Kauno centre – R. Kalantos atminimo pagerbimui skirti renginiai

Ketvirtadienį sukanka 48 metai nuo tos dienos, kai Kauno Laisvės alėjoje, protestuodamas prieš sovietų okupaciją, susidegino vaikinas iš Vilijampolės – Romas Kalanta.

Kaune vyks jo atminimui skirti renginiai. Ketvirtadienio rytą Romainių 1-osiose kapinėse padėta gėlių prie R. Kalantos kapo. Po vidurdienio gėlėmis pagerbtas kauniečio atminimas ir toje vietoje, kur šis jaunuolis žuvo – Miesto sode, netoli Kauno valstybinio muzikinio teatro. Prieš keliolika metų čia atsirado skulptoriaus Roberto Antinio sukurtas paminklas „Aukos laukas“.

ELTA primena, kad 1972 metų gegužės 14 dieną 19-metis R. Kalanta Kaune centre – Laisvės alėjoje – apsiliejo atsineštu benzinu ir susidegino. Jis paaukojo savo gyvybę protestuodamas prieš sovietų okupaciją ir gindamas teisę gyventi laisvoje Tėvynėje. R. Kalantos užrašų knygelėje liko įrašas: „Dėl mano mirties kalta tik santvarka".

Šis įvykis nuaidėjo ne tik Sovietų Sąjungoje, bet ir visame pasaulyje. R. Kalantos laidotuvės virto masiniu mitingu ir jaunimo riaušėmis Laisvės alėjoje. Protestuotojai buvo negailestingai tramdomi, panaudojus sovietų ginkluotąsias pajėgas, daugelis jų suimta ir kalinta. Tačiau gyvu laisvės fakelu virtusio jaunuolio auka įžiebė aktyvesnį lietuvių tautos pasipriešinimą okupantams. Tai tapo pamatu vėlesnei visų Lietuvos įvykių grandininei reakcijai, kuri galiausiai peraugo į Sąjūdžio judėjimą.

Svarbiausias R.Kalantos atminimui šiemet skirtų renginių Kaune akcentas numatytas ketvirtadienio popietę, kai Muzikinio teatro sodelyje prasidės Muzikos ir saviraiškos festivalis „Rokas už Laisvę“. Kauniečiai bus pakviesti į jaunimo akciją, jiems bus pristatyta akustinė programa „Šimtas pavasarių“.

Vakare teatro sodelyje Laisvės alėjoje vyks Roko grupių koncertas. Dalyvaus grupės „Piligrimas“, „Leav“, „Wild Reason“, „Sutemon“, „Huge Soul“, „Reck 4 Less“, „Only Once“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimui-mimui

 Anonimui-mimui portretas
Nuo milicijos gavai į kuprą, kad šiandienos jaunimas turėtų daugiau pasirinkimo laisvės. Tik kai laisvė tampa savaime suprantamu dalyku, pasidaro nebeaišku ką su ja daryti.

Klausimas

Klausimas portretas
Senai kaunietei: kažin kiek centimetrų nuo Laisvės alėjos bordiuro susidegino R. Kalanta? Kai eina kalba apie auką Laisvei, argi detalus vietos aprašinėjimas yra ne smulkmeniškumas? Nereikėtų priekabiauti,

Esi klastotojas

Esi klastotojas portretas
Anonimai, todėl tu ir anonimas, kas moki klastoti net dramatiškiausius dalykus. Man pasakojo klasiokas, man pasakojo bobutė, bobutės radijas... Lietuviai kovojo prieš okupacija, o tu vis dar gyveni sovietine nostalgija. Tipiškas bolševikėlis, kuris visuose savo komentaruose triubuoja Kremliaus propagandą.
VISI KOMENTARAI 52

Galerijos

Daugiau straipsnių