Dėl COVID-19 tyrimo prieš operaciją – galvos skausmas

75-erių Joniškyje gyvenančiam vyrui birželio 14 dieną, pirmadienį, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje Kauno klinikose turi būti atlikta akies lęšiuko keitimo operacija. Prieš ją vyrui teks pasidaryti COVID-19 tyrimą. Būtent painiava dėl šio tyrimo atlikimo ir tapo joniškiečio bei jo artimųjų galvos skausmu.

Šiauliuose gyvenanti vyro dukra pasakojo, kad jiems buvo pateikta skirtinga informacija, kada turi būti atliktas COVID-19 tyrimas – likus ne daugiau nei 48 ar 72 valandoms iki operacijos.

„Pirmiausia, kilo netikslumų ir neaiškumų dėl informacijos. Skambinome įvairiais telefono numeriais ir yra skirtingai traktuojamas testo galiojimo laikas. Gydytojas, kuris konsultavo prieš operaciją, davė reikalingų atlikti tyrimų sąrašą ir ten Akių ligų klinikos sesutė užrašė telefono numerį 1808, kuriuo reikia registruotis COVID-19 tyrimui, ir parašė, kad reikia 48 valandas galiojančio testo. Gal yra kokių išimčių, kurių mes nežinome, nes ministro įsakymas skirtingai traktuojamas“, – pašnekovė teigė, kad tyrimą šiuo atveju reikėtų atlikti savaitgalį, šeštadienį, o Joniškyje šie tyrimai atliekami tik darbo dienomis.

Anot jos, COVID-19 tyrimui galima registruotis Šiauliuose (asmuo priklauso šiai apskričiai), bet niekas nesuteikė garantijos, kad sekmadienį bus gautas atsakymas. „Paskambinus telefonu 1808, paaiškino, kad Šiauliuose atsakymo gali tekti laukti nuo paros iki trijų, priklausomai nuo laboratorijos apkrovimo. Mums niekas neduoda garantijos, kad mes sekmadienį turėsime testo išrašą ir ankstų pirmadienio rytą galėsime vykti operacijai“, – pasakojo moteris.

Vyro dukra teigė, kad yra galimybė COVID-19 tyrimą atlikti ir pačiose Kauno klinikose. „Mes turėtume važiuoti šeštadienį į Kauno klinikas ir grįžti atgal namo. Nuo Joniškio iki Kauno – maždaug 220 km. Tuomet pirmadienį anksti ryte vėl važiuoti į Kauną.  Kelionė, blaškymasis. Jaučiamės tarsi tarp dangaus ir žemės, – sakė moteris. – O tai kaip nuvažiuoti žmonėms, gyvenantiems rajonuose, kurie neturi mašinų?“

Jaučiamės tarsi tarp dangaus ir žemės.

Pašnekovė teigė, kad šią savaitę antrą kartą nuo koronaviruso paskiepytas tėtis prieš operaciją nenori blaškytis. „Jis labai planuoja ir laukia tos operacijos. Yra streso, o dėl to registravimosi tyrimui vyksta sudėtingi procesai. Prieš operaciją nesinori klajoti, kad po tyrimo nepasigautų koronaviruso, turi būti izoliacija“, – sakė moteris. 

Į Kauno klinikas ir Karštąją koronaviruso liniją ne kartą skambinusi moteris galiausiai išgirdo, kad tyrimas turi būti atliktas ne vėliau nei likus 72 valandoms iki operacijos.

Kauno klinikų Komunikacijos tarnybos vyriausioji specialistė Karolina Račkauskienė portalui kauno.diena.lt teigė, kad remiantis sveikatos apsaugos ministro įsakymu, pacientui, kuriam paskirta planinė stacionarinė paslauga, viruso SARS-CoV-2 tyrimas (tiriant PGR metodu) turi būti atliktas iki stacionarizavimo likus ne daugiau kaip 72 val.

„Šeštadieniais Kauno klinikose viruso SARS-CoV-2 tyrimai yra atliekami. Tačiau reikalinga išankstinė registracija, todėl pacientas dėl tikslaus tyrimo atlikimo laiko turėtų kreiptis į gydantį gydytoją arba į Kauno klinikų Akių ligų klinikos administratorių, – teigė Kauno klinikų atstovė. –  Suprantame, kad atvykimas iš tolimo regiono atlikti testą pacientui kelia nepatogumą. Todėl rekomenduojame COVID-19 PGR testą atlikti vietos mobiliajame tyrimų punkte.​“

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai taip pat teigia, kad tyrimas turi būti atliktas ne vėliau nei likus 72 valandoms iki operacijos. 

„Pagal dabar galiojančius teisės aktus, prieš planinę stacionarinę paslaugą, medicininę reabilitaciją ėminys viruso SARS-CoV-2 tyrimui (tiriant PGR metodu) paimamas likus ne daugiau kaip 72 val. ne tik ligoninėje, kurioje bus teikiama pacientui paslauga, ar pirminėje ambulatorinėje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, bet ir arčiausiai gyvenamosios vietos esančiame mobiliame punkte​“, – teigė SAM Asmens sveikatos departamento Pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus patarėja Gitana Ratkienė.

Tokiu atveju asmuo gali registruotis atlikti tyrimą per Karštąją liniją 1808, elektroniniu būdu pats, užpildydamas elektroninę registracijos formą, arba jį savivaldybės nustatyta tvarka gali užregistruoti pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros įstaigos vadovo paskirtas specialistas.

„Kadangi tai yra planinė paslauga, tai pacientui sudarytos visos galimybės registruotis jam patogiu būdu arčiausiai gyvenamosios vietos dėl tyrimo atlikimo. Pažymime, kad mobiliame punkte ėminį tyrimui gali paimti ir savaitgaliais“, – teigė G. Ratkienė.


Šiame straipsnyje: koronavirusasKoronavirusas Lietuvojetyrimas dėl koronavirusoskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Birzai

Birzai portretas
Man taipat problema su tuo testu savaitgali nedaro skambinau i trumpuojiu numeriu pasake planinem operacijom neregistruojam turi daktaras uzregistruoti daba nezinau kas bus pasake eikit mokama darykites

Tau, pačiam

Tau, pačiam portretas
greit bus LELIUJA, nuo kvailų smegenėlių sudžiūvimo...

SCIPAKAS.KAU.

SCIPAKAS.KAU. portretas
Kovis 19 isnyks artimiausiu metu 2 ju begyje nes nebus kam sirgti lietuva isrado vakcina ALELUJA A L E L U J E
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių