Kaunietis nelegaliai prekiavo kiaušiniais (papildyta)

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Kauno apskrities skyriuje atliekamas ikiteisminis tyrimas, kuriame individualiosios įmonės savininkas įtariamas neteisėtai vertęsis didmenine ir mažmenine prekyba vištų kiaušiniais ir apgaulingai tvarkęs įmonės buhalterinę apskaitą.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas po to, kai Kaune, Kalantos g. esančiuose sandėliuose, FNTT Kauno apskrities skyriaus pareigūnai atliko patikrinimą įmonės patalpose.

Patikrinimo metu nustatyta, kad R.Lazdausko įmonė prekiauja kiaušiniais, įsigytais iš Lietuvos ir Lenkijos  ūkio subjektų.  Įmonės savininkas yra ir įmonės vyriausiasis buhalteris, ir kasininkas.

Patikrinimo metu iš pateiktų pirminių apskaitos dokumentų nustatyta, kad įmonės kasos knyga nevesta, todėl negalima išaiškinti įmonės buhalterinio bei grynųjų pinigų likučių. Be to, apskaitos registrai tvarkomi pažeidžiant Buhalterinės apskaitos įstatymo, Kasos darbo organizavimo ir kasos operacijų atlikimo taisyklių reikalavimus.

Patikrinimo metu sandėlyje buvo rasta 81 tūkstantis kiaušinių. Kartu patikrinime dalyvavę Kauno miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai pateikė išvadas, kad patalpos, kuriose laikomi bei perpakuojami kiaušiniai, neatitinka higienos normų reikalavimų: nešvarios, sienų plytelės iškritusios, nepakankamas apšvietimas, laikomi pašaliniai daiktai, suverstos buitinės atliekos, pažeista kiaušinių ženklinimo tvarka - todėl draudžiama juos realizuoti.

Įmonės savininkas FNTT Kauno apskrities skyriaus pareigūnams pateikė kiaušinių įsigijimo bei pardavimo dokumentus, tačiau neturėjo Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo.

Iš pateiktų dokumentų atskleista, kad įmonė sausio 14, sausio 29 ir vos prieš kelias dienas, vasario 3 dieną, iš Lenkijos Respublikos ūkio subjektų įsigijo 117 tūkstančių kiaušinių. Per šį laikotarpį R. Lazdauskas įvairioms Lietuvos įmonėms pardavė 18 tūkst. 720 vištų kiaušinių, tačiau negalima nustatyti kiaušinių pardavimo faktų. Savininkas nurodė, kad dalį šių kiaušinių pardavė fiziniams asmenims, prekiaujantiems turguose bei prekyvietėje „Urmas“. Parduodamas kiaušinius jis neišrašydavo tai patvirtinančių dokumentų, o gautų pinigų neįnešė į įmonės kasą.

FNTT Kauno apskrities skyriaus pareigūnai tikslina neteisėtai įvežtų kiaušinių kiekius bei gautas pajamas. Pirminiais tyrimo duomenimis, vištų kiaušiniai galėjo būti realizuoti per įmones, kurios didmena prekiauja šviežia mėsa ir mėsos gaminiais, maisto gamybos ir perdirbimo bendroves ir verslo liudijimus turinčius asmenis, prekiaujančius turgavietėse.

Be to, įmonėje rasti Lenkijos firmų „Oldar“, „Drobiu w dabrcvie“ spaudai. Tiriama, ar šios įmonės įsteigtos neteisėtai veiklai vykdyti ir ar buvo naudojamos sukčiaujant pridėtinės vertės mokesčiu Europos Sąjungos valstybėse. 


Šiame straipsnyje: kiaušiniai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių