Kauno klinikose gimė pirmieji šiais metais trynukai

  • Teksto dydis:

„Visada norėjome didelės šeimos, bent trijų vaikelių. Kai pirmą kartą apsilankėme pas Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos gydytoją akušerę-ginekologę dr. Viktoriją Tarasevičienę, tiesiog nekantravome išgirsti mažytės širdelės plakimą. Labai nustebome, kai išgirdome net tris širdeles – sužinojome, jog laukiamės trynukų“, – prisimindama pačias pirmąsias nėštumo dienas pasakojo spalį trynukų mama tapusi Arūnė.

Medikai, nustatę daugiavaisį nėštumą, visuomet reaguoja santūriai, mat tokie nėštumai yra susiję su padidėjusia rizika. „Neslėpsiu, pirmą kartą ultragarsinio aparato ekrane išvydusi tris gemalines pūslytes, šiek tiek išsigandau, nes mintyse perbėgo visos įmanomos komplikacijos“, – prisiminė nėštumą prižiūrėjusi gydytoja akušerė-ginekologė dr. Viktorija Tarasevičienė.

Kaip rašoma Kauno klinikų pranešime, esant daugiavaisiam nėštumui, dažniau būna nėščiųjų hipertenzijos, preeklampsijos, nėštuminio diabeto atvejų, vieno vaisiaus kraujo transfuzija kitam vaisiui. Pagrindinė daugiavaisio nėštumo problema, sukelianti naujagimių sergamumą ir problemas ateityje, yra neišnešiotumas. Net 60 proc. dvynių ir daugiau nei 90 proc. trynių gimsta neišnešioti, tai yra iki 37 nėštumo savaitės. „Prisiskaitę daug įvairių straipsnių apie daugiavaisius nėštumus, savo mažųjų sutikimui buvome pasiruošę jau nuo 30 savaitės, bet man sėkmingai pavyko išnešioti juos iki 35 savaitės ir, jei ne didėjanti rizika, būčiau nešiojusi dar ilgiau“, – su šypsena tikino jauna mama.

Prisiskaitę daug įvairių straipsnių apie daugiavaisius nėštumus, savo mažųjų sutikimui buvome pasiruošę jau nuo 30 savaitės, bet man sėkmingai pavyko išnešioti juos iki 35 savaitės.

Arūnės mažyliai vos gimę kelias paras buvo prižiūrimi Neonatologijos klinikoje, o pačiai mažiausiai iš trynių kurį laiką teko praleisti ir Naujagimių intensyviosios terapijos skyriuje dėl kvėpavimo nepakankamumo, susijusio su plaučių nebrandumu dėl neišnešiotumo. Kol mamai prasidėjo laktacija, naujagimiai buvo maitinami iš pirmojo Donorinio motinos pieno banko atsargų.

Šiandien jaunoji šeima jau namuose ir gyvena puikiai: „Susikūrėme savo sistemą, planuojame laiką ir džiaugiamės buvimu kartu. Kol kas vaikiukai labai ramūs – miega ir valgo. Leidžia mums ir padirbti, ir kitus reikalus susitvarkyti – dar net nelabai esame girdėję kaip jie verkia. Visi trys šypsosi, akis varto, rodo liežuvį ir kitas grimasas – tikra laimė ir džiaugsmas! Esame labai dėkingi dr. Viktorijai Tarasevičienei ir visam personalui: akušerėms, žindymo specialistėms, neonatologams ir kitiems, kurie rūpinosi mumis ir vaikais – daug naudingų patarimų mums dabar labai palengvina kasdienybę, kartais net nespėdavome užduoti klausimo, o jau gaudavome atsakymus ir patarimus“, – dėkojo Arūnė.

Gydytoja priduria, jog ji kartu su kitais specialistais maloniai nustebo, kaip mama be jokio streso susitvarko su trimis vaikeliais, kai neretai ir vieno pirmojo vaikelio susilaukusi mama bijo jį paimti į rankas. „Kai vaikeliai yra labai laukiami ir moteris sąmoningai yra pasiruošusi jų gimimui, nieko nėra neįmanomo“, – teigia gydytoja.

Kai vaikeliai yra labai laukiami ir moteris sąmoningai yra pasiruošusi jų gimimui, nieko nėra neįmanomo.

Kauno klinikose, teikiant sveikatos priežiūros paslaugas, vadovaujamasi ilgamete patirtimi, specialistai atnaujina žinias, todėl yra pasirengę profesionalias paslaugas suteikti esant net ir sudėtingiausiais atvejais. Kauno klinikose suburtos akušerių-ginekologų, neonatologų, anesteziologų ir kitų specialistų pajėgos užtikrina kvalifikuotą daugiavaisio nėštumo priežiūrą.

Daugiavaisis nėštumas susiformuoja tuomet, kai apvaisinamos kelios kiaušialąstės skirtingais spermatozoidais – tokiu atveju gimę vaikai savo genetine informacija yra kaip broliai ir seserys. Kitais atvejais viena apvaisinta kiaušialąstė gali pasidalinti pusiau – tada gimsta identiški dvyniai, ypatingai retai gali gimti identiški tryniai. Galimas atvejis, kai apvaisinamos dvi kiaušialąstės, iš kurių viena pasidalina pusiau – tada gimsta identiški dvyniai ir dar vienas naujagimis, savo genetine informacija artimas kaip brolis ar sesuo. Nustatyta, kad didėjant moters amžiui, didėja natūralaus daugiavaisio nėštumo tikimybė. Ypač ji didėja po 35 metų.

Daugiavaisiai nėštumai pasaulyje nėra retenybė. Natūralių dvynių dažnis pasaulyje yra 1 iš 1000 gimdymų, trynių – 1 iš 7000-10 000 gimdymų. Pradėjus taikyti pagalbinio apvaisinimo technikas, daugiavaisių nėštumų skaičius ženkliai išaugo. Kauno Perinatologijos centre 2016 m. gimė 123 dvynukų poros, dvi šeimos susilaukė trynukų. Šiais metais dvynių jau susilaukė 103 šeimos, trynukai – kol kas pirmi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Skaityt atidžiau reikia,parašyta šėima džiaugiasi sužinojusi kad bus trys ,o tamstai gal reikia asmens duomenu,ir batu išmieros

O kas šitų vaiku tėvas? Per langą pabėgo?

O kas šitų vaiku tėvas? Per langą pabėgo? portretas
Apie tėvą nei šykt nei mykt. Tai reiškia net neaišku kas tėvas. Jeigu butu buves tėvas, tai butu paraše kad trinukais patenkinti abu tėvai, o dabar nei žodžio apie tėvą didvyrį, kuris įpyso net tris iškart.

Mama

Mama portretas
Labai dziugu laimingai uzauginti
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių