Žaliakalnyje nelegaliai griaunamas namas: sunkioji technika stogą nunešė akimirksniu

Netoli Kauno sporto halės trečiadienį pradėtas griauti paveldo zonoje esantis namas. Vietiniai gyventojai stebisi tokiais įžūliais veiksmais, mat griovimo darbams joks leidimas nebuvo išduotas. Tą patvirtina ir atsakingos institucijos.

Staigiai pradėjo griauti

Į „Kauno dienos“ redakciją kreipėsi Perkūno alėjos gyventojai ir nurodė, kad įžūliai griaunamas A.Smetonos laikų namas. Gyventojai apie tai, kad paveldo zonoje esantis namas gali būti griaunamas kalbėjo dar prieš kelias savaites, tačiau į vietą atvykę specialistai nieko nedarė, nes tuomet jokių griovimo požymių nebuvo. Tačiau trečiadienį į kiemą atvyko sunkioji technika ir prasidėjo staigūs Perkūno al. 11-ojo namo naikinimo darbai.


„Aš budėjau prie to namo, tai nieko nebuvo. Šiandien patraukiau automobilį ir tada staigiai per lietų atvarė techniką, stogą jau beveik sugriovė. Niekas jokių leidimų čia nedavė, su kaimynais nederino, čia yra korupcija aukščiausio lygio. Šis pastatas labai senas, buvo su tokiomis gražiomis kolonomis. Oficialiai neturėjo savininko. Kiek girdėjau, kažkokia moterytė neva buvo jį susigrąžinusi ir iš karto pardavė, o nauji savininkai pradėjo viską griauti“, – nurodė netoli Perkūno al. 11-ojo namo gyvenantis Nerijus.

„Viena autentiškiausių Kaune – P.Rusecko vila Perkūno al. 11 – brutaliai griaunama!!! Prieš keletą metų suneramino informacija, kad architekto Aleksandro Gordevičiaus stilingą vilą įsigijęs niūrus BMW žmogus Kauno Paveldotvarkos skyriuje „susimaźino paveldosaugos klasę“. Šiandien jau turime rezultatą. Bet neturim atsakymo – kodėl Kaunas ciniškai naikina savo tapatybę, savo geną, savo prabą?“ – socialiniame tinkle pažymėjo architektas Audrys Karalius.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Užtvėrė įvažiavimą

Niekas jokių leidimų čia nedavė, su kaimynais nederino, čia yra korupcija aukščiausio lygio.

Dar viena vietos gyventoja Ovidija taip pat antrino, kad griovėjai jokių leidimų neturi, darbus vykdo nelegaliai. Ant darbininkų aprangos ir technikos nėra jokių skiriamųjų ženklų, tad neaišku, iš kokios įmonės jie yra ir kam atstovauja. Sunkioji technika užtvėrė ir įvažiavimą į kiemus.

„Mes negalime patekti į namus, nes jie užstatė įvažiavimą. Į mūsų kiemą kitaip negalima patekti, tik tuo vienu keliuku. Niekas su mumis nederino, nepristatė planų, kiek laiko ketina griauti, kaip mums patekti į namus ir pan. Man labai keista, kad niekas nieko nedaro, nes tas namas yra Smetonos laikų“, – kalbėjo dar viena Žaliakalnio gyventoja, stebinti, kaip griaunamas Perkūno al. 11-asis namas.

Gyventojai nurodė, kad sunkioji technika suniokojo įvažiavimą, neaišku, ar nebus padaryta daugiau žalos.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Darbai nelegalūs

Griovimo darbus pastebėję gyventojai iš karto iškvietė policijos pareigūnus. Kaip „Kauno dienai“ sakė pranešėjai, pareigūnai nieko nedaro ir leidžia toliau griauti namą.

Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato atstovė Odeta Vaitkevičienė nurodė, kad pranešimas apie griaunamą Perkūno al. 11 namą gautas 14 val. Į įvykio vietą nuvyko pareigūnai, laukiama savininkų. Policija minėtoje vietoje šiuo metu užtikrina viešąją tvarką.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Kauno miesto savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas „Kauno dienai“ patvirtino, kad darbai vykdomi nelegaliai, miestas jokių leidimų neišdavė. Specialistas tikino, kad nuvyks į vietą išsiaiškinti situacijos.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) nurodė, kad iš gyventojų taip pat gavo pranešimą apie griovimo darbus, vykdomus Žaliakalnyje. Į Perkūno alėją buvo išsiųstas specialistas. Pirminiais duomenimis, griaunamas kartu su ūkine dalimi sublokuotas namas. VTPSI atstovė spaudai nurodė, kad darbai gali būti vykdomi. Tačiau griauti visko tikrai nebus galima. vėliau VTPSI pateikė kitą poziciją -– griovimo darbai iš tiesų vykdomi nelegaliai, nes nėra išduoti leidimai, o griovėjai elgiasi ypač įžūliai.

Kultūros paveldo departamento (KPD) specialistai taip pat buvo nuvykę į vietą ir įvertino griovimo darbus. KPD Kauno skyriaus vyr. specialistas Andrius Liakas nurodė, kad su paveldosaugininkais darbai taip pat nebuvo derinti.

„Ką tik grįžau iš įvykio vietos. Griovimo darbai su KPD nebuvo suderinti ir šiuo metu sustabdyti. Pastatas yra savivaldybės saugomoje vietovėje (jos apsaugą vykdo Kauno m. sav. kultūros paveldo skyrius). Namas yra vertingas – jo griauti nebuvo galima“, – konstatavo A. Liakas.

Jis nurodė, kad apie galimai savavalius griovimo darbus pranešimas buvo gautas telefonu. Tuomet buvo nedelsiant susisiekta su Kauno miesto savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus specialistais, kad šie taip pat apžiūrėtų, kas vyksta Perkūno alėjoje.

„Pastatas nėra registruotas Kultūros vertybių registre, tačiau yra savivaldybės saugomoje kultūros paveldo vietovėje – Miesto istorinė dalis, vadinamoji Kauno Žaliakalnio 1-oji, ir yra priskirtas vertingiems pastatams. Pradžioje teiksime reikalavimą imtis priemonių, kad būtų užtikrintas pastato būklės stabilumas“, – nurodė KPD vyr. specialistas. Tiesa, kol kas nėra aišku, kokia galimai padaryta žala. Ji paaiškės atlikus visus patikslinimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunas

Kaunas portretas
Su kaimynais nederino...suknistas lietuviškas pavydas čia ir yra jūsų paveldas,per tokius brudas lietuvoj dar ilgai stovės griuvenos,laužynai ir žiurkynai.

Tas pats Algirdas iš Žaliakalnio

Tas pats Algirdas iš Žaliakalnio portretas
Pamiršau baudeliu savininkui pridėti už asbestą šiferyje-dabar samdyk žmones surūšiuoti nuolaužas už dulkes kaimynams jokio dulkių sustabdymui užtvaro ir už nesugebėjimą apiforminti griovimo ,už darbą išeiginėmis dienomis ,ir dar griauti reikia mokėti kaip statyti.o pats svarbiausia būtum davęs istorikams uždirbti jie patys po plyta viską i muziejų butų susitempe ir lygtu tau švarus sklypas su didžiule duobe pamatam po istorinio šikduobės ieškojimo ,na va ir padalinau tamstos pinigėlius Ate

Algirdas iš Žaliakalnio

Algirdas iš Žaliakalnio  portretas
Idiotai netrukdykit žmogui statyti namo ,geriau padėkit .Tikiuosi ligoninės palatoje dar yra vietos sergantiems “”aš neleisiu”” Tikiuosi sulaukti išvysti dailu pastatą ,savininkui medali už miesto renovacija” Tarnyboms kantrybės
VISI KOMENTARAI 71

Galerijos

Daugiau straipsnių