Dvi stipriausios šalies savivaldybės mokosi viena iš kitos

Pagal Lietuvos laisvosios rinkos indeksą aukščiausias pozicijas tradiciškai tarp mažųjų šalies savivaldybių išlaikančių Klaipėdos ir Kauno rajono savivaldybių vadovai laikosi tos pačios nuomonės: geriau pasimokyti iš svetimų nei iš savų klaidų. Abi savivaldybės noriai priima delegacijas ir važiuoja pasisemti patirties pas kolegas.

Vizito į pakaunę iniciatorius Klaipėdos rajono savivaldybės meras Bronius Markauskas tvirtino, kad tarp pajūrio ir pakaunės savivaldybių esama daug panašumų. "Pirmiausia – esame priemiestinės savivaldybės. Lietuvoje jau plačiai skamba miestų noras prisijungti tam tikras mūsų teritorijas. Panašios ir mūsų problemos. Jos susijusios su miestų plėtra ir priemiestinių gyvenviečių augimu, tai sukelia infrastruktūrinių problemų, jaučiamas mokyklų darželių ir kultūros įstaigų trūkumas", – pripažino B.Markauskas.

Našta tenka savivaldybėms

Klaipėdos rajono savivaldybės vadovas pripažino, kad nespėjama žengti koja kojon su gyvenamųjų namų kvartalų plėtra. Situaciją gerina tai, kad esama atvejų, kai nekilnojamojo turto projektų vystytojai įsipareigoja prisidėti prie socialinės inžinerinės infrastruktūros objektų statymo, tačiau taip atsitinka nedažnai. Todėl ši našta – pasirūpinti, kad naujakuriai turėtų kur vesti vaikučius į darželius, į mokyklas, kad bendruomenė turėtų kur rinktis į kultūros ir sporto renginius – tenka savivaldybei.

"Kolega V.Makūnas rajonui vadovauja jau ne vieną kadenciją ir sklandžiai sprendžia iškilusias problemas, todėl ir pasiprašėme, kad priimtų į svečius vietoje susipažinti su sukaupta patirtimi. Turime nemažai ambicijų dėl naujų mokyklų ir darželių statybos. Tokiems objektams pirmiausia bandome pasitelkti privačias iniciatyvas ir skiriame didžiausias Lietuvoje dotacijas privatiems darželiams. Esame suskaičiavę, kad pigiau yra mokėti dotaciją, nei pačiai savivaldybei statyti darželius", – sakė B.Markauskas.

Su vaikų darželių trūkumu priemiestinėse teritorijose susiduria ir Kauno rajono savivaldybė. Šiemet pakaunėje planuojama sukurti net tūkstantį naujų vietų darželinukams. Tokio ambicingo tikslo dar nėra įgyvendinusi  nė viena savivaldybė šalyje.

Svečiai – Klaipėdos rajono meras, savivaldybės administracijos direktorius Artūras Bogdanovas, jo pavaduotojas Mindaugas Šunokas, mero patarėja Toma Tuzovaitė-Markūnienė ir Jevgenijus Bardauskas – sausio 10 d. lankėsi buvusiame universiteto bendrabutyje, įkurtame darželyje-pradinėje mokykloje "Gilė" ir privačiame darželyje "Vaikystės lobiai".

Neseniai B.Markauskas viešėjo Šakių rajono savivaldybėje, kur apžiūrėjo kultūros centrą, mat Klaipėdos rajono savivaldybė šiuo metu perka darbo projektą ir planuoja renovuoti Gargždų kultūros centrą. Pakaunėje jis su kartu atvykusia komandą turėjo galimybę pabuvoti Ramučių kultūros centro Domeikavos laisvalaikio salėje bei Garliavos kultūros ir sporto centre.

Tikrai turime apie ką pakalbėti, tai nėra šiaip sau ekskursija, norime parsivežti kuo daugiau žinių, pasitikrinti, ar priimame teisingus kai kuriuos sprendimus.

Pasitikrino, ar eina teisinga kryptimi

"Turime išskirtinę galimybę bendrauti su Klaipėdos rajono savivaldybe, kuri yra lyderė Lietuvoje, ir kalbėtis apie žiedinių savivaldybių problemas ir iššūkius, kurie būdingi savivaldai apskritai, bei pasitarti dėl tolesnių veiksmų. Mus domina ne tik kolegų patirtis sprendžiant transporto organizavimą, bet ir kaip sprendžiamas ikimokyklinio ugdymo institucinis poreikis. Ir tik pavydėti galima, Klaipėdos miestas ir rajonas puikiai sutaria, randa bendrus sprendimus, kuo aš negaliu pasigirti", – vizito metu sakė Kauno rajono meras.

B.Markauskas patikino, kad jau per pirmąją vizito valandą spėjo įsitikinti, jog spręsdama kai kurias problemas Klaipėdos rajono savivaldybė eina teisingu keliu. "O kai kur matome, kad Kauno rajono savivaldybė yra pažengusi gerokai toliau. Tikrai turime apie ką pakalbėti, tai nėra šiaip sau ekskursija, norime parsivežti kuo daugiau žinių, pasitikrinti, ar priimame teisingus kai kuriuos sprendimus", – neslėpė svečias.

Pasinaudos vieni kitų patirtimi

Klaipėdos rajono savivaldybė ketina pasinaudoti Kauno rajono savivaldybės modeliu sujungiant kultūros centrus, jiems taip pat labai įdomi pasirodė ir pakaunės patirtis viename pastate įkurdinant kelias įstaigas – mokyklą, biblioteką, kultūros centrą, ambulatoriją ir net koplyčią.

Kauno rajono savivaldybė susidomėjo pamariečių patirtimi teikiant viešojo transporto paslaugas ir sprendžiant šioje srityje iškylančias problemas.

B.Markausko nuomone, Kauno rajono savivaldybei ir jos vadovams galėtų būti įdomi ir Klaipėdos rajono savivaldybės patirtis pereinant prie projektinio valdymo, pokyčiai savivaldybės administracijos struktūroje, nauji biudžeto formavimo principai.

Vizitas aptartas ir diskutuota Raudondvario dvaro pilyje. Be jau minėtų, kalbėta ir apie kitas švietimo problemas, socialinius ir kultūros klausimus, nemažai diskutuota apie tai, kaip kuo efektyviau gyventojams teikti komunalines paslaugas. "Tik bendraujant ir bendradarbiaujant galima rasti pačius geriausius sprendimus, kurių laukia čia gyvenantys, dirbantys ir kuriantys žmonės", – įsitikinęs V.Makūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zenonas išpriekulis

zenonas išpriekulis portretas
"Gargždų švara" - nusikaltėlių banda. Laukiu prokurorų kvietimo.Mano tel. 8 662 33770.

Mokytojas Antanas

Mokytojas Antanas portretas
Susisiekimas Kauno rajone su KAUNO MIESTU VISAI TRAGIŠKAS/KAIP POKARIO LAIKAIS, Atstatykite mikroautobusų kursavimus..SKRIAUDŽIAI-VEIVERIAI-GARLIAVA- ALEKSOTAS -ŠILAINIAI-KLINIKINĖ LIGONINĖ,mikroautobusus GARLIAVA- KAUNO KOLEGIJA-URNO BAZĖ,GARLIAVA-KAUNO RAJONO SAVIVALDYBĖ/SAVANORIŲ PROSPEKTAS/.......Ir rajono gyventojams bus patogus susisiekimas ir pelną neš rajonui.......kodėl viskas daroma tik blogyn.....nesirūpinama rajono gyventojų gerove.

Nn

Nn portretas
Klaipėdos rajone pritraukė šiektiek privačių darželių ok, bet reikia žiūrėti į priekį, didesnė problema kils kai poreikio problemos labiau perikels dėl mokyklų trūkumo... O dėl įvažiavimo į klaipėdą Liepu gatve tai tai išvis,... turėtų stabdyti rajone statybų leidimų išdavimą, ai nors pala svarbiausia tik kuo daugiau surinkti pingų....
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių