Kaune rinkosi bajorai iš visos Lietuvos

Šeštadienį Kauno įgulos karininkų ramovės duris varstė elegantiškos ponios ir frakais vilkintys jų palydovai. Visus juos siejo viena istorija – bajorystė.

Bajorai ne tik iš įvairių šalies miestų, bet ir užsienio rinkosi švęsti Lietuvos bajorų karališkosios sąjungos dvidešimties metų jubiliejaus.

Kaip “Kauno dienai” pasakojo sąjungos naujasis vadas Juozas Kameneckas, visoje Lietuvoje yra užregistruota 4 tūkstančiai bajorų, kurie yra įrodę savo kilmę nuo ketvirtos kartos. Didelė dalis – 1200 bajorų – priklauso Kauno krašto bajorų draugijai.

“Nors tik dalis jų yra aktyvūs nariai, visi yra užsidegę bajoriška dvasia ir nori būti su tais draugais, kurie taip pat mąsto”, –  sakė J.Kameneckas.

Kas yra šiuolaikinis bajoras? “Mūsų šūkis – tiesa, garbė ir orumas. Mes giname tai, ko iš valdžios tikisi ja nusivylusi visuomenė. Dabartiniai bajorai labai kratosi valdžios: gal bijo, nenori viešintis, kad jie yra kilmingi. Bajorai nori išsiugdyti tokius žmones, kurie valdytų Lietuvą tam tikrais principais”, – anot J.Kamenecko tie principai paprasti – vadovautis įstatymu.

Paklaustas, koks yra statistinis Lietuvos bajoras, J.Kameneckas vardijo: vyresnio amžiaus, daug yra sugrįžusių iš užsienio, tremtinių. O kur jaunimas? “Galiu pasakyti, turiu šešis vaikus. Vyriausias mano sūnus į tai kol kas žiūri santūriai, o jaunesnis – šitos organizacijos senatorius”, – atsakė bajorų vadas.

“Mes jau seniai nebekreipiame dėmesio į tokius pasityčiojimus, kaip “bajorų dešrelės”, “bajorų degtinė”, nes bajorystė yra mūsų gyvenimo norma. Savo veikla norime pažadinti bajorą ir šūkį “tiesa, garbė ir orumas” perkelti į kasdienį gyvenimą, – pabrėžė J.Kameneckas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NU JO

NU JO portretas
KOKS TEN SKANDALIUKAS BUVO KAUNO VANDENYSE-? DIDZIUOJAMES GARBE IR TIESA.CHA

bARONAS

bARONAS portretas
Kažin už kokius nuopelnus rusų caras suteikdavo bajorams titulus,manau kad už gerą tarnavimą ruskiams, Ne veltui po 1918m Lietuva šių titulų nepripažino.PAMASTYKITE

tauta

tauta portretas
titulas paveldimas ir cia nera jokio nuopelno.enge liaudi ,o dabar lietuvos elitas?mokesti reikia ivest burzujaus,tegul moka uz titula,jeigu jie tokie svarbus.
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių