Lauko kavinių verslą Laisvės alėjoje jaukia rekonstrukcija

Prasidėjęs lauko kavinių sezonas džiugina Senamiesčio verslininkus, o įsikūrę Laisvės alėjoje nerimauja. Prasidėjus rekonstrukcijai, jie bus priversti užsidaryti.

Skanesnė kava

Atšilus orams verslininkai prie kavinių pradėjo įrenginėti lauko terasas. Jas jau spėjo įvertinti ir klientai. Saulėtą dieną centrinėje Kauno dalyje lauko kavinėse sudėtinga rasti laisvų vietų. Čia sutikti kauniečiai tikino, kad lauke ir kava skanesnė.

"Ir taip saulės pasiilgome. Tikrai nesinori sėdėti kavinės viduje. Lauke gali pasimėgauti ne tik saulės spinduliais, bet ir sutikti pro šalį einantį pažįstamą draugą. Į vidų eičiau tik tada, jei terasą merktų lietus", – sakė kavą gurkšnojęs kaunietis Audrius.

Jam pritarė ir lauko kavinėje sutikta Andželika. "Mėgstu valgyti lauke, kažkaip skaniau čia, gal dėl to, kad žiemą visi į vidų sulindę, storiausiais šalikais apsigaubę, o dabar jautiesi laisvesnis", – sakė ji.

Verslininkams – nerimas

Nors klientų jau dabar lauko kavinėse netrūksta, Laisvės alėjoje įsikūrę verslininkai baiminasi, kad vasaros sezonas nebus toks pelningas. Kavinių savininkų teigimu, prasidėjusi alėjos rekonstrukcija, atims iš jų dalį pelno.

Visų lauko kavinių savininkai buvo informuoti, kad lauko terasos derinamos tik iki Laisvės alėjos rekonstrukcijos. Taip, kad jiems nėra netikėtas tas faktorius, kad pradėjus rekonstrukciją jie lauko terasų neturės.

Pasak verslininkų, kol kas trūksta aiškumo, kaip vyks pagrindinės pėsčiųjų gatvės tvarkymo darbai, ar nereikės išardyti jau įrengtų terasų.

"Mes tikimės, kad terasas galėsime turėti kuo ilgiau. Jas įrengėme balandžio viduryje ir tikimės jas išlaikyti iki maždaug spalio pradžios. Kitaip sakant, visą šiltąjį laikotarpį. Jei vykdant rekonstrukciją, neleis turėti lauko terasų, bus liūdna. Tik nieko negalėsime padaryti. Juk nesipriešinsime rekonstrukcijai. Mes viliamės, kad vasaros sezonas nebus sugadintas ir darbus prie kavinių durų pradės vėliau. Girdėjau, kad pradžioje vidurinę alėjos dalį tvarkys, tad šonuose esančios terasos neturėtų trukdyti. Kol kas iki galo neaišku, kaip bus, bet turime išduotus leidimus. Gal viskas bus gerai", – "Kauno dienai" kalbėjo kavinės "Grill London" savininkas Andrius Lavrinavičius.

Pasak jo, lauko kavinių koncepcija jau yra nusistovėjusi ir pasiteisinusi, todėl kažko naujo daryti neplanuojama. Verslininkas tikino, kad klientai įvertina terasą ir maistą ateidami į viešojo maitinimo įstaigą. Jei nėra kokybės, žmonės tai labai greitai pastebi ir renkasi kitas kavines, todėl svarbu vilioti skanaus maisto kvapais, o ne kažkokiais papildomais koncertais lauko terasoje.

Liūdnos naujienos

Savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis Laisvės alėjoje įsikūrusių kavinių savininkams gerų naujienų neturėjo. Pasak jo, prasidėjus rekonstrukcijai, lauko terasos turės būti išmontuotos.

Tokie pareiškimai nustebino verslininkus, sumokėjusius už lauko kavinių leidimus.

"Prasidėjus rekonstrukcijai leidimų galiojimas bus panaikintas ir verslininkams bus grąžinta nepanaudota rinkliava. Kadangi statybvietės valdymo teisę perduodame rangovui, tokiu atveju Kauno miesto savivaldybė negali išduoti leidimų kavinėms. Nebent verslininkai kitaip susitartų su rangovu. Visų lauko kavinių savininkai buvo informuoti, kad lauko terasos derinamos tik iki Laisvės alėjos rekonstrukcijos. Taip, kad jiems nėra netikėtas tas faktorius, kad pradėjus rekonstrukciją jie lauko terasų neturės", – "Kauno dienai" aiškino Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas.

Pastarųjų dienų duomenimis, išduota leidimų prekiauti (teikti paslaugas) lauko kavinėse: Laisvės alėjoje – 22, Senamiestyje – 25.

Pasak A.Pakalniškio, 2017 m. Laisvės alėjoje buvo 37 lauko kavinės.


Žada sutvarkyti per dvejus metus

Keturios Laisvės alėjos atkarpos bus rekonstruotos per tiek laiko, kiek užtruko pernai užbaigtas pirmasis etapas. Kitą savaitę prasidedantys darbai užtruks ne ilgiau nei dvejus metus, o statybininkai vienu metu tvarkys dvi atkarpas.

Statybininkams akcentuojame du svarbiausius dalykus – darbų kokybę ir greitį.

"Laisvės alėjos rekonstrukcija yra didžiulis projektas, kuris bet kokiu atveju sukels nepatogumų tiek praeiviams, tiek čia įsikūrusiam verslui. Todėl statybininkams akcentuojame du svarbiausius dalykus – darbų kokybę ir greitį", – teigė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Laisvės alėjos rekonstrukcija bus pradėta nuo dviejų atkarpų, esančių tarp A. Mickevičiaus ir S.Daukanto bei nuo Maironio iki I.Kanto gatvių. Jose darbus planuojama užbaigti iki šių metų pabaigos.

Likusių alėjos ruožų tarp Vilniaus ir I. Kanto gatvių bei tarp Maironio ir S.Daukanto gatvių tvarkymas prasidės dar šią vasarą ir bus užbaigtas iki 2020 m.

"Sprendimas rekonstrukciją pradėti būtent nuo šių ruožų priimtas dėl technologinių priežasčių. Turime pradėti nuo žemiausios lietaus nuotekų surinkimo vietos ties I.Kanto gatve, į kurią vėliau galėsime prijungti įrengiamą tinklą", – teigė bendrovės "Kauno tiltai" atstovai.

"Artėjančią savaitę mūsų darbuotojai kartu su partneriais Laisvės alėjoje darbus pradės lygiagrečiai nuo I.Kanto ir A.Mickevičiaus gatvių. Prieš pradėdami alėjos rekonstrukcijos darbus, pasirūpinsime miestiečių saugumu – statybvietės teritorija bus aptverta apsauginėmis tvorelėmis, gyventojai informuojami įspėjamaisiais ženklais, taip pat nuo galimų pažeidimų bus apsaugoti medžiai", – sake "Kauno tiltų" generalinis direktorius Aldas Rusevičius.

"Stengiamės, kad tęsiama pagrindinės pėsčiųjų gatvės rekonstrukcija miestiečiams ir verslininkams būtų kiek įmanoma mažiau trikdanti įprastą tvarką – ties pastatais bus sudaryta 3 m pločio galimybė eismui. Tačiau laikinų nepatogumų vis dėlto neišvengsime, todėl visų miestiečių iš anksto atsiprašome ir tikimės geranoriško supratingumo siekiant Laisvės alėją paversti dar patrauklesne erdve visiems", – pridūrė jis.


Senamiesčio ritmai

Kol Laisvės alėjoje verslininkai suka galvą, kaip be lauko terasų išgyventi šiltąjį sezoną, Senamiesčio kavinės gali lengviau atsipūsti.

Lauke beveik visos vietos ir taip būna dažnai užimtos, o prasidėjus Laisvės alėjos rekonstrukcijai, tikėtina, Senamiestyje klientų dar padaugės.

Vieni Senamiesčio verslininkai tiesiog į lauką išnešė staliukus ir kėdes, o kiti pasistengė įrengti kuo erdvesnę terasą.

Prie pat istorinės Kauno pilies įsikūręs "Pilies sodas" gali pasigirti didžiausia lauko terasa Kaune, kur gardžiais patiekalais mėgaujasi ne tik kauniečiai, bet ir turistų grupės.

"Tai pramogų kompleksas, savo dydžiu ir siūlomų pramogų įvairove stebinantis net pačius išrankiausiuosius. "Pilies sodas" turi didžiausią Kaune lauko terasą, jaukią dviejų aukštų kavinę, naktinį klubą "Taboo" ir "Smile Cafe" kavos barą, iš kurių atsiveria gražiausi vaizdai į seniausią mūrinę pilį Lietuvoje. Vienu metu telpa net 600 svečių. Turime ir karštą šio sezono naujieną – pirmą kartą Kaune atsidarys atviros erdvės kaljaninė. Viliosime Ibizos stiliaus muzika, kaljanais ir skaniausiais kokteiliais", – kalbėjo "Pilies sodo" atstovė Kristina.

Ji pridūrė, kad "Pilies sodo" vasaros terasa kviečia lankytojus pasivaišinti gardžiais patiekalais, paskanauti restorano virtuvės meistrų pagamintų desertų ir pasigrožėti atsiveriančiais vaizdais į Kauno pilį.

"Stebinsime renginių gausa ir įvairove tiek "Pilies sodo" vasaros terasoje, tiek jo požemiuose įsikūrusiame naktiniame klube "Taboo", kurį jau spėjo pamėgti ne tik kauniečiai ir svečiai iš visų Lietuvos miestų, bet ir svečiai iš užsienio", – sakė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tvarka bus

tvarka bus portretas
Kol bus geras meras, Kaunas tvarkysis, o kai baigsis kadencija, tada Kaunas taps vel toks, koks buvo iki gero mero. Kitam merui reikes sutvarkyti palikta gera tvarka. Nebent miestieciai perrinks gera mera kitai kadencijai (tada skaitykite viska is pradzios).

Lina

Lina portretas
O kad laisves al gyventojams cia du metus trunkantis kosmaras bus tai normalu?? Ir ka daryti auginantiems mazus vaikus? Nei langus atidarysi, nei vaika uzmigdysi. Sirdingai dekoju uz nepatogumus. Gal kompensacijos pasiprasyti uz tai?

tikrai,

tikrai, portretas
Siandiena ejome Vilniaus gatve-baisiau nebuna zmones kliuva,griuvineja,kur,,Kaunas tvarkosi,,?
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių