Dvi Kaune veikiančios aukštosios mokyklos pradės abipuses gretutines studijas

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) visuomenės sveikatos bei Vytauto Didžiojo universiteto informacinių sistemų pirmosios pakopos programų studentai galės rinktis papildomas, kvalifikaciją praplečiančias gretutines studijas.


 


 

Visuomenės sveikatos studentai mokysis programavimo, įgis duomenų stebėsenos ir analitikos įgūdžių, o būsimieji informatikai gilinsis į visuomenės sveikatą, sveikatos priežiūros sistemą, mokysis prižiūrėti ir tobulinti e. sveikatos sistemas, kurti inovatyvius sveikatos technologijų produktus ir paslaugas.

Tai numatyta tarp LSMU ir VDU pasirašytoje sutartyje dėl gretutinių studijų programos „Visuomenės sveikata / Informatika“ vykdymo. Sutartį pasirašė LSMU rektorius prof. Remigijus Žaliūnas ir VDU rektorius prof. Juozas Augutis.
 
Gretutinės laipsnio nesuteikiančios studijos vyks abiejuose universitetuose, bus laisvai pasirenkamos, vyks kartu su pagrindinėmis studijomis ir praplės būsimųjų specialistų kvalifikaciją šiuo metu visuomenei itin aktualių sričių žiniomis bei gebėjimais, sakoma pranešime. Atsižvelgiant į pirmakursių poreikius, naujosios gretutinės studijos įstojusiems šiemet prasidės nuo pavasario semestro.
 
Pasak LSMU rektoriaus prof. R. Žaliūno, didžiuliam įvairių gydymo įstaigose kaupiamų duomenų kiekiui tvarkyti, prižiūrėti bei analizuoti reikia specialistų, išmanančių abi – ir sveikatos priežiūros, ir informacinių technologijų – sritis. Sparčiai plėtojasi ir įvairių sveikatinimo technologijų sritis.
 
„Tikimės, kad dviejų universitetų sinergija pasitarnaus visuomenei itin aktualių sričių plėtrai, padidins būsimųjų specialistų galimybes įsidarbinti“, – sakė prof. R. Žaliūnas.
 
VDU rektorius prof. J. Augutis pabrėžė, kad šiuolaikiniame pasaulyje nebeužtenka vienos srities žinių. Vis sparčiau tobulėjančios technologijos keičia ekonomikas ir visuomenes, transformuoja fizinį pasaulį. Lietuvai ir pasauliui reikia aukšto lygio specialistų, turinčių kelių sričių žinių ir gebančių spręsti daugiasluoksnius klausimus.
 
„LSMU yra lyderiaujantis sveikatos mokslų srityje, VDU turi ilgametes tradicijas mokslą ir studijas organizuojant kelių disciplinų sandūroje. Tikiu, kad sujungę dviejų universitetų patirtį, studentams suteiksime platesnes galimybes“, – teigė prof. J. Augutis.
 
Abipusių gretutinių visuomenės sveikatos studijų programą kūrė abu universitetai. Pasak LSMU Visuomenės sveikatos fakulteto dekanės prof. Ramunės Kalėdienės, pokyčiai studijų programoje inicijuoti atsižvelgus į keletą svarbių tendencijų: tai, kad valstybės mastu pirmenybę teikiamai e. sveikatos sistemos plėtrai stinga specialistų, ir tai, kad visuomenės sveikatos specialistams itin reikalingi įgūdžiai naudoti programavimo kalbas, analizuoti didžiuosius ir atviruosius duomenis, vykdyti nuolatinę sveikatos duomenų stebėseną.
 
Pasak prof. R. Kalėdienės, visuomenės sveikatos mokslas, specialistų gebėjimai itin didelės svarbos įgijo COVID-19 pandemijos akivaizdoje. LSMU Visuomenės sveikatos fakultetas ėmėsi iniciatyvos suburti mokslininkus pandemijos eigai prognozuoti.
 
„Tačiau specialistų, gebančių kurti ir taikyti įvairius prognostinius modelius sveikatos sistemoje, LSMU nerengia. Akivaizdu, kad šių gebėjimų specialistų labai trūksta, nes prognozuoti gali tekti ne vien šios pandemijos eigą“, – pastebėjo profesorė.
 
Tad besimokantieji šioje LSMU ir VDU gretutinių studijų programoje, be visuomenės sveikatos žinių, taip pat įgis ir epidemijų prognozavimo kompetencijų, pabrėžia Lietuvos sveikatos mokslų universiteto atstovai.
 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių