Kaunas tęsia kovą su „vaiduokliais“

  • Teksto dydis:

Jau greitai arti šimto pastatų savininkų sulauks priminimo susitvarkyti neprižiūrimą nekilnojamąjį turtą Kaune. Antradienį miesto tarybos posėdyje patvirtintas 2024 metų apleistų pastatų sąrašas su daugiau kaip 170 objektų. Jų šeimininkams maksimaliai padidintas nekilnojamojo turto mokestis.

„Sutvarkyti seni pastatai ir restauruoti fasadai Kaune matomi vis ryškiau. Prie to ženkliai prisideda pats miestas, skiriantis dalinį finansavimą tokiems objektams atnaujinti. Tačiau pavienių „vaiduoklių“, vis dar užsilikę gana nemažai. Vieni jų – privačiose rankose, kitus valdo valstybinės institucijos.

Jokia paslaptis, kad kai kurie savininkai išvengia padidinto NT mokesčio imituodami „nesibaigiančias statybas“. Turime tokių pavyzdžių. Dabartinis Nekilnojamojo turto įstatymas, užuot drausminęs aplaidžius pastatų šeimininkus, neretai apsaugo juos nuo didesnių išlaidų ar kitokios atsakomybės. Be to, šiandieninė mokesčių reguliavimo tvarka miestui net neleidžia gauti tikslių duomenų, ar už konkretų apleistą pastatą apskritai yra mokamas padidintas NT mokesčio tarifas. Iš savo pusės darome, ką galime“, – realią situaciją komentuoja Kauno mero pavaduotojas Andrius Palionis.

Šiemet Kaunas į Apleisto ar neprižiūrimo nekilnojamojo turto sąrašą įtraukė 176 objektus, priklausančius 89 juridiniams ir fiziniams asmenims. Maždaug trečdalis statinių patenka į UNESCO Pasaulio paveldo ir kitas saugomas kultūros paveldo teritorijas, didžioji dalis pastatų sąraše atsiduria nebe pirmus metus.

Jokia paslaptis, kad kai kurie savininkai išvengia padidinto NT mokesčio imituodami „nesibaigiančias statybas“.

Skaičiuojama, kad bene didžiausia koncentracija apleistų ar neprižiūrimų pastatų stūkso pačiame Kauno centre, Aleksote, Eiguliuose ir Šančiuose – iš viso 135 objektai. Dešimtys trūnija Panemunės, Vilijampolės, Žaliakalnio, Dainavos ir Šilainių seniūnijose. Jų savininkams nustatytas padidintas nekilnojamojo turto mokestis, siekiantis 3 proc. nuo turto vertės.

Kauno miesto tarybai vienbalsiai pritarus tokiam sprendimui, atitinkamai didės miesto biudžeto pajamos iš nekilnojamojo turto mokesčio, o apleisto ar neprižiūrimo nekilnojamojo turto savininkams tai yra vienintelis savivaldos turimas įrankis, galintis paskatinti greičiau pradėti tvarkybą.

Nutarusiems imtis darbų, miestas įprastai siūlo teikti paraiškas Paveldotvarkos programai ir pretenduoti į dalinį finansavimą iš miesto biudžeto. Jis gali būti skiriamas fasado atnaujinimui, dekoratyviniam apšvietimui ar pritaikymui neįgaliųjų reikmėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>Vyru vyras2024 m. spalio 9 d. 12:59:13

>Vyru vyras2024 m. spalio 9 d. 12:59:13 portretas
Svarbiausiai kad valstybine organizacija uz savo lesas nesutvarkytu,neisleistu milijonu mokesciu moketoju pinigu ir poto uzdyka neperleistu Lansbergio mokykloms. Taip kaip nutiko Vilniuje....

O pradėt turėtumėte nuo pastato priešais geležinkelio stotį

O pradėt turėtumėte nuo pastato priešais geležinkelio stotį portretas
Atvykèliams svečiams į Kauną gazdinantis vaizdas - griuvėsiai....

Anonimas

Anonimas portretas
Saunuoliai Kaunieciai
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių