50 metų autobusą vairuojantis kaunietis – apie pasikeitusius keleivius ir techniką

Pusę amžiaus kaunietis Jonas Joniūnas autobusais vežioja Kauno keleivius. Vyras pasakojo, kad per 50 metų pasikeitė tik technika, tačiau iki šiol su keleiviais kyla įvairiausių nutikimų.

Ilgametė patirtis

Miesto viešuoju transportu besirūpinančioje bendrovėje "Kauno autobusai" – neeilinė šventė. Bendrovės vadovai pasveikino ilgametį autobusų vairuotoją J.Joniūną. Jis jau pusę amžiaus įvairiais miesto maršrutais vežioja keleivius. Bendradarbiai tikino, kad su tokiu kolega kartu dirbti yra tikra garbė.

"Tai žmogus, kuris išvažiuoja ir dirba. Nei juo kas skundžiasi, nei jis kuo nors skundžiasi. Jis ir su keleiviais nekonfliktuoja. Visai bendrovei yra garbė, kad žmogus taip ilgai čia dirba. Jis turi ir istorinių nuotraukų su senais autobusais, tad tikrai matyti, kad jam čia patinka", – pastebėjo "Kauno autobusų" generalinis direktorius Mindaugas Grigelis.

Pats J.Joniūnas tikino, kad darbo metai prabėgo labai greitai, todėl nesitiki, kad tai trunka jau pusę amžiaus.

Anksčiau jei staigiau stabdydavai, keleiviai prašydavo dar, o dabar šaukia, kad malkas veži.

"Atrodo, kad dabar, kai žingsnį dedu, taip metai praeina. Kai žmonai pasakiau, kad jau 50 metų vairuoju autobusą, ji tyliai man pasakė, kad tiek ilgai žmonės negyvena", – šypsojosi didelę patirtį turintis vyras.

Jis pasakojo, kad darbo kelionė prasidėjo ne nuo Kauno gatvių ir autobuso vairo, o nuo sniego kasimo "Kauno autobusų" teritorijoje. J.Joniūnas prisiminė, kad tai buvo pirmasis darbas, kurį turėjo atlikti.

"Kai atėjau į autobusų parką, davė ne vairą, o kastuvą. Mus aštuonis išrikiavo ir reikėjo per naktį aštuonis sunkvežimius sniego nuo kelio nukasti. Paryčiais sniegą kasėme jau tik dviese. Paskui leido mašinas į garažus įvaryti, o tik tada pradėjau autobuso vairuotojo darbo mokytis", – pirmuosius žingsnius prisiminė vairuotojas.

Keleivių kultūra

Per 50 metų kaunietis miesto gatvėse išbandė ne vieną autobusą. Jo kolegos juokavo, kad, ko gero, parke nėra tokio autobuso, kurio J.Joniūnas nebūtų vairavęs. Šiuo metu vyras keleivius vežioja mažuoju autobusu.

"Man visi autobusai geri buvo. Senas labai patiko, nes buvo vien mechanika, tai labai lengva susitvarkyti, o dabar – pilna elektronikos. Anais laikais gaudavome autobusą, pasirašydavome ir už jį atsakydavome patys. Jei kas nors norėdavo pavairuoti kitą autobusą, eidavo pas vairuotoją tartis. Tuomet visus įrankius vežiojomės su savimi ir maršrutuose taisydavome", – prisiminė ilgametis autobuso vairuotojas.

Jis pastebėjo, kad per ilgą laiką keleivių kultūra beveik nepakito. Ir tuomet pasitaikydavo piktų keleivių, tačiau vairuotojas visada stengiasi jiems atsakyti su humoru. Jis tikino, kad dabar keleiviai tiesiog tapo gerokai reiklesni.

"Seniau žmonės džiaugėsi, kad įlipo į autobusą ir važiuoja, nors jis buvo visas pridūmintas, tekdavo kojas aukščiausiai kelti, o dabar žmonėms reikia žemagrindžių autobusų, kondicionierių. Anksčiau jei staigiau stabdydavai, keleiviai prašydavo dar, o dabar šaukia, kad malkas veži", – juokėsi vairuotojas.

Keisti nutikimai

Nemenką autobuso vairuotojo stažą sukaupęs J.Joniūnas turi prikaupęs ir įvairiausių prisiminimų. Jis juokavo, kad iš darbe patirtų situacijų, būtų galima ir labai storą knygą parašyti. Kolegos pasakojo, kad J.Joniūnas, vairuodamas autobusą, sugebėdavo įvairiausių daiktų rasti, iš tolo ant kelio pamatydavo gulinčią piniginę. Tačiau vyras sutiko pasidalyti ir ekstremaliais darbo momentais.

"Važiuoju ir matau, kad bėga nuoga mergina ir stabdo mane, o paskui ją – du vyrai. Aš tik greitai atidariau duris, ji į galą įšoko ir vežu ją. Ji ant Pelėdų kalno gyveno. Paprašė, kad į langą pabelsčiau, išėjo jos mama, atnešė chalatą. Jei ją būtų tie vyrai pasigavę, ko gero, būtų liūdnai viskas pasibaigę. Kiek iš jos pasakojimo supratau, vakare ją gatvėje pagrobė, o ryte pavyko pabėgti", – apie neeilinę darbo dieną pasakojo autobuso vairuotojas.

Dabar savo patirtį J.Joniūnas perduoda jauniesiems autobusų vairuotojams. Jis pastebėjo, kad autobuso vairuotojo darbe svarbu kantrybė ir supratingumas. Niekada nežinai, kokie žmonės įlips į tavo autobusą ir koks bus maršruto nuotykis.

"Reikia būti geram ir kolegoms, ir keleiviams", – pridūrė ilgametis "Kauno autobusų" vairuotojas.

Šiemet per Jonines J.Joniūnui sukaks 73 metai. Vyras tikino, kad dokumentuose padaryta klaida ir nurodyta, kad jis gimė lapkričio mėnesį, tačiau tikrasis jo gimtadienis yra birželio 24 d. Šių metų sausio 22 d. suėjo 50 metų nuo tada, kai jis pradėjo dirbti "Kauno autobusuose", tad galima sakyti, kad Kauno keleiviams atidavė vos ne visą savo gyvenimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ramūnas

Ramūnas portretas
Pamenu, Jonai, kaip Tavo mėlynas Ikarus-620 Kęstučio gatve pralėkdavo. Jei neklystu, Romas Šimkonis "naparnyku" buvo. Dar judu buvot pasitobulinę greičių dėžę, kad vietoj 5-kių, 6 pavaros.buvo. Geri meistrai buvot, ir šoferiai taip pat. Sėkmės toliau dirbant!

NA NA

NA NA  portretas
mokėtu gerus atlyginimus ,nereikėtu senukams alpti darbo vietoje prie vairo ,neluošintų žmonių likimo ir technikos ,galėtu būti orus pensininkas ,o dabar didelė tikimybė kad ,,,,,sėkmės ,tarnauti tėvynei ,,,

Pagarba šiam žmogui

Pagarba šiam žmogui portretas
sąžningai dirbančiam savo darbą, padedančiam kitiems kai reikia ir gyvenančiam su jumoro jausmu. Sveikatos jam ir dar ilgų metų!!!!!
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių