Kauno rajonas rengiasi šildymo sezono iššūkiams

  • Teksto dydis:

Antradienį įvykusiame pasitarime Kauno rajono savivaldybės vadovai aptarė pasirengimo šildymo sezonui aktualijas, tarp jų ir galimybes diversifikuoti kuro portfelį.

„Privalome pasirengti įvairiems atvejams, net juodžiausiam scenarijui, todėl reikia sukaupti kuro atsargų, ieškoti alternatyvų, kad nenutrūktų tiekimo grandinė“, – teigė meras Valerijus Makūnas.

Bendrovės Komunalinių paslaugų centras direktorius Audrius Markevičius pastebėjo, kad dėl karo Ukrainoje ir neapibrėžtos situacijos pasaulio dujų ir biokuro rinkose prognozuoti būsimas šildymo kainas sudėtinga.

Pasitarime diskutuota apie galimybes deginti įvairias kuro rūšis. Kačerginės ir kai kurios kitos katilinės kūrenamos dujomis, kurių neturėtų pritrūkti. Sudėtingesnė situacija su granulių kuru, kurio prognozuojama kaina gali siekti 500 eurų už toną. V.Markevičius pastebėjo, kad kuro gamintojai ieško naujų technologijų, rinkoje jau atsirado iš pelų pagamintų granulių. „Paprašėme specialistų, kad ištirtų jų energinį efektyvumą“, – pasakojo direktorius.

Privalome pasirengti įvairiems atvejams, net juodžiausiam scenarijui, todėl reikia sukaupti kuro atsargų.

Biokurą deginantiems šilumos tiekėjams kol kas keblu iš anksto įsigyti jo atsargų – tai lemia dėl nutrūkusio importo iš Baltarusijos sumažėjusi šio kuro pasiūla. Be to, biokurui laikyti reikia didelių sandėlių, taip pat svarbu, kad jis nebūtų drėgnas.

V.Markevičius tvirtino, kad jau nuo pavasario vyksta aktyvios derybos su kuro pardavėjais, bet jie neskuba prekiauti, laukia dar didesnio kainų kilimo. Įsigyti kuro atsargų trukdo ir sudėtingos viešųjų pirkimų procedūros.

Kol kas pigiausia kuro rūšis yra durpės, bet ir jų kaina šoktelėjo nuo 30 iki 130 eurų už toną. Durpių briketais kūrenamos Babtų, Karmėlavos ir Vandžiogalos katilinės. Durpės išgaunamos Ežerėlio durpyne, tačiau dėl lietingos vasaros jų šiemet surinkta mažiau.

Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius Šarūnas Šukevičius sakė, kad iki šildymo sezono pradžios reikėtų sukaupti kuro rezervų pagal atskiras rūšis, kad nekiltų problemų, jei kartais nutrūktų tiekimas.

V.Makūnas ypač pabrėžė socialinius aspektus. „Dėl infliacijos ir augančių kainų ši žiema bus sunki, todėl svarbu užtikrinti pagalbą labiausiai pažeidžiamoms socialinėms grupėms. Be politinių sprendimų tikriausiai neapsieisime“, – pastebėjo meras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ernestas.

Ernestas. portretas
Melas. Lietuvos Respublikos lietuvių Velnio išpažintojų karo kurstymas, propoganda. Lietuvos Respublikos išdavikai-žvalgai veikė Velniai veikė Lietuvos teise, vardu, slėpdami, teisybę. Planas sumažinti išdavikų skaičių, pervedant juos į legalų gyvenimą. Rezistencijos okupacija, Rezistencinis veiklos ryšys, Tautos pasipriešinimas, Žmonių rezistencinis atsparumas. Lietuvos Respublikos anti europossąjungos atsišaukimų platinimas, eurosąjungosfikacija. Stagnacija partizanai banditai tautos atmintyje, kol gyva bus tauta ir laisvės troškimas. Gyvenimo tariamo socializmo sąlygomis , beviltiškoje tamsoje privalėjome įžiūrėti akinančią šviesą, o tai kas balta-be atodairos trypti ir juodinti. Lietuvos Respublika, Valdas Adamkus. Žinoma, kad E67 kelią sukibdami grandine gabeno kontrabandas. Všį Ernmar Respublika. 1.2 procento gyventojo paramos 2022 metų forma. Luminor LT 294010051005573106. Direktorius, Ernestas Marcinkevičius.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių