Išskirtinis Irano kino šedevro „Išsiskyrimas“ seansas Kaune

Gero kino išsiilgusius Kauno žiūrovus Tarptautinis Kauno kino festivalis kviečia į ypatingą Irano filmo „Išsiskyrimas“ („Jodaeiye Nader az Simin“) seansą. Viena įsimintiniausių 2011 m. juostų, apdovanota „Oskaru“ geriausio užsienio filmo kategorijoje, bus rodoma rugsėjo 18 d. „Žalgirio“ arenoje.

Renginio metu apie Islamo kraštų kultūrą papasakos ir į žiūrovų klausimus atsakys Vytauto Didžiojo Universiteto Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto Regionistikos katedros vedėjas, profesorius Egdūnas Račius.

Filme pasakojama apie sutuoktinius Siminą ir Naderą, atsidūrusius ant skyrybų slenksčio. Siekdama geresnių galimybių jų vienuolikametei dukrai, moteris nori palikti šalį, tačiau Naderas nesutinka. Jis jaučia pareigą rūpintis sergančiu tėvu. Simina nenori nusileisti ir pareikalauja skyrybų. Dilema tarp pareigos tėvui ir meilės dukteriai sukrečia šeimos gyvenimą.

Nors filmo siužetas atrodo paprastas, jis įtraukia žiūrovą į moralinių, psichologinių ir socialinių klausimų verpetą. Nagrinėdamas gyvenimiškas dilemas, kuriose susikauna asmeninės ir šeimos vertybės, tradicijos bei religija, režisierius Asgharas Farhadi sugebėjo atskleisti dabartinės Irano visuomenės situaciją ir egzistuojančius skirtumus tarp socialinių klasių.

Paties režisieriaus teigimu, jam „svarbiausias yra moralinis požiūrio kampas. Socialinės situacijos nuolat visur kinta, bet moralinė perspektyva ir su ja susiję klausimai visuomet lieka tokie patys. Kiekvienas mūsų šioje istorijoje turi bent keletą moralinių klausimų.”

„Išsiskyrimas“ - tai pirmasis Irano filmas,  laimėjęs „Oskaro“ apdovanojimą.  Filmas triumfavo ir 2011 m. Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje (Vokietija): pelnytas „Auksinis lokys“ už geriausią filmą bei „Sidabrinis lokys“ geriausio aktoriaus ir aktorės kategorijose. Šiemetinio Kanų kino festivalio metu režisieriui ir jo prodiuserių komandai įteiktas naujai įsteigtas Europos Komisijos MEDIA programos prizas ir dotacija naujo filmo kūrimui Europoje.

„Išsiskyrimas“ bus rodomas rugsėjo 18 d., antradienį, 18 val. Kauno „Žalgirio arenos“ amfiteatre.  Bilietus bus galima įsigyti renginio vietoje 1 val. prieš seansą.

Šeštasis Tarptautinis Kauno kino festivalis šiemet vyks rugsėjo 26 – spalio 7 dienomis Kaune, kino teatre „Romuva”, M.Žilinsko dailės galerijoje, „Žalgirio” arenoje, vėliau festivalis persikels į Vilnių, Šiaulius, Panevėžį.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesvarbu

Nesvarbu portretas
Buvau. Tikrai kokybiškas, rimtas darbas. Labai gera aktorių vaidyba. Tačiau meluočiau sakydama, kad sužavėjo taip, jog žiūrėčiau antrą, trečią kartą, cituočiau ar labai keltų apmąstymus, jaudintų..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių