Kas gali būti blogiau: kauniečiai kenčia beprotišką karštį, o dar nėra vandens

  • Teksto dydis:

Geriamas vanduo gyvybiškai svarbus bet kokiu oru, jau nekalbant per tokius karščius, kokie Kauną užklupo šią savaitę. Alinantys orai kauniečiams pateikė dar vieną staigmeną – ėmė trūkti geriamojo vandens. Iš kai kurių daugiabučiuose įsikūrusių gyventojų čiaupų vanduo bėga silpna srove, o kai kur ir tai yra prabanga.

Vienas iš su redakcija susisiekusių Žaliakalnio gyventojų pasakojo vakar grįžęs visas suplukęs namo neturėjo galimybės nusiprausti, nes čiaupą pilnai atsukus iš jo vanduo vos vos sroveno. Vandens maisto gamybai teko prisilašinti. 

Situacija nepasikeitė ir 23 val., kai vandens vartojimo mastai mieste paprastai sumažėja. Vandens slėgis atsistatęs tik apie 2 val. nakties, tuomet ir palindęs po dušu.  Kitiems gyventojams, nusprendusiems nebelaukti vandens, teko praustis ar gaivintis tiesiog apsišlakstant.

„Gerai, kad šeimoje nėra ligonių ar mažų vaikų, kai vandens neatidėliotinai reikia ir maistui, ir asmens higienai, ir skalbimui“, – kalbėjo kaunietis.

Tačiau kai kurie kiti gyventojai šioje miesto dalyje ir Šilainiuose, Vilijampolėje neturėjo galimybės vandens net prisilašinti. Nuo sausros kenčia ir Kauno rajono gyventojai. Pavyzdžiui, įsikūrusieji pagrindinėse Ringaudų gatvėse jau ne pirmą dieną apskritai neturi geriamojo vandens.

„Tik sužinoję apie vandens tiekimo sutrikimus, sušaukėme skubų pasitarimą su bendrovės „Kauno vandenys“ vadovais, kurie pristatė artimiausių veiksmų planą. Įmonė privalo padaryti viską, kad vandens tiekimas visiems kauniečiams būtų atstatytas kaip įmanoma greičiau“, – sakė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas.

Kauniečius, kurie visiškai neturi vandens, mūsų įmonės specialistai aprūpins į plastikines talpas įpilto geriamojo vandens atsargomis.

„Kauno vandenų“ atstovai dar anksčiau įspėjo, kad  dėl vyraujančių karščių kelis kartus išaugo vandens poreikis, ir prašė vandenį naudoti itin taupiai.  

Bendrovės l.e.p. generalinis direktorius Ramūnas Šulskus trečiadienį skaičiavo, kad su vandens tiekimo sutrikimais šiomis dienomis susiduria iki 1 tūkst. kauniečių.

Anot jo, visi 123 miesto gręžiniai ir siurblinės dirba pilnu pajėgumu. Vandens tiekimo problemos fiksuojamos vakarinėje miesto dalyje, daugiausiai Aleksote ir Vilijampolėje.

„Tuo tarpu rytinėje miesto dalyje esančiuose gręžiniuose, iš kurių išgaunama didžioji dalis miestui tiekimo vandens, dar yra nemažai rezervų. Šiuo metu bendrovės „Kauno vandenys“ specialistai ieško sprendimų, kaip iš rytinės miesto dalies didesnius vandens kiekius „permesti“ į vakarinę pusę. Tai turėtų padėti išspręsti problemą“, – teigė R. Šulskus.

Kol vyrauja karščiai, pristabdyti vamzdynų rekonstrukcijos darbai Tunelio gatvėje ir Karaliaus Mindaugo prospekte. Taip pat po užbaigtų rekonstrukcijos darbų bus užpildytas vandens rezervuaras, esantis Aukštaičių gatvėje, iš kurio į mikrorajonus papildomai bus teikiamas vanduo.

„Kauniečius, kurie visiškai neturi vandens, mūsų įmonės specialistai aprūpins į plastikines talpas įpilto geriamojo vandens atsargomis“, – žadėjo R. Šulskus.

Miestiečiai, susiduriantys su vandens tiekimo problemomis, kviečiami skambinti į kauniečių aptarnavimo centrą „Mano Kaunas“ nemokamu telefonu 8 800 20 000.

Kol vyrauja stichiškai karšti orai, gyventojai prašomi nelaistyti vejų bent jau vakarais nuo 18 iki 23 val. 

„Kauno vandenų“ Centrinės dispečerinės duomenimis, kai kuriose vietovėse vandens suvartojimas šoktelėjo nuo vidutinio 140 kub. m iki 340 kub. m per valandą. 

Daugiabučius administruojančios bendrovės „Mano būstas“ atstovas Paulius Ugianskis vardijo, kad vandens tiekimo problemas dažniausiai lemia seni, apnašų pilni vamzdynai arba namuose sumontuojami per mažos galios siurbliai.

Jis įvardijo, kad dėl pastarojo veiksnio bėdų kilo Varnių gatvės 38-ojo namo gyventojams. Paaiškėjo, kad šio naujo namo statytojas sumontavo per silpną siurblį, tad dabar susigriebta jį keisti galingesniu. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesąmonė

Nesąmonė portretas
Čia tik žiniasklaida kelia triukšmą ir konservai iš paskos, o konkrečių gyventojų ,kurie VISIŠKAI neturėtų vandens-nesigirdi.Turim vandens ir jokių problemų.

...

... portretas
Svarbiausia kad krabams vandens nepritrūktų!

silainiskis

silainiskis portretas
turim to vandens. Pilnu pajegumu bega is krano. Maudomes visa seima
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių