egzaminų rezultatai puikūs! Taigi, linkėjimai jums nuo universitetų pirmakursių!

Mama ir dukra

Mama ir dukra portretas
Mokykla graži ir išore ir vidumi. Šilta ir jauku.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių