Diabeto diena Kaune: Prisikėlimo bažnyčia nušvito mėlyna spalva

Lapkričio 14-oji – Pasaulinė diabeto diena. Šia proga Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) studentai šiandien kvietė visus norinčius nemokamai pasitikrinti gliukozės kiekį kraujyje.

Lapkričio 14-oji – Pasaulinė diabeto diena. Šia proga Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) studentai šiandien kvietė visus norinčius nemokamai pasitikrinti gliukozės kiekį kraujyje. Atėjusieji taip pat galėjo pasiklausyti paskaitų apie mitybos, rūkymo ir alkoholio įtaką cukriniam diabetui. 

Šokiravo skaičiai

Kauno klinikų Endokrinologijos klinikoje prie studentų įrengtos mini laboratorijos popiet išsirikiavo eilė norinčiųjų pasitikrinti savo sveikatą.

„Diabetu sergu jau 15 metų, todėl kasdien tenka tikrinti cukraus kiekį kraujyje. O visos paskaitos apie klastingą ligą yra be galo naudingos, nes galiu pasitarti su gydytojais, pabendrauti su savo likimo broliais ir seserimis“, – portalui kaunodiena.lt sakė Angelė Bražienė.

Ne vienas, pasitikrinęs gliukozės kiekį kraujyje ir pamatęs skaičius, buvo šokiruotas. Nerimo netrūko ir studentams, kai vienai diabetu sergančiai moteriai cukraus kiekio kraujyje matuoklis parodė 24,8 mmol/l. Normalus gliukozės kiekis kraujyje turi neviršyti 5 mmol/l.

„Ar jūs jaučiatės gerai, galva nesvaigsta?“ – klausinėjo jie. Toks skaičius – tikra katastrofa sergančiajam cukriniu diabetu, gali ištikti net diabetinė koma. Tačiau moteris lyg niekur nieko atsistojo ir nuėjo klausytis paskaitos.

Tokias akcijas medicinos studentai rengia kasmet. „Žmonėms, sergantiems šia liga, reikia informacijos, patarimų, kaip kovoti su diabetu, todėl norime jiems padėti bent kartą metuose“, – sakė viena akcijos organizatorių, ketvirto kurso LSMU studentė Karolina Petraitytė.

Plinta lyg epidemija

Portalo kaunodiena.lt kalbintas Kauno klinikų Endokrinologijos klinikos administratorius, diabetologas Vladimiras Petrenko apgailestavo, kad ši liga sparčiai plinta.

„Diabetas plinta lyg epidemija. Kiekvienais metais sergančiųjų diabetu skaičius vis auga“, – sakė V. Petrenko.   

Diabetas – lėtinė liga, kuria susergama dėl nepakankamos insulino gamybos kasoje arba dėl sutrikusio jo veikimo audiniuose. Insulinas yra kasos gaminamas hormonas, kurio reikia, kad kraujo gliukozė patektų į ląsteles ir būtų paversta energija.

Šiandien pasaulyje įregistruota per 371 mln. diabetu sergančių žmonių. 2012 m. dėl diabeto komplikacijų mirė apie 4,8 mln. žmonių – vienas kas 7 sekundes.

Lietuvos specialistų duomenimis, pernai mūsų šalyje įregistruota per 92 tūkst. sergančiųjų cukriniu diabetu. Manoma, kad dar tiek pat žmonių jau serga, bet apie tai net nežino.

Signalas – nenumaldomas troškulys 

Gydytojas V. Petrenko vardijo ne vieną priežastį, kodėl žmonės suserga cukriniu diabetu. Tai ir nesubalansuota mityba, gyvenimo būdas, žalingi įpročiai, antsvoris, fizinio aktyvumo stoka, aukštas kraujo spaudimas. Įtakos turi ir žmogaus amžius, nes šia liga dažniau suserga vyresni žmonės.

„Pirmas signalas, kad galite sirgti diabetu – nenumaldomas troškulys“, – vieną iš ligos simptomų įvardijo V. Petrenko.  

Negyjančios žaizdos, dažnas šlapinimasis, padidėjęs apetitas, bet krentantis svoris, odos niežulys – tai klasikiniai diabeto simptomai.

Šiandien vakare Pasaulinės diabeto dienai paminėti Kaune bus ir daugiau renginių. 18 val. prasidės eisena, kuri tęsis nuo Rotušės aikštės ir iki Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčios (Soboro).

Siekiant atkreipti didesnį dėmesį į cukrinį diabetą, nuo 19 val. Kauno Kristaus Prisikėlimo bažnyčia nušvis mėlyna spalva. Pernai mėlynai buvo apšviesta Kauno rotušė.

Idėja mėlynai apšviesti pastatus, paminklus pirmą kartą kilo 2007 m. Tais metais įvairiose pasaulio vietose mėlyna spalva nusidažė 279 paminklai, kurie tapo vilties simboliu diabetu sergantiems milijonams žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

suskis

suskis portretas
europos valstybes vyriausybe butu soke, bet musu valdovai tik rankas trina is dziaugsmo...ligoniai didele nasta vyriausybei...

Daktare

Daktare portretas
Viskas puiku, tik cukraus kiekis kraujyje matuojamas mmol/l.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių