Į nakties tamsą partizanų takais traukė šimtai žygeivių

  • Teksto dydis:

Kauno rajonas turi gražią tradiciją Lietuvos valstybės nepriklausomybės atkūrimo dieną pasitikti naktiniuose žygiuose laisvės kovų vietomis.

Tokį žygį Kauno rajono savivaldybė jau trečią kartą surengė kartu su Pėsčiųjų žygių asociacija. Iniciatyvą palaiko ir Lietuvos šaulių sąjunga, Rezervo karių asociacija „Suopis“, Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos Marijampolės apskrities skyrius.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas pasidžiaugė, kad į patriotinius žygius kasmet susirenka šimtai žygeivių, ypač daug jaunimo, atvyksta ir NATO kariai.

Šiemet toks žygis buvo surengtas naktį iš kovo 8-os į kovo 9-tą dieną. Nors oras buvo darganotas ir labai vėjuotas, bet į Zapyškio daugiafunkcį centrą atvyko užsiregistruoti maždaug 500 dalyvių.

Prieš leidžiantis į žygį skambėjo aktoriaus Henriko Savickio atliekamos patriotinės dainos, buvo perskaitytas šių metų Laisvės premijos laureato, legendinio partizanų vado Vytauto Balsio-Uosio laiškas jaunimui.

Minioje buvo galima matyti uniformų su Čekijos Respublikos skiriamaisiais ženklais. Kauno rajono savivaldybės darbuotojai taip pat delegavo savo komandą.

Žygio maršrutas vedė pro Zapyškio krašto istorines vietas, susijusias su pokario partizanais, jų dislokacijos, kautynių bei žūties vietomis – Vytauto Balsio sodybvietę Kluoniškių kaime, kurioje 1945 m. birželio 12-osios naktį nelygioje kovoje žuvo 5 partizanai, o visa sodyba buvo sudeginta. Čia ilsisi žuvusių partizanų palaikai, o jų atminimui pastatytas kryžius.

Vienas iš žygio punktų – atstatyta Papiškės-Novos partizanų žeminė Drapakampio miške. Joje 1945 metais žiemojo apie 30 partizanų. 1945 m. rugpjūtį ji buvo susprogdinta, o kautynėse žuvusiems Zigmui Balsiui ir Jurgiui Čeičiui pastatytas atminimo kryžius.

Šeštadienį panašų pėsčiųjų žygį rengia ir domeikaviškiaI. Jis skirtas šio krašto legendai - pogrindžio spaustuvininkui Vytautui Andziuliui atminti.

Pėsčiųjų žygis po Domeikavos apylinkes startuos kovo 9 d., 11 val. Domeikavos laisvalaikio salėje. Maršruto ilgis – 10 km. Pakeliui žygio dalyviai sustos lankytinose seniūnijos vietoje, klausysis pasakojimų apie žinomus šio krašto žmones.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o kaip

o kaip  portretas
lasinius atiminejo naktimis,ir zude ,ar nebandet ...

Diedukas Anicetas

Diedukas  Anicetas portretas
Šaunūs čia tie lietuvaičiai. Gerbiame .

ane?

ane? portretas
Ačiū Dievui, kad tik takais, o ne per žmones
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių