Kauniečio skundas: neatsakingi kaimynai rizikuoja savo ir kitų gyvybėmis

Kaunietis atkreipė dėmesį į kaimynų neatsakingą elgesį, kuomet jie visą kiemą užstato automobiliais. Įvykus nelaimei, pro juos negali pravažiuoti ugniagesių automobiliai, tad gelbėtojai turi gaišti laiką traukiant automobilius, nors tuo metu galėtų gesinti liepsnas ir gelbėti žmones bei jų turtą.

Gyventojų pastabos

Į portalo kauno.diena.lt redakciją kreipėsi kaunietis Vilius ir išdėstė savo pastebėjimus. Naktį iš sekmadienio į pirmadienį jo kieme pravažiuoti negalėjo ugniagesių automobilis. Laimei, šį kartą rimto gaisro pavojaus nebuvo, tačiau pamatytas vaizdas privertė gerokai susimąstyti.

„Naktį į kažkurį šalia esantį namą buvo iškviesti ugniagesiai. Į kiemą atvažiavę ugniagesiai negalėjo pravažiuoti toliau, nes kaimynai visus įmanomus kampus užgrūdo savo automobiliais. Gelbėtojai net buvo ištraukę ratukus ir ruošėsi vieno kaimyno mašiną nutempti. Tačiau to neprireikė, paaiškėjo, kad iškvietimas šį kartą nekelia pavojaus, tad gelbėtojai susipakavo savo įrangą ir išvažiavo“, – dėstė Vilius.

Jis stebėjosi tuo, kad kaimynai taip neatsakingai stato savo transporto priemones. Anot jo, jei būtų kilęs didesnis gaisras, pasekmės galėjo būti liūdnos, mat per automobilius gelbėtojai nebūtų galėję priartėti prie gaisro židinio.

„Pasidarė baisu, kai pamačiau, kad jų mašinos kieme neišsisuka. Kaimynai automobilius sustatė visur, kur tik galėjo. Kai kurie, atrodo, kad jei galėtų, į laiptinę įvažiuotų. Tikrai nejaučia atsakomybės taip palikdami automobilius. Juk jei degs, nukentės visų gyventojų turtas, o gal net ir sveikata ar gyvybė. Šalia namų yra aikštelės. Suprantu, kad ne visada jose yra laisvų vietų, tačiau galima automobilį palikti tolėliau, bet taip, kad jis netrukdytų specialiosioms tarnyboms, ir šiek tiek paeiti iki namų. Tačiau, panašu, kad kai kuriems kaimynams tai nėra suprantama iki tol, kol neatsitiks baisi tragedija. Spėju, kad tada žmonės kaltins ugniagesius, jog jie laiku negesino, tačiau į save nepažiūrės, kad būtent per jo automobilį jie ir negalėjo privažiuoti“, – į kaimynų sąžinę beldėsi vyras.

„Kauno dienos“ skaitytojo nuotr.

Opi problema

Kauno Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos (PGV) atstovai patvirtino, kad daugiabučių namų kiemuose sustatyti automobiliai ypač trukdo pravažiuoti didesnių gabaritų ugniagesių mašinoms. Kiekviena minutė, sugaišta bandant atlaisvinti kelią iki gaisro, kelia vis didesnį pavojų tiek gyventojams, tiek jų turtui.

„Sudėtingas privažiavimas prie daugiabučių – yra viena iš didžiausių problemų, siekiant gelbėti žmonių gyvybes ir turtą. Kadangi automobilių mieste daugėja, nuolat pasitaiko įvykių, kai nėra galimybės arba sudėtinga privažiuoti prie daugiabučių namų, nes gyventojai automobilius stato ne tik tam skirtose vietose, bet ir ant šaligatvių bei žaliosios vejos. Pagrindiniai pavojai dėl neatsakingai paliktų automobilių kyla, kai reikia privažiuoti prie daugiaaukščio pastato automobilinėms kopėčioms“, – apie problemą miesto daugiabučių kiemuose portalui kauno.diena.lt patvirtino Kauno PGV atstovai.

Gyventojai automobilius stato ne tik tam skirtose vietose, bet ir ant šaligatvių bei žaliosios vejos.

Gaištamas laikas

Jie nurodė, kad automobilius iš tam neskirtų statymo vietų ugniagesiai traukia specialiomis priemonėmis, tačiau tai atima laiko.

„Kilus privažiavimo sunkumams trukdantys automobiliai traukiami specialiais transportavimo ratukais, bet tai priklauso nuo daugelio aplinkybių. Ar tinkama kelio danga, ar yra vietos kur patraukti automobilį. Jei nėra galimybės patraukti automobilio, tiesiamos magistralinės žarnų linijos. Kelio atlaisvinimas trunka nuo 7 iki 15 min.“, – nurodė specialistai.

Kauno PGV atstovai apgailestavo, jog kauniečiams nesvarbu, kad jų automobiliai trukdo privažiuoti. Anot jų, kas nors pasikeičia tik tuomet, kai nelaimė pasibeldžia į pačių gyventojų duris.

„Atrodo, nuolat įvairiais informacijos sklaidos kanalais akcentuojama, kaip sunku specialiosioms tarnyboms (greitajai medicinos pagalbai, ugniagesiams ir policijai) privažiuoti prie daugiabučių, kaip gaištamas brangus laikas, gyventojams tai nė motais, kol juos pačius užklumpa nelaimė“, – apie tai, jog gyventojai nesaugo savęs ir savo turto pabrėžė ugniagesių atstovai.


Šiame straipsnyje: gaisrasnetvarkingai statomi automobiliaiugniagesiaidaugiabučio namo kiemasskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
oir kas dave geriausia tai nemuno g 30 is kiemo puses kur ten gaisrinei ivaziuoti kaip dave leidima tvorai pastatiti ir dar nori algas jiems kelti

gerai

gerai portretas
reik tik dziaugtis kad zmones stato ant saligatviu ir vejos, nes per ten gaisrines juk nevazineja, o kelia s lieka laisvas gaisrinei

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
Nuvažiuok į Tauragę ir suprasi, kaip savivaldybė sugeba įrengti papildomas aikšteles prie daugiabučių auto stovėjimui iš ažūrinių plokščių už savivaldybės pinigus...Kaune, žinoma , kitaip ...pofik tie gyventojai ir jų mašinos?
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių