„Kosmos app“ programėlėje – įdomiausios Kauno istorijos

Pristatyta išskirtinė garsinės realybės mobilioji programėlė „Kosmos app“, atskleidžianti ir leidžianti individualiai patirti įvairiausias Kauno vietas ir jų istorijas paprasto pasivaikščiojimo metu.

Diskusijoje-pristatyme dalyvavę programėlės kūrėjai Jonas Tertelis, Žilvinas Vingelis, Mykolas Natalevičius ir Domas Raibys mano, kad žmonių ir vietų atmintis yra labai svarbi žmonijai ir ją reikia stengtis išsaugoti. Todėl kūrėjai sukūrė mobiliąją aplikaciją, kurios tikslas – prikelti įdomiausias Kauno miesto istorijas ir suteikti galimybę jas patirti miestiečiams ir miesto svečiams.

M.Natalevičius diskusijoje paminėjo, kad yra labai keista, jog kai kurios miesto erdvės turi išorinį parko pavidalą, kuriame vyksta fotosesijos, tačiau po juo slepiasi kapinės ir tragiškos žmonių istorijos, vien dėl to, pasak menininko, ir turi būti išsaugota istorinė atmintis.

„Kosmos app“ sudaro keturios skirtingos meninės garsinės realybės programos. Pirmoji yra poetinė garso kompozicija „Absoliutus pasaulis“ apie kelis metus Kaune gyvenusio Hermano Minkovskio pasaulį, antroji – „Keturių konfesijų sankryža“ apie keturių religinių bendruomenių susikirtimą Ramybės parke, trečioji – „Piligrimai“ apie filmo „Piligrimai“ herojų kelionę į Karmėlavą ir ketvirtoji audio kompozicija „Susitaikymas“ atskleidžia nematomą IX forto memorialinio komplekso kaip istorinės ir atminimo vietos emocinį krūvį.

Ž.Vingelis teigė, kad jo kaip menininko tikslas – išsaugant vietų ir žmonių atmintį, įvesti kuo daugiau chaoso, kad žmonės kvestionuotų, kas yra tikra, o kas ne.

Gretos Zabielaitės nuotr.

Nors programėlė turi keturių audiovizualinių filmų tikslias koordinates, tačiau kūrėjas J.Tertelis paminėjo, kad nebūtina būti tikslioje vietoje, svarbiausia, eiti ir medituoti, nebijoti įsileisti visko, kas yra galvoje, ir jaustis laisvai.

Mobiliąją programėlę galima nemokamai parsisiųsti į mobiliuosius telefonus, o istorijas klausyti rekomenduojama su ausinėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Atminties platforma

Atminties platforma portretas
Domintu apsas apie poligaminius marsrutus padevetu britu rinkoje.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių