Dubravoje – viena moderniausių kankorėžių aižyklų Europoje

  • Teksto dydis:

Vienintelėje Lietuvoje Dubravos medelyno kankorėžių aižykloje, veikiančioje beveik penkis dešimtmečius, – permainos.

Čia įdiegta kankorėžių valymo įranga su svorio apskaitos kontrole, atsirado šiuolaikiškos patalpos kankorėžiams sandėliuoti, automatizuota šilumos energijos gavyba, kuriai bus panaudojami išaižyti kankorėžiai.

Modernizacija kainavo apie 2,2 mln. eurų. Atnaujinta aižykla veikia nuo praėjusių metų gruodžio, todėl pagrįstai teigiama, kad kardinaliai pasikeitė technologinių aižymo etapų sparta ir kokybė nuimant sėklų sparnelius, jas valant, džiovinant kankorėžius ir sėklas. Pasak Valstybinių miškų urėdijos (VMU) Dubravos padalinio vadovo Dariaus Jankausko, visi šie technologiniai pasikeitimai sumažins fizinės darbo jėgos poreikius ir žymiai pagerins darbo sąlygas aižyklos darbininkams.

Oficialiame aižyklos atidaryme VMU generalinis direktorius Valdas Kaubrė pabrėžė: Dubravos medelyno kankorėžių aižykla ir pats kankorėžių aižymas yra vienas svarbiausių etapų miškininkystės cikle – būtent čia iš rinktinių šalies medžių kankorėžių išgaunamos kokybiškiausios sėklos, kurios vėliau sėjamos mūsų medelynuose ir taip auginami nauji medeliai miškams įveisti ir atkurti.

„Norint Lietuvoje padidinti miškingumą iki numatytų 35 proc., kasmet reikia užsodinti apie 20 tūkst. ha. Todėl tokių aižyklų ir medelynų poreikis – milžiniškas“, – teigė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
ateina sunkūs laikai, įvesta svorio kontrolės sistema apsunkins makles su sėklomis, dabar vietinės valdžiukės atstovai savo privatiems medelynams neturės nemokamų sėklų.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių