„Herojaus“ mokykloje – gausi ukrainiečių bendruomenė

  • Teksto dydis:

„Tikiuosi, kad vaikai čia gaus gerą išsilavinimą, atestatus ir galės tęsti mokslus toliau. Svarbu ir tai, kad jie tiesiog gali eiti į mokyklą, kad nereikia bėgti nuo karo sirenų ar mokytis nuotoliniu būdu. Kai vaikai gali mokytis – laimingi ir jų tėvai“, – sako Kauno „Herojaus“ mokykloje dirbanti chemijos ir biologijos mokytoja iš Ukrainos Ana Kryvec.

Praėjusios savaitės penktadienį Kauno „Herojaus“ mokykla mokslo metų pradžios proga mokyklos ukrainiečių bendruomenę pakvietė į šventę – ne tik pažymėti naujuosius mokslo metus, tačiau ir susipažinti.

Mokyklos bendruomenės renginiuose apsilankė Ukrainos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvoje Petro Bešta, Kauno „Žalgirio“ komandos direktorius Paulius Motiejūnas.

Skirta susipažinti

„Herojaus“ mokyklos direktorius Andrius Pelegrimas sako, kad šiuo metu viename iš įstaigos padalinių – mokykloje „Heroiam slava“ – mokosi daugiau nei 530 įvairaus amžiaus vaikų iš Ukrainos, o juos ugdo apie 50 ukrainiečių mokytojų.

„Vaikus ir mokytojus prisijungti prie mūsų mokyklos bendruomenės pakvietėme prasidėjus karui. Jų atėjo tikrai daug – šiuo metu mokykloje yra apie 1 000 mokinių, maždaug pusė jų – ukrainiečiai. Prasidėjus naujiems mokslo metams, svarbu suvienyti bendruomenę, rasti bendrų dalykų – taip mokiniams, mokytojams, tėvams bus lengviau bendrauti, atsiras pasitikėjimas vieni kitais“, – sakė A.Pelegrimas.

Šventės metu mokiniai, mokytojai ir tėvai ne tik apsilankė mokyklos klasėse, tačiau visi kartu išsiruošė į pikniką, žaidė orientacinius žaidimus, degustavo maistą.

„Mokytojai, mokiniai ir tėvai bendravo tarpusavyje, rinko klasės pavadinimą, galbūt pasikalbėjo ir apie mokyklos vertybes. Mes visi turime suprasti, kad ukrainiečių bendruomenė yra gausi ir norint, kad ji taptų kultūros židiniu, žmonės palaikytų vieni kitus, visų pirma reikia juos sujungti – mūsų mokykla tam ir skiria laiko, o piknikas, bendros veiklos, užduotys – vienas iš būdų“, – sakė A.Pelegrimas.

Svarbūs principai

Pasak mokyklos direktoriaus, stebint šimtus gerai laiką leidžiančių žmonių buvo gera jausti, kad ši diena jiems tapo seniai patirta pramoga, o mintys sukosi ne apie karą, o kaip atlikti užduotis.

„Seniai tokia šventė jiems buvo organizuota. Apie karą mes daug nekalbame, nes mūsų tikslas – sukurti šiems žmonėms kitą realybę, suteikti kasdienio džiaugsmo. Karo situacijos tiesiogine prasme mes pakeisti negalime, bet galime sukurti akimirkų – tokių, kurias jiems bus gera prisiminti, kurios galbūt leis pamiršti patirtus išgyvenimus.

Svarbu laužyti standartus, kurti bendruomenes, komandas, padėti pamatus geram ugdymui ir įsitikinti, kad „Herojaus“ mokyklos principai yra universalūs ir juos galima pritaikyti ne tik Lietuvoje besimokantiems vaikams, ir ne tik lietuvių kalba, tačiau juos gali naudoti ir kitos kultūros mokytojai, vaikai“, – teigė A.Pelegrimas.

Andrius Pelegrimas

Jis įsitikinęs, kad, pasibaigus karui, vaikai ir mokytojai grįš į savo šalį, į savo mokyklas, kur galės sėkmingai naudoti visas „Herojaus“ mokyklos priemones ir geruosius principus: „Kiekvienos šalies ateitis yra švietimas, kokybiškas mokymas. Tai ir norime jiems suteikti. Tačiau švietimas yra ne tik žinios, bet ir komunikacija, bendravimas, bendruomeniškumas, supratimas, kad mokytojai tarpusavyje neturi konkuruoti – jie turi vienas kitam padėti, nes visi vaikai yra mūsų.“

„Herojaus“ mokyklos padaliniai įsikūrę įvairiose Kauno vietose – buvusiame Kauno technologijos universitete Laisvės alėjoje, Aleksote, „Kauno doke“, Kauno „Žalgirio“ patalpose.

Ambasadoriaus įvertinimas

Mokyklos bendruomenės šventėje apsilankė Ukrainos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvoje Petro Bešta su savo šeima. Ambasadorius ne tik dalyvavo oficialioje dalyje, tačiau prisijungė ir prie aktyvių veiklų, leido laiką kartu su mokiniais, jų tėvais ir mokytojais.

„Herojaus“ mokyklos principai yra universalūs ir juos galima pritaikyti ne tik Lietuvoje besimokantiems vaikams, ir ne tik lietuvių kalba.

„Žinoma, kad tokių mokyklų reikia. Lietuvoje šiuo metu yra apie 23 tūkst. ukrainiečių vaikų ir mes norime, kad maksimalus jų skaičius galėtų mokytis mokyklose. Todėl tokios mokyklos labai reikalingos ir kol kas jų nepakanka“, – teigė P.Bešta.

Ambasadorius akcentavo, kad Kauno „Herojaus“ mokykla sąlygas ukrainiečiams mokytis sudarė labai greitai: „Viskas buvo tikrai greitai suorganizuota, greitai plėtėsi, puikiai dirba mokyklos vadovai. Jie (mokykla) yra čempionai.“

Emocijų – daug

Kauno „Herojaus“ mokykloje dirbanti mokytoja A.Kryvec sako, kad ugdymas čia organizuojamas ukrainiečių kalba.

„Taip siekiame vaikams įdiegti, kad mūsų kalba, mūsų kultūra yra vertybė. Rodome tai savo pavyzdžiu. Ši mokykla, galima sakyti, turi savitą charakterį, jausmą. Kai pirmą kartą čia patekau – emociją pajutau iš karto.

Mokytoja dirbau Ukrainoje ir pokyčių norėjau savo šalies mokykloje. Tik nežinojau, kaip jų pasiekti, kokie jie turėtų būti. Kai atėjau į „Herojaus“ mokyklą, pamačiau, supratau, kad tai ir yra, ko aš norėjau, apie ką galvojau. Viską radau čia“, – sakė A.Kryvec.

Dirbti mokykloje A.Kryvec pradėjo, kaip sako pati, atsitiktinai – kovo mėnesį į Lietuvą atvykusi moteris pamatė skelbimą, kad į Kauno „Herojaus“ mokyklą kviečiami mokytojai iš Ukrainos. „Atėjau, o jau po pirmo pokalbio man pasakė: rytoj bus pamokos“, – juokėsi mokytoja.

Iš karto, pasak pašnekovės, pamokas lankė kelios dešimtys mokinių, tačiau jų skaičius labai sparčiai didėjo.

Kalbėdama apie penktadienį vykusią šventę A.Kryvec akcentavo bendruomeniškumą: „Nuotaika gera, emocijų daug. Susipažinome, kartu praleidome laiką, atlikome užduotis, o mes, mokytojai, susipažinome ir su mokinių tėvais. Labai džiugu, kad jų atėjo tikrai daug. Tokios veiklos, susitikimai svarbūs, nes taip mes tampame komanda.“


Šiame straipsnyje: herojusmokyklaukrainiečiaimokiniaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

:)))

:))) portretas
o kas islaiko ta herojaus mokykla? gal patys xaxolai?

Mantas

Mantas portretas
Nereikės nei Putino - konservai Lietuvą pavers "rusinu".....Ateinu į Maximą bandau kalbėti su pardavėja, o ji man "prošu po ruskij".

Antanas

Antanas portretas
Greitai Lietuvoje negirdėsim Lietuvių kalbos....Dabartinė daugumai visai sunaikins Lietuvą.
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių