Kas nutylėta KTU gimnazijos skandale?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

KTU gimnazijos skandalas suskaldė bendruomenę. Negana to, paaiškėjo, kad ne visi moksleiviai gina mokytoją, o direktorius viešai prabilo, kad suabejota ir pačiu nusirašinėjimo faktu.

Dalis gina direktorių

"Kauno diena" primena, kad skandalas įsibėgėjo, kai KTU gimnazijos istorijos mokytojas D.Boguševičius už galimą nusirašinėjimą dviem mokiniams parašė po du vienetus. Jų tėvai parašė skundą, kad būtų įvertintas paties mokytojo elgesys pamokose: necenzūrinė leksika, pamokymai apie masturbaciją ir sifilį. Neoficialiais duomenimis, skunde užsiminta ir apie mokytojo šališkumą, jo įprotį vaizdo filmukais mokymosi medžiagą pateikti uždaroje feisbuko grupėje, į kurią esą būdavo priimami ne visi mokiniai. Kiti turėdavo mokymosi medžiagą prasimanyti kitais būdais, pavyzdžiui, telefonu įsirašydami pamokas.

Mokytojas atmetė kaltinimus dėl necenzūrinės leksikos, teigdamas, kad citavo oficialius kūrinius ar seminaro medžiagą.

Oficialiai nuskambėjusi pozicija – D.Boguševičius neatlaikė gimnazijos vadovybės spaudimo ir nusprendė pasitraukti. Vis dėlto mokytojas pareiškimą iš darbo išeiti parašė tik išgirdęs, kad gimnazijos administracija iškvietė nepriklausomą vertintoją, kuris turėjo dalyvauti jo pamokoje.

Apie tai sužinojusi dalis gimnazistų parengė peticiją, palaikančią D.Boguševičių.

Tai buvo labai neapgalvotas sprendimas, kuris atnešė labai daug žalos visai gimnazijai.

Dabar aiškėja, kad vieni moksleiviai palaikė istorijos mokytoją, o kiti stojo ginti KTU gimnazijos direktoriaus Tomo Kivaro.

Pastarojo šalininkai kritikavo ir Mokinių tarybos vadovų elgesį.

"Nereikėjo iš viso šito reikalo viešinti. Tai buvo labai neapgalvotas sprendimas, kuris atnešė labai daug žalos visai gimnazijai. Visą praeitą savaitę pamokos vyko labai sudėtingomis sąlygomis, nes ir mokytojai, ir mokiniai buvo labai įsitempę. Šią savaitę dar jaučiamas skauduliukas, bet visi susiėmė. Manome, kad, susidarius šiai situacijai, susidūrė dviejų labai stiprų ego turinčių žmonių keliai ir jie nesugebėjo išspręsti problemos tarpusavyje, nors tai tikrai buvo įmanoma padaryti", – kitokią mokinių nuomonę išsakė gimanzistė Eglė Liagaitė.

Anot jos, tai, kad istorijos mokytojas D.Boguševičius nebendravo su administracija, parodo jo charakterio bruožus. Moksleivė tikino, kad, esant bet kokiai situacijai, reikia kalbėtis, o šiuo atveju nieko panašaus nebuvo.

"Buvo viskas per daug sureikšminta. Tas vertintojas, kuris turėjo atvažiuoti, yra normalus dalykas ir nereikėjo įsižeisti", – tikino mergina.

E.Liagaitė pabrėžė, kad mokiniai netoleruoja nusirašinėjimo. "Pas mus gimnazijoje retai nusirašinėjama. Visi suprantame, kad per egzaminus tikrai negalėsime nusirašyti. Pas mus tikrai nėra lengva mokytis, bet nereikia to dramatizuoti", – nuomonę išsakė gimnazistė.

Aiškino situaciją

Pasak E.Liagaitės, KTU gimnazijos vadovybė rengė ne vieną susitikimą su mokiniais, kalbėjosi apie susidariusią situaciją, tad ji palankiai vertina administracijos veiksmus ir reakciją į kilusį skandalą.

"Manau, kad buvo profesionaliai sureaguota. Galiu pasidžiaugti, kad ši situacija paskatino visus pasikalbėti. Gimnazijos viduje situacija buvo išnagrinėta, išklausytos visos nuomonės. Tai, kad administracija viešumoje ilgai nepaskelbė savo pozicijos, manau, buvo protingas žingsnis, nes jie nenorėjo pilti žibalo į ugnį. Žinote, socialinių tinklų karas dar niekam nepadėjo", – "Kauno dienai" kalbėjo moksleivė.

Anot gimnazistės, moksleiviai ir patys daug diskutavo, ar istorijos mokytojas D.Boguševičius turėtų grįžti į gimnaziją, ar ne. Tačiau bendros nuomonės surasti nepavyko.

"Esu buvusi keliose jo pamokose kaip laisvasis klausytojas. Jis turi talentą ir Dievo dovaną. Tačiau manau, kad jam būtų sunku grįžti, nes reikėtų perlipti per savo ambicijas ir grįžti pas tą pačią administraciją, kurią jis viešumoje aršiai kritikavo. Yra didelis susiskaldymas ir tarp mokytojų. Tad tiesiog nežinau, koks geriausias būtų sprendimas dėl jo grįžimo", – sakė E.Liagaitė.

Neaišku, ar nusirašė?

KTU gimnazijos direktorius T.Kivaras, dar praėjusią savaitę žadėjęs atsakyti į "Kauno dienos" klausimus, dabar atsitvėrė tylos siena. Neoficialiai teigiama, kad tokia buvo gimnazijos steigėjo KTU pozicija.

Vis dėlto susitikime su gimnazistų tėvais T.Kivaras patvirtino, kad būta pagrįstų abejonių dėl paties nusirašinėjimo fakto.

"Klasėje nebuvo tvirto sutarimo, ar moksleiviai tikrai nusirašinėjo, ar ne. Mūsų pozicija – vienetų rašymas yra parodymas, kad esi viršesnis. Elgesio nesiūlome vertinti pažymiais", – susirinkime dėstė gimnazijos vadovas.

Beje, apie tai, kad pažymiais vertinamos mokslo žinios, o ne galimi drausmės pažeidimai, yra užsiminęs ir KTU gimnazijos įkūrėjas Bronislovas Burgis.

Turėjau didelę nuojautą, kad jis įsižeis, jei paprašysiu kitos istorijos mokytojos stebėti pamoką ar pats tai padarysiu, todėl nusprendėme, kad turi būti žmogus iš šalies.

T.Kivaras tėvams taip pat patvirtino, kad istorijos mokytojas atsisakė parodyti galbūt nusirašinėjusių mokinių atsiskaitymo darbus. Apie įtariamą nusirašinėjimą pranešta tik žodžiu. Pasak direktoriaus, turėjo vykti dialogas tarp mokytojo ir moksleivio, tačiau pedagogas kalbėtis nebuvo linkęs.

T.Kivaro teigimu, išorinis vertinimas istorijos mokytojui buvo užsakytas, nes reikėjo atsakyti skundą parašiusiems tėvams. Būtent nepriklausomo eksperto įvertinimas būtų buvęs atsakymo pagrindu.

"Turėjau didelę nuojautą, kad jis įsižeis, jei paprašysiu kitos istorijos mokytojos stebėti pamoką ar pats tai padarysiu, todėl nusprendėme, kad turi būti žmogus iš šalies. Niekada neturėjau tikslo būti prieš Domą", – aiškino direktorius. Prieš keletą metų būtent jo iniciatyva D.Boguševičius tapo Kauno Metų mokytoju.

Keli susirinkime dalyvavę tėvai akcentavo kitą skandalo pusę. Jie atkreipė dėmesį, kaip istorijos mokytojas situaciją pateikė socialiniame tinkle. Anot tėvų, nederamas elgesys vaikus viešai aptarinėti.

"Reikia nepamiršti, kad už kiekvienos istorijos – vaikas. Aš tikrai nenorėčiau, kad, jei mano vaikas suklystų, būtų viešai išvadintas vagimi. Taip elgtis negalima. Todėl aš taip pat skųsčiausi ir vadovybė privalėtų atsakyti į mano skundą", – kitą poziciją dėstė susirinkime dalyvavusi bendruomenės narė.

Užgesino gaisrą?

Praėjusią savaitę situaciją išnagrinėjo ir KTU gimnazijos valdyba. Ją sudaro KTU bei gimnazijos tarybos ir tėvų komiteto, mokytojų bei gimnazijos Alumni draugijos atstovai. Posėdyje  dalyvavo ir laikinai pareigas einanti KTU rektorė Jurgita Šiugždinienė.

Išklausiusi visas suinteresuotas šalis ir atlikusi dokumentų analizę, valdyba nustatė, kad nebuvo operatyviai ištirtas galimas akademinio nesąžiningumo atvejis per spalio 25 d. istorijos pamokoje vykusį atsiskaitymą.

"Valdyba atkreipia dėmesį, kad su nepilnamečiais susijusi informacija negali būti viešinama, skelbiama. Visoms suinteresuotoms pusėms rekomenduojama laikytis darbo tvarkos taisyklių, atkreipiamas dėmesį į KTU gimnazijos darbo tvarkos taisykles, kuriose nurodoma vengti asmeninių vertinimų ir viešai neaptarinėti mokinių akademinių ar kitų nesėkmių", – rašoma pranešime.

Nežinoma, ar grįš

Gimnazijos valdyba rekomendavo istorijos mokytojui D.Boguševičiui priimti direktoriaus T.Kivaro pasiūlymą tęsti darbą

"Apie valdybos sprendimą žinau tik tiek, kiek yra universiteto pranešime spaudai. Posėdžio metu su valdyba kalbėjau telefonu apie 20 minučių. Klausimai buvo užduoti tie patys, kuriuos man buvo uždavusi spauda. Kad ir kaip būtų įkyru, vis dar nežinau, ar grįšiu, nes yra labai įvairių aplinkybių. Aš užklausiau universiteto, kad jie man galėtų atsiųsti oficialius valdybos sprendimus, ką, susijusio su mano asmeniu, valdyba nutarė. Tada priartėsiu prie galutinio sprendimo", – "Kauno dienai" sakė šiuo metu nedarbingumo pažymėjimą turintis istorijos mokytojas.

Nubaudė vienus geriausių

Pasak vieno moksleivio mamos, vaikai neigia nusirašinėję ir patyrė stiprų smūgį, kai buvo tuo apkaltinti.

Jie mokosi devintukais ir dešimtukais, o į KTU gimnaziją įstojo tarp dešimties geriausiųjų. Jie yra sėkmingai dalyvavę nacionalinėse matematikos ir chemijos olimpiadose.

"Vienetai jaunuoliams reiškia prarastas galimybes įstoti į norimas auštąsias mokyklas, kurios dažniausiai vertina pastarųjų ketverių metų rezultatus", – sakė nepilnamečio motina.

Ji patvirtino, kad abu gimnazistai neigė nusirašinėję, o vėliau perrašę kontrolinį darbą gavo aukštus įvertinimus.

Nepilnamečių tėvai taip pat atkreipė dėmesį, kad iš pradžių už esą nusirašinėjimą buvo įrašyta net po du vienetus, nors tai yra drausmės pažeidimas. Net per valstybinius egzaminus pagautas nusirašinėjantis moksleivis tiesiog šalinamas iš egzamino, bet  jam nėra rašomas vienetas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietė

Kaunietė portretas
Kam geriau? Pilkiems kolegoms? Tingiems mokiniams? Kaprizingiems tėveliams? Gal būt... Yra daug gerų mokytojų, kurie paruošia egzaminams, olimpiadoms ir t.t. ... Bet po kiek laiko nebeprisimeni nei ką jie sakė, nei kaip, dar vėliau jų pavardes, veidus, ir juos pačius pamiršti. Bet yra mokytojų, kuriuos prisimeni labai ryškiai ir vis "pasimatuoji"... Praeina daug laiko ir tu vis prisimeni juos lyg vakar. Boguševičius vienas iš jų. Atrodo gimnazijoje tuoj nebeliks ryškių asmenybių. Tegyvuoja pilki ir pavydūs žmogeliai.

tėvelis

tėvelis portretas
Mokytojas Boguševičius paliko Ginnaziją. Gal taip ir geriau, nes Boguševičius nesugeba bendrauti su aplinkiniais: nei su mokiniais, nei su kolegomis mokytojais, nei su mokinių tėvais !!!

Gimnazisto mama

Gimnazisto mama portretas
Šiandien gimnazijos direktorius parašė visiems tėvams laišką, kad Mokytojas Boguševičius paliko gimnazija. Mes pralaimėjom. Ir turbūt nesam verti tokio gero istoriko. Užtat pasiliko mokytoja Židonytė - štai jos ir esame verti. Pradedam galvot apie Vilniaus Licėjų - dar turim progą ten patekti... Geros dienos visiems.
VISI KOMENTARAI 49

Galerijos

Daugiau straipsnių