Kauno choristus vėl išguldė koronavirusas

Vėlinių savaitgalį prastai pasijutus keliems Kauno valstybinio choro choristams repeticijos visą praėjusią savaitę vyko nuotoliniu būdu. Per tą laiką kolektyvo nariams atlikti tyrimai parodė, kad net dešimt jų užsikrėtę COVID-19. Tai jau antras kartas, kai šis choras ir Kauno valstybinė filharmonija, kur jie reziduoja, tampa koronaviruso židiniu. 

Kauno valstybinės filharmonijos vadovas Justinas Krėpšta dar praėjusią savaitę portalui kauno.diena.lt pasakojo, kad laukiama kolektyvo tyrimų rezultatų.

Jo žiniomis, šįkart koronavirusas pagriebė net dešimt choristų, tačiau jų būklė kur kas geresnė nei kai kurių kolegų, sirgusių vasarą, kuriems net teko gultis į ligoninę.

„Kolektyvas jau sveiksta. Yra tokių, kuriems nėra jokių simptomų. Kai kuriems kelias dienas laikėsi 38 laipsnių temperatūra. Pagal viską, saviizoliacija baigiasi 13-tą dieną, bet kadangi visoje šalyje karantinas, repeticijos, kurios vyksta tik sveikiems choristams, ir toliau bus nuotolinės. Esame parengę programas tokiam darbui“, – kalbėjo J. Krėpšta.

Pasiteiravome, ar nėra choristų, COVID-19 užsikrėtusių antrą kartą. Sirgusiems vasarą šįkart tyrimo atsakymai buvo neigiami.

Kontaktinės choro repeticijos yra rizikos zonoje, nes dainuojama be kaukių. „Susirgusių instrumentalistų – tik vienas kitas, choristų – kur kas daugiau“, –Lietuvos kolektyvų patirtį apžvelgė J. Krėpšta. Be to, ne vienas specialistas dirba per kelis chorus arba koncertuojama su kelių kolektyvų atstovais.

Manoma, kad viruso užkratas į filharmoniją šįkart atėjo iš Marijampolės choristų. Su jais dirbantis chormeisteris darbuojasi ir Kauno chore.

„Paaiškėjus teigiamiems atvejams Marijampolės chore, jis informavo mus, nors pats dar nebuvo sulaukęs teigiamo atsakymo“, – pasakojo J. Krėpšta. Tada jau turėta informacijos ir dėl prastos kauniečių savijautos, dėl kurios jau anksčiau buvo nuspręsta keltis į virtualią erdvę. 

Susirgusių instrumentalistų – tik vienas kitas, choristų – kur kas daugiau.

Kokias naujas prevencines priemones galvojama taikyti po karantino, kai bus pereita prie kontaktinių repeticijų ir gyvų koncertų? Gal verta riboti darboviečių skaičių, bendradarbiavimą su kitais kolektyvais?

„Va čia yra problema. Atlyginimai – žinot kokie. Dideliuose kolektyvuose, choruose gaunama vos šiek tiek daugiau nei minimumas. Tad ieškoma, kaip užsidirbti laisvu laiku. Jeigu būtų padoresnis atlyginimas, tada būtų galima galvoti...“ – svarstė J. Krėpšta.

Vasarą virusas į chorą atėjo per choristo šeimos narį. Tuomet buvo susirgę penki choristai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

stebetoja

stebetoja portretas
tai kad jie visi stati, o ne isguldyi

Gudrutis

Gudrutis portretas
O kaip gyventi be jokių pajamų?

kaunietė

kaunietė portretas
Nu jo majo. Negi negali pabūt nedainavę, nešokę? Juk pandemija. Kas per žmonių atsipūtimas.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių