- Šarūnė Kutinskaitė-Būdavienė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Apie ką svajoja dauguma devyniolikamečių? Naują motociklą, merginą iš žurnalo viršelio, linksmybes su draugais. Tik ne kaunietis Erikas Janerikas, išrinktas geriausiu jaunuoju Baltijos šalių virėju.
Sėkmė ir pripažinimas
Virtuvėje besisukantis vyras su prijuoste jau seniai nieko neglumina, atvirkščiai – kelia susižavėjimą ir pasitikėjimą. Gal todėl vis daugiau jaunuolių renkasi ne teisininko, mediko ar ekonomisto, bet virėjo profesiją.
"Kiekvienas patiekalas – tarsi naujas iššūkis. Sustoti nevalia", – sako kaunietis E.Janerikas. Devyniolikametis į skonių meką žengia tik pirmuosius žingsnius, tačiau jie užtikrinti – neseniai Rygoje pirmą kartą vykusiame tarptautiniame Baltijos šalių virėjų čempionate "Baltijos kulinarinis paveldas" Lietuvos komanda pelnė trečią vietą ir žiūrovų simpatijų prizą. E.Janerikas buvo pripažintas geriausiu Baltijos šalių jaunuoju virėju. Komisiją kaunietis nustebino ne tik įmantriu sterko užkandžiu, bet ir meistriškumu jį gaminant.
"Tai buvo neįkainojama patirtis ir paskatinimas eiti užsibrėžtų tikslų link", – nepaisydamas sėkmės ir profesionalų įvertinimo nedaugžodžiavo E.Janerikas.
Nėra neskanaus maisto
Devyniolikmetis neslėpė, kad jo namuose į maistą visuomet buvo žiūrima su pagarba, o lėkštė čia tarnavo kaip bendravimo priemonė. "Maistas mums niekada nebuvo eilinis skrandžio prikimšimas", – ritualą primenančius šeimos savaitgalio pietus prie dailiai serviruoto stalo prisiminė vaikinas.
Sužinoję, kad Erikas nusprendė tapti virėju, tėvai sveikino tokį sūnaus pasirinkimą ir ragino siekti užsibrėžtų tikslų. Trejus metus Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centre pašnekovas jaukinosi virėjo amatą, o šiemet nusprendė išbandyti saldžiosios konditerijos viliones.
"Niekada nelyginau konditerio ir virėjo specialybės. Vienodai gerai jaučiuosi darydamas tiek vieną, tiek kitą darbą", – paklaustas, kur linksta jo širdis, sakė jaunasis specialistas.
Iš būsimo konditerio lūpų nepavyko išpešti ir patiekalo, apie kurį pagalvojus jo burnoje imtų kauptis seilės, pavadinimo. Pripažinęs, kad, nepaisant skurdokos lietuviškos tradicinės virtuvės, jai vis tiek jaučia nemažai sentimentų, jaunasis virėjas nutylėjo, kam skiria savo simpatijas: cepelinams, bulviniams vėdarams ar žemaitiškiems blynams.
"Pasakysiu taip – nėra neskanaus maisto, gali būti tik prastai paruoštas maistas", – sakė E.Janerikas.
Išlavinti pojūčiai
Dėl įtempto mokslų grafiko ir darbo Vilniuje įsikūrusiame Dariaus Dabrovolsko restorane Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro auklėtinis savo ruoštais patiekalais lepinasi rečiau, nei norėtų. Kaip ir daugeliui, skaičiuojančių laiką, alkį jam tenka malšinti įvairiose kavinėse ir restoranuose.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Lietuvos mokslininkai atrado medžiagą, galinčią sukelti revoliuciją medicinoje3
Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslininkai kartu su medikais atrado būdą, kaip susintetinti augalinę medžiagą, ant kurios sėkmingai užauginami organai, kurie vėliau gali būti transplantuoti žmogui. Ta pati medžiaga gali būti pritaikoma ir ...
-
Prisiminė, kaip Nemunas ties Kaunu užšaldavo dar lapkritį
Praeityje Lietuvos klimatas buvo kur kas šaltesnis. Kai kuriais metais meteorologinė žiema prasidėdavo dar lapkričio pradžioje, o vandens telkiniai ir net upės užšaldavo lapkričio viduryje. Taip buvo nutikę ne kartą XIX a. pabaigoje. &S...
-
Sinoptikai praneša orus, o gyventojai dalijasi: įspūdingas dangus šį rytą
Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba dalijasi šios dienos orų prognoze. ...
-
Kuri Kauno eglutė gražesnė: šių ar praėjusių metų?36
Nauja puošimo komanda Kaune šiandien paskleidė meduolių kvapą – Vienybės aikštėje įžiebta miesto eglė. Praeitais metais Kalėdos Kaune susitelkė ties lengvumo tema. Tada eglę puošė menininkė Jolanta Šmi...
-
Lietuvoje įžiebta pirmoji Kalėdų eglė: Kaunas pakvipo meduoliais, Kalėdų Senelis leidosi stogu106
Kauno Vienybės aikštėje įžiebta eglė – smaližių širdis tirpdančiomis dekoracijomis papuoštas kalėdinis medis ėmė skaičiuoti iki didžiųjų metų švenčių likusį laiką. ...
-
Restauruoti Prienų ir Kauno rajono miškuose rasti partizanų dokumentai23
Po metus trukusių darbų restauruota dalis Lietuvos partizanų Tauro apygardos Geležinio Vilko ir Žalgirio rinktinių dokumentų. Dalies dokumentų, daugiau kaip 70 metų išbuvusių po žeme, nepavyko atkurti. ...
-
Kauniečiai sveikino Lietuvos kariuomenę: didžiuokimės tuo, ką turime26
Įvairiuose Lietuvos miestuose renginiais paminėtos 106-osios Lietuvos kariuomenės atkūrimo metinės. Kauniečiai tradiciškai susibūrė Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje. ...
-
Kalėdų eglės įžiebimas Kaune (vaizdo įrašai)31
Kaunas pirmasis šalyje šiandien žiebia kalėdinę eglę ir įjungia šventinį laikmatį. Įspūdingą šventę stebėkite kartu su portalu „Kauno diena“ nuo 19.30 val.! ...
-
Knygos S. Paltanavičių atvedė į Kauną
Tado Ivanausko zoologijos muziejuje gamtininko Selemono Paltanavičiaus knygų kelias – nuo pirmosios, rašytos septintoje klasėje su klaida varde, iki šimtosios „Su gamta kišenėje“. ...
-
Kariuomenės pradžia – su išlikimo mūšiais1
Su žinomu istoriku, Vytauto Didžiojo universiteto prof. dr. Jonu Vaičenoniu kalbėjomės apie Lietuvos valstybingumo pamato kertinį akmenį – kariuomenę, jos kūrimą 1918–1919 m. ...