Ką archeologai rado Kauno senamiestyje?

Prieš planuojamą kasinėjimo darbų pabaigą Kauno senamiestyje netikėtai rastą XVI a. mūrinį rūsį, kuriame buvo saugomi vertingiausi to meto amatininkų darbai, archeologai vadina vienu svarbiausių Kauno radinių.

Neplanuota darbų pabaiga

Mosuoti kastuvais ir raustis po projektinio gylio žemės sluoksnį Šv.Gertrūdos ir M.Valančiaus gatvių sankirtoje, šalia dygstančio modernaus kelių aukštų namo su požeminiu garažu, archeologai pradėjo pirmosiomis liepos dienomis. Baigiantis vasarai ir rugpjūčiui specialistų komanda jau džiaugėsi apčiuopiamais rezultatais – keliais XVIII a. statiniais, kuriuose buvo dirbama su mėsa ir juvelyriniais dirbiniais, taip pat krūva įvairiausių radinių: kalvio rankų darbo durų vyriais, diržų sagtimis, monetomis, aukso plokštelėmis, kaulais, sagomis, paukščio formos švilpyne ir keramikos šukėmis.

"Labai dažnai paskutinę dieną archeologai aptinka patį svarbiausią radinį", – taip, pasak objekto tyrimų koordinatoriaus Olego Fediajevo, atsitiko ir šį kartą. Maždaug prieš pusantro mėnesio 1,2 tūkst. kv. m plote jiems atsivėrė XVI a. pabaigos–XVII a. pradžios ūkinis pastatas, kuriame, kaip manoma, mėsininkai, juvelyrai ir kiti amatininkai laikė pačius vertingiausius savo daiktus.

"Tai, kad pastatas – gamybinis, rodo jame esančios nišos, į kurias buvo statomos žvakės arba lempos. Nišų yra gana daug, o tai liudija apie pastovų erdvių apšvietimą ir nuolatinį jų naudojimą", – stovėdamas ant šlaito krašto, į istorinius likučius su gotikiniu pamatu dirstelėjo O.Fediajevas.

Labai dažnai paskutinę dieną archeologai aptinka patį svarbiausią radinį.

Spėjama, kad mūrinis ūkinis pastatas buvo sugriautas arba XVII a. viduryje, arba XVIII a. pradžioje Šiaurės karo metu.

"Istoriniuose šaltiniuose šio pastato nėra. Ikonografinėje medžiagoje minima, kad XVII a. kampiniame sklype, šalia gatvės buvo mūrinis pastatas su rūsiu. Ar tai tas pats – išsiaiškinsime", – toliau laviruodamas poliais sutvirtinto šlaito kraštu, istoriją tikslino pašnekovas.

Vertingi radiniai

Darbuodamiesi prie mūrinio sandėlio likučių, archeologai čia aptiko ne vieną vertingą ir įdomų radinį. Ranka brūkštelėjęs šlapią suolą, kelis jų O.Fediajevas išskleidė priešais "Kauno dienos" fotografo objektyvą.

"Štai čia keptuvės rankena. Kiek tolėliau – butelių dugnai, olandiškos pypkės fragmentas, keramika ir glazūra dengtų ar vienspalvių koklių likučiai, – jau nuplautas kelių šimtmečių senumo šukes skaičiavo pasibaigusių tyrimų koordinatorius. – Mes, archeologai, neprietaringi, todėl kai kuriuos radinius klijuosime. Visai smulkias detales, kurias skaičiuojame kilogramais, utilizavome."

Išrikiavęs stiklinius ir keraminius eksponatus, jau po akimirkos pašnekovas iš kartoninės dėžės ištraukė du plastikinius maišelius su metaline diržo apkala, XIX a. datuojama caro laikų saga, keliais to meto sidabriniais pinigėliais ir varinėmis monetomis, kadaise pašaipiai vadintomis buratinkėmis.

"Iš kur kilo toks pavadinimas? Jonas Kazimieras pasikvietė finansininką Buratini, kuris pasiūlė sidabrinius pinigus pakeisti į varinius ir jais mokėti algą kariuomenei. Tąsyk jų buvo nukaldinta milijonai", – tarp pirštų vartydamas laiko nugludintą popieriaus storumo monetą kalbėjo archeologas. Vienoje jos pusėje išspaustas Lenkijos herbas ir išleidimo datą liudijantys skaičiai "1655", kitoje – Jono Kazimiero atvaizdas. Atidžiau dirstelėjęs, iš visos krūvos varinukių O.Fediajevas ištraukė dar vieną Vyčiu puoštą monetą. Tiesa, norint įžiūrėti žirgą ir ant jo sėdintį raitelį prireikė itin daug pastangų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KVAD korumpuotas ar ne

 KVAD korumpuotas ar ne portretas
Dabar pamatysime KORUMPUOTAS PAVELDAS AR NE. Puiki proga įsitikinti visiems jų sąžiningumu. Vilniaus ponaičiai iš CITUS kompanijos tikisi nupirkti statybų pratęsimą... mūsų kauniečių istorijos sąskaita... Va čia ir pamatysim. Kai kokiam pasmirdusiam žaliakalnyje tai neleidžia medinių lūšnų griauti O SENAMIESTYJE XVI a. namo rūsį kuriame rastas lobis jaučiu bandys įkomponuoti į požeminius garažus...

to saulius

to saulius portretas
jei tau neidomu,tai neskaityk ir nekomentuok,gal i baznycia nueik ,nes labai piktas esi,nieko gero niekur nematai taip ir numirsi nuo pykcio...

pirkejas

pirkejas portretas
Koks ten statinys,kiek anksciau buvo leidimas statyti viesbuti, ar dabar jau pakeista paskirtis i gyvenamaja. Klausiu todel. kad tikro atsakymo negaliu gauti.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių