Įžūlu: nepraėjo nei para, o paveldo namas Žaliakalnyje vėl nelegaliai griaunamas

Trečiadienio popietę Perkūno alėjos gyventojai skambino visais varpais, kad kultūros paveldo zonoje nelegaliai griaunamas namas. Institucijos patvirtino, kad leidimų nėra ir darbus sustabdė. Tačiau nepraėjo nei para, kai sunkioji technika vėl užsikūrė ir spėjo nukąsti dar daugiau stogo.

Vėl griauna

„Kauno dienos“ skaitytojai pranešė, kad ketvirtadienio ryte buvo atnaujinti nelegalūs Perkūno al. 11-ojo namo griovimo darbai. Panašu, kad namo savininkui nusispjaut į kultūros paveldo specialistų nurodymus stabdyti darbus.

„Neįtikėtina. Yra tęsiami neteisėti šio namo griovimo darbai. Atvykęs namo savininkas ir pastatas toliau griaunamas, nors visi darbai vakar buvo sustabdyti. Kaip matote, yra panaikintas ir riboženklis, galimai nutraukti komunikacijų laidai. Darbuotojai nesilaiko jokių saugos reikalavimų, dulkės visur sklinda, teritorija nėra tinkamai aptverta. Be jokių leidimų ar sutikimų yra naikinama ir privati nuosavybė. Šis įvažiavimas buvo įrengtas mano artimojo lėšomis, o dabar jis sugadintas“, – situaciją komentavo vietos gyventojas, socialiniuose tinkluose pasidalijęs ir tiesiogine transliacija, kurioje matyti, kaip sunkioji technika nugnyba dalį Perkūno al. 11 namo stogo, o darbininkai spėjo dalį statybinio laužo patraukti nuo pastato.

Leidimų neturi

Žaliakalnio gyventojai ketvirtadienio rytą vėl iškvietė policijos pareigūnus, kreipėsi į paveldosaugininkus. Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato atstovė „Kauno dienai“ patvirtino, kad pranešimas apie atnaujintus namo griovimo darbus buvo gautas apie 8.30 val.

Apie 9 val. Kauno miesto savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas taip pat nurodė, kad jau yra įvykio vietoje. Čia atvyko ir Perkūno al. 11 namo savininkas. Pasak specialisto, jis nėra linkęs stabdyti nelegalių griovimo darbų.

Vilmanto Raupelio nuotr.

„Šiuo metu darbai nevyksta. Buvo šiek tiek pradėta vėl griauti. Šiuo metu yra atvykęs pastato savininkas, mes su juo aiškinamės. Jis įrodinėja savo tiesas, mes jam sakome, kas už tokius darbus gresia. Aš iš jo išgirdau, kad darbus jis esą pats nuraukė ir dabar darbininkams neva skaičiuos prastovas, dėl to po to vėliau teiks ieškinį toms institucijoms, kurios, jo manymu, neteisėtai stabdo darbus. Gali būti, kad viskas persikels į teismą, nes savivaldybė jokių leidimų nėra išdavusi ir mes laikome, kad būtent griovimo darbai yra nelegalūs“, – „Kauno dienai“ iš įvykio vietos komentavo S.Rimas.

Šiuo metu yra atvykęs pastato savininkas, mes su juo aiškinamės. Jis įrodinėja savo tiesas, mes jam sakome, kas už tokius darbus gresia.

Vertingas pastatas

Dar trečiadienio vakarą kultūros paveldo specialistai buvo nurodę, kad griovimo darbų leidimų tikrai nėra, o Perkūno al. 11-asis namas turi vertingų savybių, todėl labai įžūlu taip griauti pastatą.

„Buvo pradėti nelegalūs pastato griovimo darbai. Jokių leidimų, derinimų nėra, nebuvo ir nebus. Kartu su Statybos inspekcija darbus sustabdėme.

Šis gyvenamasis pastatas yra kultūros paveldo statinys. Jis patenka į savivaldybės saugoma paskelbtos kultūros paveldo vietovės, vadinamos Žaliakalnio 1-oji, teritoriją. Kauno miesto savivaldybės tarybos 2013-07-18 sprendimu patvirtintame šios teritorijos specialiajame plane, pastatas priskirtas a2 – ketvirtos kultūrinės vertės kategorijos pastatams (statiniams, turintiems vertingųjų savybių), todėl pastatas atitinka Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatyme ir Statybos įstatyme apibrėžtą „kultūros paveldo statinio“ sąvoką“, – aiškino S.Rimas.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Kultūros paveldo departamento (KPD) specialistai „Kauno dienai“ tvirtino, kad pastato griovimo darbai su jais taip pat nebuvo derinti, nors šis namas yra kultūros paveldo saugomoje teritorijoje. Architektai taip pat atkreipė dėmesį, kad naikinamas unikalus Žaliakalnio namas. Dabar bus siekiama skubos tvarka pastatui suteikti teisinę apsaugą.

„Ketvirtadienį ryte vėl pastatas buvo griautas. Dabar darbai sustabdyti, policija taip pat fiksuoja faktines aplinkybes. Tikimės, kad pastatą pavyks išgelbėti ir užkirsti kelią savavaliams darbams. Savininko įsitikinimu, jis gali griauti namą. Šiandien intensyviai kontroliuosime, kad darbai nebūtų atnaujinti. O po to neatmetama galimybė, kad skubos tvarka inicijuosime šio pastato įtraukimą į Kultūros paveldo registrą, nes yra reali pastato sunaikinimo grėsmė. Tokiu atveju būtų suteikiama objektui teisinė apsauga“, – apžiūrėjęs atnaujintus pastato griovimo darbus, „Kauno dienai“ komentavo KPD Kauno skyriaus vyr. specialistas Andrius Liakas.

Vilmanto Raupelio nuotr.

„Viena autentiškiausių Kaune – P.Rusecko vila Perkūno al. 11 – brutaliai griaunama!!! Prieš keletą metų suneramino informacija, kad architekto Aleksandro Gordevičiaus stilingą vilą įsigijęs niūrus BMW žmogus Kauno Paveldotvarkos skyriuje „susimaźino paveldosaugos klasę“. Šiandien jau turime rezultatą. Bet neturim atsakymo – kodėl Kaunas ciniškai naikina savo tapatybę, savo geną, savo prabą?“ – socialiniame tinkle pažymėjo architektas Audrys Karalius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Būtų milijoninės

Būtų milijoninės  portretas
Baudos,nereikėtų gaudyti,kas kur ka griauna

lazda

lazda portretas
Piktas bus sitas. Toks paveldas yra apdriskes su siferiniu stogu ir siuolaikiniu stoglangiu. Cia yra is ubagiskumo toks pastatytas. Betonas su medzio pliauskem sienose. Kaimas. Leiskite zmogui pastatyti lygiai toki pati tik modernu, ne is ubagiskumo jis ta darys. Geras medziagas sudes. Geda kam toki kulturos pavelda parodyti. Perpuves grybas. Yra senoviniai pilys dvarai jais ir rupinkites, pritraukite investicijas kaip Prancuzai, duokite zmonem renovuoti arba perstatyti. Jei nieko nebus galima jame daryti tai tas tvartelis atgal i zeme sulys architektai mikimauzai susipyke su kapitalo struktura ir nusidevejimu is viso. Kaip ji naudoti - durneliai architektai? Dirbkite, o ne su knygutem lakstykite, architektai apdriske. O sita jei taip svarbu leiskite pastatyti is nauju moderniu medziagu truputi pamoderzinuoti...ne - vis kysio is BMW labai norisi. Reketininkai perpersti. Marijos radija geriau nugriaukite. Balvonai architektai vietines balos. Kitus pakaluskite kaip dirbti jei nemokate.

Ruta

Ruta portretas
Pasibaisetina, kas vyksta. Dvasios ubagai, be saknu, be issilavinimo griauna, tai , kas byloja musu istorija. Statykite namus Vytenuose, kaniukuose ar kur kitur, neluskite i tokias viwtas, kur jums NE VIETA!!! O komentatoriai irgi mankurtai.
VISI KOMENTARAI 51

Galerijos

Daugiau straipsnių