Kauno savivaldybėje – keistos rokiruotės

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kauno savivaldybės administracija metus pradėjo nuo permainų – dauguma skyrių pervardyti kitaip, kai kurių padalinių neliko. Tarp skyrių vedėjų yra naujokų, tačiau netrūksta ir keistų valdininkų rokiruočių.

Senieji niekur nedingo

Nuo sausio 1-osios įsigaliojo prieš pusmetį miesto valdžios patvirtintas savivaldybės administracijos pertvarkos planas.

Iš pirmo žvilgsnio administracijos struktūra atrodo gerokai paprastesnė, skyrių pavadinimai – trumpesni ir konkretesni. Nors savivaldybės senbuviai pripažįsta, kad tokia reorganizacija gerokai sudrebino valdininkų kėdes ir pačią savivaldybę, esminių pokyčių nėra daug. Labiausiai į akis krenta tie patys veidai, tik persėdę ant kitų kėdžių.

Ne paslaptis, kad bene daugiausia permainų laukta Kauno švietimo sistemoje. Juolab kad kai kurie savivaldybės švietimo dirigentai ne kartą buvo įsipainioję į prieštaringai vertinamas istorijas.

Dabar belieka konstatuoti, kad šioje srityje – nieko naujo po saule. Šiokių tokių struktūrinių perstumdymų yra – neliko Švietimo, kultūros ir turizmo plėtros reikalų valdybos, tačiau veidai liko tie patys. Valdybai vadovavęs Virginijus Mažeika tapo naujojo Švietimo skyriaus vedėju, o amžinuoju buvusio Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėju tituluojamas Antanas Bagdonas gavo skyriaus vedėjo pavaduotojo pareigas kartu su bendražyge Ona Visockiene.

A.Bagdono žmonai Ilmantei Bagdonei tapus "Varpo" gimnazijos direktore, jis nebegalėjo likti skyriaus vedėju dėl viešųjų ir privačių interesų konflikto. A.Bagdonas "Kauno dienai" buvo pažadėjęs trauktis iš pareigų, vos tik žmona taps direktore, tačiau jau tuomet neslėpė ketinimų likti dirbti savivaldybėje ir tikino laukiantis naujosios valdžios pasiūlymų.

Naujieji metai nevienareikšmiškai vertinamam tarnautojui didelių permainų neatnešė – A.Bagdonas, kaip ir buvo galima tikėtis, gavo kitą šiltą kėdę, kuri tiesiogiai nebus interesų kliūtimi karjerą padariusiai jo sutuoktinei.

Padarė karjerą

Dar vienas gan keistas karjeros šuolis – Vytautas Jurkevičius, iki šiol vadovavęs Įmonių valdymo poskyriui ir turėjęs rūpintis savivaldybės žinioje esančiomis įmonėmis, nuo Naujųjų metų ėmė vadovauti Viešosios tvarkos skyriui.

Buvęs šio skyriaus vedėjas Danas Bortkevičius buvo pirmasis, palikęs darbą savivaldybėje po to, kai miestui vadovauti pradėjo naujos kadencijos valdžia. Iki šio sausio Viešosios tvarkos skyrius vadovo neturėjo, o administracijos direktorius G.Petrauskas vengė tiesaus atsakymo, kodėl neieškoma naujo vedėjo.

Naujoji miesto valdžia pernai ne kartą mėtė akmenis į V.Jurkevičiaus daržą dėl to, kad savivaldybei pavaldžios įmonės ir jo vadovaujamas poskyris dirba toli gražu ne taip, kaip turėtų. Atrodo, kad tai nesutrukdė jam persėsti ant kitos kėdės.

Ir tai jis darė jau ne pirmą kartą, mat skyrius ir pareigas savivaldybėje jam sekėsi keisti ir prie kitų valdžių. Deja, pačiam V.Jurkevičiui prisiskambinti nepavyko nei mobiliuoju, nei darbo kabineto telefonu.

Matė visokių pertvarkų

"Pertvarkų savivaldybėje buvo visokių – ir griežtesnių, ir paprastesnių. Tuo nereikia stebėtis. Tai natūralu, nes kiekviena valdžia turi savo matymą, savo strategiją ir tvarkosi, kaip jai atrodo geriau", – svarstė jau 30 metų savivaldybėje dirbantis Zenonas Girčys, likęs čia ir po šios administracijos pertvarkos. Iki Naujų metų jis ėjo Kultūros paveldo skyriaus vedėjo pavaduotojo pareigas ir dar rugsėjį nerimavo, kad likus vos porai metų iki pensijos gali tekti ieškotis kito darbo.

"Negaliu labai burnoti, nes vadovybė surado galimybių man likti – pasiūlė vyriausiojo specialisto pareigas. Alga bus mažesnė, bet mintis ir idėjas galėsiu įgyvendinti toliau", – žemesnėmis pareigomis nesiskundė Z.Girčys.

Jis pripažįsta, kad per 30 metų darbo savivaldybėje būta visko. Ypač nelengva buvo, kai reikėjo rūpintis komunaliniais miesto reikalais. "Nuolat buvau vanojamas, kai reikėjo tvarkyti gatvių duobes. Paskui, pradėjus dirbti Kultūros paveldo skyriuje, dėmesio ir įtampos sumažėjo. Su niekuo piktuoju nelikau ir į kitą gatvės pusę nebėgu nuo žmonių, su kuriais kadaise gal ir konfliktavome dėl darbo reikalų", – su šypsena pasakojo Z.Girčys.

Veteranui – pagyros

Nors pernai ne kartą sklandė kalbos, kad po reorganizacijos gali kristi Finansų skyriaus vedėjo Algimanto Lauciaus galva, metams baigiantis administracijos vadovybė ne kartą gyrė skyriaus vedėjo kompetenciją ir tikino neturį jokių priekaištų jo atliekamam darbui.

"Rudenį sukaks 40 metų, kai atėjau dirbti į savivaldybę. Tiesa, tada ji kitaip vadinosi", – paklaustas apie išgyventas pertvarkas prisipažino A.Laucius. Nuo pat pirmųjų dienų jis dirbo su finansais, tačiau ir šioje srityje matė daug permainų. "Vien 1989–1990 m. ką reiškia. Keitėsi santvarkos, keitėsi ekonominiai santykiai. Kalbant apie pajamų surinkimą, didžiausias pasikeitimas buvo tuomet, kai atsirado mokesčių inspekcija", – ryškiausius pokyčius vardijo A.Laucius, finansų srityje dirbantis nuo 1976-ųjų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

keistos rokiruotės

keistos rokiruotės portretas
bet ne jokia reorganizacija.

kaunietis

kaunietis portretas
Prieš 20 metų, kai Kaune buvo daug daugiau gyventojų, buvo meras ir vienas vicemeras. Administracijai vadovavo vienas administratorius ir du pavaduotojai. Dabar meras ir trys vicemerai. Direktorius ir trys pavaduotojai, gaunantys dar 60-70 proc. priedą prie atlyginimo. Taigi, galima sakyti 6 direktoriai. Jei paprastų valdininkų užsibrėžta sumažinti 20 proc., tai kodėl paminetų dviejų grandžių net nebandyta sumažinti. O jų per pastaruosius 20 metų prisiveisė dvigubai.

:)

:) portretas
malonu matyti, kad partiniai čekistai niekaip nepraranda pozicijų "laisvoje" Lietuvoje jau visus 26 metus:)). čia ekonomikos augimo prognozė jeigu ką:)). emigracija tuos sustos
VISI KOMENTARAI 37

Galerijos

Daugiau straipsnių