Kiek kainuos statyti automobilius po Vienybės aikšte?

Požeminė automobilių aikštelė po Vienybės aikšte beveik įrengta. Savivaldybė pritarė, kad visą ją administruos statytojai, tačiau už dalį vietų mokės kompensacijas Kauno miesto savivaldybei.

500 vietų

Kauno miesto politikai apsvarstė klausimą dėl Vienybės aikštės požeminės automobilių aikštelės. Iš viso čia įrengta 500 statymo vietų. Dauguma jų skirta šalia veikiančių verslo centrų darbuotojams ir klientams, 50 vietų numatyta kauniečių ir miesto svečių poreikiams.

Kadangi nėra galimybės pačiai savivaldybei fiziškai atskirti, kurios vietos bus visuomenės poreikiams, o kurios rezervuotos darbuotojams, miesto taryba nutarė, kad mokestį už parkavimą rinks statytojų bendrovė. Ji miestui už 50 automobilių statymo vietų mokės kompensaciją.

Miesto taryba įpareigojo Kauno savivaldybės administracijos direktorių pasirašyti šiuo metu derinamą susitarimą su "Bei Capital".

Iš statytojų esame sulaukę patikinimo, kad tiek požeminė parkavimo aikštelė, tiek ir Vienybės aikštė artimiausiomis dienomis bus oficialiai užbaigtos ir įregistruotos Registrų centre.

Tuomet per mėnesį turime pasiekti konkretų susitarimą dėl kompensacijos mechanizmo ir kitų detalių. Visa tai šiuo metu yra derinama su minėta bendrove", – apie tai, kada galėtų pradėti veikti požeminė aikštelė bei kaip miestui bus pervedamas mokestis už 50 vietų, dienraščiui komentavo Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras.

"Kai tik bus pasirašyta sutartis su "BEI Capital", kauniečiai galės pradėti naudotis požemine parkavimo aikštele", – pridūrė jis.

Po rekonstrukcijos Vienybės aikštė neatpažįstama.

Geltonoji zona

Nors miesto poreikiams skirtos požeminės aikštelės dalies administravimas perleistas į statytojų rankas, kainų reguliuoti jie negalės. Jau numatyta, kad po Vienybės aikšte automobilį kauniečiai galės statyti sumokėję po 2 eurus už valandą.

"Šių metų pradžioje Vienybės aikštės požeminė automobilių aikštelė priskirta geltonajai zonai", – pažymėjo P.Keras.

Šiai zonai aikštelė priskirta, nes į ją patenka visa centrinė Kauno dalis. Ji yra ir ties aikštele einančiose gatvėse, todėl taip bus siekiama išlaikyti vientisumą ir aiškumą, kiek reikia mokėti. Nustatyta, kad geltonojoje zonoje už automobilio statymą reikia mokėti nuo 8 iki 20 val.

Aikštės rekonstrukcija

"Kauno diena" primena, kad požeminė automobilių aikštelė įrengta rekonstruojant Vienybės aikštę. Didžiąją dalį darbų kainos apmokėjo šalia BLC verslo centrą tvarkiusi "Urban Inventors" bendrovė, miestui liko pasirūpinti aikštės granito danga.

Vienybės aikštės požeminė parkavimo aikštelė priskirta geltonai zonai.

Buvo sutarta, kad verslas savo lėšomis sutvarkys Vienybės aikštę ir po ja įrengs požeminę automobilių aikštelę, taip padidinant parkavimo vietų skaičių centrinėje Kauno dalyje. Verslo centrų darbuotojams skirta 450 vietų, o 50 – miesto reikmėms. Visus aikštelės įrengimo darbus savo lėšomis atliko vystytojai. Kaunui kainavo tik Vienybės aikštės granitas.

Rekonstruota Vienybės aikštė pasikeitė neatpažįstamai. Čia įrengti balto betono kalneliai, skirti riedutininkams, grindinyje yra programuojamas fontanas, sutvarkytos poilsio zonos, pasodinti nauji medžiai. Tikimasi, kad aikštė pritrauks kauniečius ne tik renginių metu ir jie šią erdvę pamėgs kaip naują poilsio zoną.

Bendra "Urban Inventors" investicijų vertė į aikštę ir verslo centrą siekia beveik 40 mln. eurų. Aikštės erdvės kaina – per 10 mln. eurų, iš jų apie 5 mln. eurų sudaro aikštės viršutinės dalies darbai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Artas

Artas portretas
Kaip visada ... Kaune atsirado dar vienas šlykštukas Ačiūūūū

...

... portretas
juk ubagai nestatys i aikste nes pinigu neturi jie masinas stato i kiemus ...

Gaila

Gaila portretas
susidaro įspūdis, kad Krabastane nedirba FNTT, STT, Prokuratūra ir, apskritai, neveikia įstatymai.
VISI KOMENTARAI 43

Galerijos

Daugiau straipsnių