Kauno senamiestį užtvindė „Sielų upė“

„Sielų upės“ vandenys Vėlinių išvakarėse užtvindė Kauno senamiestį. Liepsnos skalavo ir Rotušę, ir Istorinės Prezidentūros kiemelį.

„Rodos lietus kaupiasi“, – kartodama gerai žinomo animacinio filmo vieno iš personažų frazę, studentų pora įnirtingai ėmė purtyti savo kuprinę.

Dar prieš akimirką lengvai purškęs lietus liovėsi, todėl iš tolimiausio kampelio jiedu traukė ne lietsargį, o degtukų dėžutę. Regis, judviejų rankų tik ir tetrūko – vos keli brūkštelėjimai per sieros juostelę ir ant Rotušės aikštės grindinio suliepsnojo užrašas „Sielų upė“.

„Fantastiškas vaizdas, tiesa?“ – jaunuoliai žadėjo perplaukti visą atkarpą ir netgi suskaičiuoti, kiek žvakių joje išdėliota.

Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto (VU KnF) studentų atstovybės iniciatyva aštuonioliktą kartą surengta akcija „Sielų upė“ tradiciškai užtvindė visą Kauno senamiestį – žvakės liepsnojo ir Rotušės aikštėje, ir Vilniaus gatvėje, ir Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros kiemelyje. Tuo metu renginio organizatoriai skaičiavo, kad jų idėjai bus panaudota maždaug 5 tūkst. vienetų žvakių.

 

Anot senąsias tradicijas puoselėjančio akademinio jaunimo, tradicine lapkričio akcija kauniečiai kviečiami prisiminti visus išėjusius anapilin. Kalbintieji džiaugėsi tokia galimybe ir vylėsi, kad „Sielų upė“ nesiliaus tekėjusi. 

„Pasikalbėsiu su išėjusiais artimaisiais ir su visais tais, kurių nežinau. Kodėl tai darau? Esu girdėjusi, kad mirusieji gyvi tol, kol apie juos galvojame“, – priklaupusi ant vieno kelio žvakių liepsnose žvilgsnį skandino jauna mergina.

Pasikalbėsiu su išėjusiais artimaisiais ir su visais tais, kurių nežinau. Kodėl tai darau? Esu girdėjusi, kad mirusieji gyvi tol, kol apie juos galvojame.

Į „Sielų upę“ ji atėjo tuščiomis, kaip ir prašė organizatoriai, o besibaigiant renginiui, nuo 22 val. iki 23 val., kaunietė žadėjo pasiimti kelias žvakeles su savimi. Ne todėl, kad neturėtų pinigų naujoms.

„Organizatoriai prašė suteikti antrą šansą kiekvienai žvakelei. Manau, tai labai graži iniciatyva, todėl noriu prie jos prisidėti – paklausta, kur keliaus jos paimtos žvakelės, mergina ilgai negalvojo. – Šiandien nebuvau kapinėse. Važiuosiu ryt, nes būtent Vėlinės ir yra mirusiųjų lankymo diena. Namuose turiu kelias „Carito“ žvakutes, įdėsiu jas į stiklines žvakides ir nunešiu savo močiutei.“

Šiemet prie akcijos vėl prisijungė ir taip 2018-aisiais pradėtą muzikinę iniciatyvą tęsė kelios Kauno senamiesčio kavinės, lankytojams dovanojusios lyrines natas. Kelią į akcijos dalyves rodė tos pačios žvakelės.

„Labai tikimės, kad jauki muzikinė atmosfera padės dar labiau įprasminti renginį ir padarys jį įsimintinesnį“ – prieš renginį kalbėjo ir prasmingo vakaro „Sielų upės“ dalyviams linkėjo VU KnF studentų atstovybės komunikacijos koordinatorė Ieva Borovskytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
Kalniečių -Kampo g.sankryžj.-Didvyrio VANAGO ir JO žmonos suėmimo atminties vieta,uždekime žvakutes

giedre

giedre portretas
pritariu zivilei

Živilė

Živilė portretas
Parodykit kaip atrodo ta "sielų upė" kitą rytą sąvartyne. Parodykit tamsoje skendinčius paminklus pro šalį putojant "sielų upei" (pvz. Nežinomo 1919 m. savanorio Karo muziejaus sodelyje, partizanų Ramybės parke, Vaižganto, Maironio netoliese) Parašykit kaip sekasi perdirbti tas vašku suteptas stiklo duženas (niekaip, tikriausiai), ir nebepropaguokit to ekologinio barbarizmo, laikas pabusti (buvo jau vakar, iš tiesų)
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių