Kaune atidengiama A. Jogailaičio skulptūra

Kauno Ramybės parke minint Žalgirio mūšio dieną pirmadienį bus atidengta Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) kunigaikščio Aleksandro Jogailaičio skulptūra.

Kaip skelbia Kauno savivaldybė, šios istorinės asmenybės įamžinimas primena apie Lietuvos ir Lenkijos pergalę prieš Kryžiuočių ordiną, Aleksandro indėlį į valstybingumą ir rūpestį Kauno parapija, Lietuvos ryšį su Lenkija ir Ukraina.

Monumento atidengime planuojamas vieno iš skulptūros autorių Olesiaus Sydoruko, mecenato Prano Kiznio, kitų svečių dalyvavimas.

Kunigaikščio skulptūrą iš bronzos Kyjive išliejo ukrainiečiai skulptoriai O. Sydorukas ir Borisas Krylovas, jie taip pat sukūrė prie Kauno pilies stovintį „Laisvės karį“.

Kūrinio pastatymo Ramybės parke projektą parengė architektas Kęstutis Mikšys, skulptūrą Kaunui padovanojo P. Kiznio fondas.

Vietą jai praėjusių metų pabaigoje išrinko kauniečiai, pasak savivaldybės, internetinėje apklausoje iš 1,3 tūkst. respondentų daugiau kaip pusei balsavus už parko prieigas.

1410 metais jungtinę Lietuvos ir Lenkijos kariuomenę į pergalę prieš Kryžiuočių ordiną kartu su Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu Vytautu vedęs Lenkijos karalius Jogaila yra Aleksandro Jogailaičio senelis.

Jo tėvas, LDK valdovas Kazimieras Jogailaitis, Kaunui yra suteikęs vieną seniausių privilegijų, kuria patvirtino ir praplėtė miesto teises.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Balandis

Balandis portretas
Balandžiai turės kur šik....ti.

Tokia

Tokia portretas
kultura seka paskui rura...

halina

halina portretas
kowno teraz jiest nasze,a kiedy to bende z wilniem
VISI KOMENTARAI 46

Galerijos

Daugiau straipsnių