Zoologijos sode gyvenantiems stumbrams – nauji namai

Lietuvos zoologijos sode po remonto atidarytas Kauno miesto simboliu laikomų stumbrų voljeras.

Per daugelį metų spalvos netekęs stumbrų pastato fasadas suspindėjo nauja spalva. Ir tai ne visi darbai, kurie buvo padaryti Lietuvos zoologijos sode gyvenančių trijų stumbrų gerovei.

Per pastarąjį mėnesį buvo uždengtas naujas stumbrų voljero stogas, perdažytas pastato fasadas. Voljero plotas padidėjo pusantro karto.

Ir nors šeštadienio rytas Kaune išaušo apsiniaukęs ir darganotas, Danguolė Lukoševičienė su dviem anūkėmis atvažiavo net iš Vilniaus.

„Aš pati paskutinį kartą Zoologijos sode buvau, kai mano dukra dar buvo nedidelė. O anūkėms čia pirma pažintis su sodu“,– sakė D. Lukoševičienė, stabtelėjusi prie stumbrų voljero.

Palyginti naujojo su anksčiau buvusiu stumbrų voljeru viešnia iš sostinės negalėjo, tačiau renovuotam vojerui D. Lukoševičienė negailėjo pagyrų. „Pats pastatas toks ryškus. Voljeras didelis, medžių šaknų primėtyta. Stumbrams turbūt patinka“,– svarstė moteris.

„Baba, žiūrėk – zebras“,– šūktelėjo į priekį nubėgusios mergaitės. „Čia ne zebras, o stumbras“,– pataisė močiutė. „Viena anūkė baigė pirmą, o kita – antrą klasę, tai nutarė pačios pasiimti Zoologijos sodo žemėlapį ir aiškinasi, kur koks gyvūnas yra, kur ledai“, – pramoga džiaugėsi D.Lukoševičienė.

Europos stumbrai yra vieni didžiausių laukinių žinduolių, iš Lietuvos miškų išnykę prieš keletą šimtmečių. Lietuvos giriose dar XVI a. stumbrus medžiojo privilegijuoti feodalai.

Stumbrai iki šių dienų išliko tik zoologijos sodų ir parkų dėka. Stumbrai yra įtraukti į Lietuvos Raudonąją ir Tarptautinę Raudonąją knygas.

Praėjus maždaug metams po zoologijos sodo įkūrimo 1938 m. liepos 1 d., Varšuvos zoologijos sodas kartu su kitais gyvūnais Kauno zoologijos sodui padovanojo ir stumbro patiną. Dovanotas stumbras gyveno vienas prie pat sodo vartų, buvo lėtas ir paklusnus, leisdavosi kasomas.

Deja, šis gyvūnas 1942 m., vykstant Antrąjam pasauliniui karui, vokiečių buvo išgabentas iš Kauno zoologijos sodo, kaip manoma, į Hermano Geringo medžioklės dvarą Rytų Prūsijoje.

1964 m. į zoologijos sodą iš centrinio stumbrų veislyno Prioksko terasinio draustinio buvo parvežti du stumbrai Taika ir Gaisras.

Dabar Lietuvos zoologijos sode gyvena trys stumbrai: patelė Gytė, 1996 m. atvežta iš Pašilių stumbryno, patelė Prachovka, 2002 m. atvežta iš Prahos zoologijos sodo ir patinas Popkornas, kuris 2012 m. atkeliavo iš Varšuvos zoologijos sodo.

Zoologijos sodo planuose numatyta į atnaujintą ir padidėjusį stumbrų voljerą atvežti ketvirtą stumbrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Seni namai

Seni namai portretas
tik nauja "suknelė"

kaip suprantu

kaip suprantu portretas
naujas vadas joja ant senojo pradetu darbu?

aleliuja

aleliuja portretas
lyg negalejo to padaryti seniau :)
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių