Kauniečių išradingumas: kiemą nuo vagių baido originalus „apsaugininkas“

Dėl saugiausio kiemo vardo policijos inicijuotame konkurse „Saugus kiemas“ varžosi įvairios bendruomenės. Viena jų pareigūnus nustebino išradingumu. Jų kiemą saugo ir piktavalius naktimis baido skeletas.

Originali idėja

Kauno miesto bendruomenės pareigūnas, konkurso „Saugus kiemas“ koordinatorius Darius Joneikis socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo keliomis nuotraukomis, užfiksuotomis Griunvaldo g. 2 kieme. Ši bendruomenė pateikė labai išradingą būdą, kaip saugoti savo turtą ir atbaidyti piktavalius.

„Visos prevencijos priemones yra leidžiamos, jei jos yra veiksmingos. Konkurso „Saugus kiemas“ dalyviai Griunvaldo g. 2, naudoją tokį neįprastą automobilių stovėjimo aikštelės sargą. Jis nieko nekainuoja, bet naktį atrodo tikrai kraupiai“, – rašė pareigūnas.

D. Joneikio feisbuko nuotr.

Portalui kauno.diena.lt jis tikino, kad žmonių išradingumas iš tiesų stebina, mat per 20 metų darbo patirtį nieko panašaus neteko matyti.

„Aš tikrai gerąja prasme esu labai nustebęs, kiek daug žmogus gali sugalvoti. Tikrai išradinga. Naktį matosi tik siluetas ir ilgapirščiams tikrai nebūtų malonu tai pamatyti. Seniau būdavo, kad žmonės taip pat išradingai bando saugoti savo turtą, kuo nors ištepdavo tvoras, kad vagys lipdami išsiteptų, bet kad imtųsi tokių priemonių, kaip Griunvaldo gatvės kieme, man praktikoje tikrai nebuvo. Žmonės į tai pasižiūrėjo su humoru“, – kalbėjo D.Joneikis.

Esu labai nustebęs, kiek daug žmogus gali sugalvoti. Tikrai išradinga.

Jis pažymėjo, kad minėtame kieme veikia ir įprastos saugumo priemonės: vaizdo kameros, užtvarai, apšvietimas bei kiti saugos elementai. Tačiau dabar pro langus stebi ir nebylus stebėtojas, kuris atgraso naktimis užsukti ten, kur nevalia.

D.Joneikis pažymėjo, kad vis daugiau bendruomenių stengiasi apsaugoti savo kiemus. Deja, vis dar dažnu atveju saugumo priemonės pradedamos diegti tik po įvykusių vagysčių. Pareigūnas tikina, kad kiekvienas kiemas turėtų stengtis apsaugoti savo turtą ir dar iki nusikaltimo atvejų įrengti įvairias priemones.

Varžosi dėl saugiausio kiemo

Portalas kauno.diena.lt primena, kad „Saugaus kiemo“ idėja startavo kovą, o birželį atrinkta bemaž 20 kiemų, kurie varžosi dėl saugiausio vardo.

Norėdami sustiprinti atsakomybės jausmą, o tuo pačiu pasidalyti patirtimi ir žiniomis, kaip sukurti saugią aplinką, Kauno apskrities pareigūnai dar kovą pakvietė kaimynus dalyvauti projekte „Saugus kiemas 2021“ . Sąlyga, kurią kėlė organizatoriai, vos viena – kiekviena komanda turėjo suburti dešimt kaimynų, kurie daugiabučių ar nuosavų namų kiemuose laiko savo automobilius ir nuolatos kenčia nuo vagysčių.

„Šiuo projektu norime auginti žmonių bendruomeniškumą, o automobilių savininkams patarti, kokioms techninėmis priemonėmis savo kiemuose sukurti saugią aplinką“, – kiek anksčiau apie projektą kalbėjo Kauno miesto bendruomenės pareigūnas, konkurso „Saugus kiemas“ koordinatorius D.Joneikis. Į kvietimą dalyvauti projekte atsiliepė bemaž dvidešimt kiemų. Su pastarųjų atstovais D. Joneikis ir kiti atsakingi asmenys nuo kovo bendravo virtualiai, vėliau prasidėjo ir gyvi susitikimai.

Eitvydo Kinaičio nuotr.

Projekto finišo tiesioji – gruodžio 16-ąją. Tądien, anot sumanytojų, speciali vertinimo komisija atrinks dešimt pačių saugiausių kiemų ir juos paskelbs nugalėtojais. Kiemai bus paženklinti specialia iškaba „Saugus kiemas 2021“. Visi nugalėtojai bus paskatinti Kauno miesto savivaldybės, „BTA“ ir „Compensa“ draudimai, bendrovių „Inchcape“, „Sherlog“ prizais – vaizdo stebėjimo kameromis, apšvietimu ir kitomis saugumo priemonėmis.

„Viliuosi, kad tęsime šią tradiciją ir jau kitąmet galėsime apdovanoti „Saugus kiemas 2022“ dalyvius ir nugalėtojus“, – sėkmės šiųmečiams kaimynams linkėjo D. Joneikis



NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau, kad

Manau, kad portretas
čia tik vaikučiams gąsdinti.

ai cia tas

ai cia tas portretas
is zuvies skyriaus sauleteky

taigi

taigi portretas
cia buves klasiokas-klycka sheshelis
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių